Литовський трамплін

14.12.2012
Литовський трамплін

Протистояння гравців «Будки» і «Прієная». Фото з сайту Budivelnyk.ua.

За кілька турів до фінішу першого групового раунду Кубка Європи шанси «Будівельника» на проходження в «топ–16» виглядали найбільш реалістично у порівнянні з іншими повпредами України в другому за рангом клубному баскетбольному турнірі Старого світу. «Азовмаш», програвши все, що тільки можна, достроково розпрощався з надіями вийти з квартету, а «Донецьк», який провалив старт змагань, переклав вирішення своєї турнірної долі на суперників.

Власне, заключний тур першого групового етапу підтвердив, що лише «Будівельник» зміг вибудувати потрібний плацдарм, який, зрештою, й став трампліном до наступного раунду. Цікаво, що завдяки результатам конкурентів кияни неочікувано навіть для себе перемістилися на першу сходинку групи А, хоча перед позавчорашньою грою з литовським «Прієнаєм» не мали навіть твердої впевненості у виході з групи. Щоправда, аби залишитися за бортом турніру, підопічні Айнарса Багатскіса мусили програти литовцям з різницею в 26 пунктів і більше.

Прієнай — 11–тисячне місто, і міжнародні матчі його баскетбольна команда, третя за рангом у Литві, проводить в Каунасі. До зустрічі з «Будкою» «Прієнай» в умовно рідних стінах у нинішньому євросезоні не програвав. Відтак, як відзначали столичні баскетболісти, вони готувалися до важкого протистояння. Проте вже з перших хвилин гості захопили ініціативу й почали диктувати свої умови гри. «Ми швидше здолали стартове хвилювання, демонстрували високий відсоток влучань, добре грали на підбираннях. Одним словом, контролювали гру», — пояснив причини доволі легкої перемоги над «Прієнаєм» латвійський «коуч» «будівельників». «Ми очікували складнішої гри», — оцінив поєдинок литовський легіонер киян Дайнюс Шаленга, екс–гравець «Прієная».

Відтак перемога «Будки» в Литві й невдача чеського «Німбурка» в домашній грі з єрусалимським «Хапоелем» дозволили киянам вийти в «топ–16» із першого місця. Нагадаємо, що минулого сезону на цій стадії змагань Україну представляв БК «Донецьк», однак цього разу «тигри» зупинилися в першому груповому раунді.

Щоправда, команда Хосепа Беррокаля до останнього боролася за вихід із «пульки» й у напруженій боротьбі переграла «Галатасарай». Однак сподівання на аутсайдера квартету з Сопота, який мав переграти краснодарський «Локомотив», виявилися марними. Відзначимо, що через проведення в донецькому палаці спорту «Дружба» молодіжної першості світу з хокею чемпіони країни приймали турків у Маріуполі.

Вигравши у «Галатасарая», донеччани, можна сказати, «розчаклували» цю арену, адже місцевий «Азовмаш» цього року не виграв тут жодного поєдинку в Єврокубку. Власне, володар срібних нагород попереднього чемпіонату України став однією з трьох команд ЄК, яка на груповому етапі програла всі шість матчів.

 

ТАБЛО

Єврокубок. Перший груповий раунд. 6–й тур

Група A. «Прієнай» (Литва) — «Будівельник» (Україна) — 73:84 (Кадзіуліс (18) — Анісімов (16), Ділені (14)), «Німбурк» (Чехія) — «Хапоель» (Єрс, Ізраїль) — 74:82.

Підсумкове становище: «Будівельник» — 4 перемоги/2 поразки, «Німбурк», «Хапоель» (Єрс) — 3/3, «Прієнай» — 2/4.

Група В: «Більбао» (Іспанія) — 6/0, «Будучность» (Чорногорія) — 4/2, «Академік» (Болгарія) — 2/4, «Спіру» (Бельгія) — 0/6.

Група С: «Тріумф» (Росія) — 6/0, ВЕФ (Латвія) — 3/3, «Ле Ман» (Франція) — 2/4, «Дрегонз Квакенбрюк» (Німеччина) — 1/5.

Група D. «Вюрцбург» (Німеччина) — «Банвіт» (Туреччина) — 62:81, «Валенсія» (Іспанія) — «Азовмаш» (Україна) — 93:68 (Дублевич (26) — Радуліца (14), Печеров (13)).

Підсумкове становище: «Валенсія» — 5/1, «Банвіт» — 4/2, «Вюрцбург» — 3/3, «Азовмаш» — 0/6.

Група E. «Сопот» (Польща) — «Локомотив–Кубань» (Росія) — 70:87, «Донецьк» (Україна) — «Галатасарай» (Туреччина) — 88:81 ОТ (Фішер (19), Каррі (18) — Дедлі (23)).

Підсумкове становище: «Локомотив», «Галатасарай» — 4/2, «Донецьк» — 3/3, «Сопот» — 1/5.

Група F : «УНІКС» (Росія) — 5/1, «Зельона Гура» (Польща) — 3/3, «Остенде» (Бельгія), «Паніоніос» (Греція) — 2/4.

Група G: «Спартак» (СПб, Росія) — 6/0, «Ульм» (Німеччина), «Шоле» (Франція) — 3/3, «Цибона» (Хорватія) — 0/6.

Група H: «Црвена звезда» (Сербія) — 5/1, «Севілья» (Іспанія) — 3/3, «Орлеан» (Франція), «Сарденья Сассарі» (Італія) — 2/4.