Ніхто не хоче тренувати збірну?

14.12.2012

Два місяці тому, коли Олег Блохін вирішив змінити збірну України на київське «Динамо», новий президент Федерації футболу Анатолій Коньков заявив, що обирати нового очільника для національної команди будуть неквапливо, а перш ніж прийняти остаточне рішення, планують почути думки всіх зацікавлених сторін — тренерів, гравців, уболівальників. Процес, який закрутився навколо тренерського крісла в головній збірній країни, справді нагадує формат громадського обговорення. Федерація, періодично підкидаючи футбольній спільності свої ідеї, тестує «рейтинг народної довіри» до кандидатів. Для чого це потрібно — не зрозуміло. Можливо, для створення такої собі «колективної відповідальності» за рішення. Хай там як, а процес всенародних оглядин кандидатів виглядає подекуди навіть цікавіше, ніж пересічний футбольний матч в Україні.

Збагнувши негативне ставлення мас до кандидатури Андрія Шевченка та спіймавши облизня в «переговорах» із «єдиним кандидатом» Гаррі Реднаппом, котрий очолив аутсайдера англійської прем’єр–ліги — «КПР», очільники Федерації перейшли до наступного раунду. На позавчорашньому засіданні президії ФФУ після детального обговорення низки кандидатур, яких, за словами першого віце–президента Анатолія Попова, було близько тридцяти, на розсуд громадськості запропонували двох спеціалістів.

Про те, що це не фінішна стадія переговорів, а лише початок діалогу, свідчать слова перших осіб Федерації. «Контактів з Ерікссоном ще не було. Відправимо йому листа», — сказав пан Попов у коментарі сайту Dynamo.kiev.ua про шанси шведа Свена–Йорана Ерікссона.

А ветеран і екс–наставник «Динамо» Михайло Фоменко, який зараз обіймає посаду голови тренерської ради ФФУ, вже обмірковує можливість свого призначення на пост очільника національної збірної. «Я отримав пропозицію президії ФФУ і зараз над нею думаю», — цитує Фоменка «Чемпіонат.com».

Як повідомляє прес–служба Федерації, обом кандидатам запропонують підготувати відповідні програми для представлення на черговому засіданні виконкому ФФУ, який після вивчення презентацій і ухвалить рішення.

Попри те, що жоден із двох кандидатів не виказав навіть попередньої згоди на роботу зі збірною, футбольна Україна активно «обмиває кістки» претендентів.

«Не бачу сенсу запрошувати на таку відповідальну посаду іноземця. Ця ідея безперспективна хоча б тому, що людині з–за кордону складно зрозуміти наш менталітет», — говорить відомий динамівець Валерій Поркуян у коментарі «СЕ в Україні». Більшість опитаних українських фахівців, зокрема Микола Павлов та Стефан Решко зауважують, що фаворитом у парі «Фоменко—Ерікссон» безперечно виступає вітчизняний тренер. Водночас на «голосувалках» на українських спортивних сайтах велику перевагу має швед. Власне, пересічний український уболівальник уже давно виступає за іноземного спеціаліста біля керма збірної, проте «специ» підтримують «вітчизняного виробника».

Хай там як, але нині наша національна збірна має вельми непривабливий вигляд. Таке враження, що ніхто не бажає її очолювати. Ну справді, який фахівець, що дорожить своїм послужним списком, наважиться посеред відбіркового циклу рятувати «синьо–жовтий» корабель, який уже на старті відбору на «мундіаль» іде на дно? Здається, і Фоменко не палає бажанням повертатися до серйозної тренерської роботи, яку він залишив у 2008 році, попрощавшись із «Таврією». А якщо й невдаха останнього десятиліття Ерікссон не погодиться — лишається тільки Олександр Заваров, нинішній в.о. Він ніби не проти.

Григорій ХАТА

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Ще одна втрата?

Досі не вирішивши питання з головною національною командою, незабаром ФФУ може втратити й керманича «молодіжки». Принаймні з’явилася інформація про намір Павла Яковенка залишити пост очільника молодіжної збірної. Подейкують, у Яковенка визрів конфлікт із новим керівництвом Федерації, яке начебто планує запровадити режим економії для «молодіжки».