Як Донія робили «драгдилером»

11.12.2012
Як Донія робили «драгдилером»

Олесь Доній.

Влада та її «силовики» вигадали новий спосіб тиску на опозицію. Як повідомив народний депутат Олесь Доній, знову обраний до парламенту вже як безпартійний самовисуванець–мажоритарник, йому намагалися підкласти в багаж наркотики — вочевидь, щоб потім тримати на гачку кримінальної справи.

Про обурливий випадок Доній написав у заяві на адресу міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та Генерального прокурора Віктора Пшонки. «Восьмого грудня 2012 року, коли я повертався з Казахстану, де брав участь у заходах щодо свободи слова та прав людини (моніторинг замовлено фондом «Відкритий діалог». — Авт.), мій помічник, який зустрічав мене в аеропорту «Бориспіль», повідомив, що до нього підійшов невідомий і запропонував йому підкинути мені в сумку наркотики. Зі слів мого помічника, за вчинення таких дій йому було запропоновано винагороду в сумі 50 тисяч доларів США», — пише позафракційний депутат. Помічник–водій від участі в провокації відмовився. «А що буде, якщо когось попросять це зробити за 100 тисяч? — каже Олесь. — Тому мій єдиний захист — розголос».

«Офіційно заявляю, що ніколи не вживав і не вживаю наркотиків. Ніколи не займався, не займаюсь і не буду займатись їх перевезенням чи розповсюдженням. Вважаю такі провокації засобом політичного тиску», — зазначає Доній у зверненні. «На кожного з опозиційних депутатів застосовують різні види тиску», — каже Доній. Водночас він не відкидає й версію про можливий «казахський» слід провокації.

Пан Олесь вимагає всебічного розслідування обставин інциденту, встановлення особи зловмисника, притягнення його до відповідальності, а також унеможливлення подібних ситуацій щодо опозиційних політиків».

Нагадаємо, в парламенті минулого скликання ще на початку масового «тушкування» саме Доній оприлюднив дані про грошові суми, які представники влади пропонували депутатам від опозиції за перехід до більшості. Це коштувало півтора мільйона доларів. І от тепер, через два роки, влада знову має потребу у формуванні стійкої більшості і вдається до методів не лише «пряника», а й «батога».

Доній проводить паралель із 1990 роком, коли тодішня влада організувала провокацію проти нардепа–опозиціонера Степана Хмари, влаштувавши його сутичку на майдані з полковником Григор’євим. Це призвело до того, що Хмару позбавили недоторканності й арештували. «Очевидно, в подібний спосіб і зараз можуть «прорідити» опозицію в парламенті», — каже Олесь у коментарі «УМ».