Перший iз «чорного» списку?

11.12.2012
Перший iз «чорного» списку?

Ренат Кузьмін.

Виявляється, ще два місяці тому п’ятирічну візу першого заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна до США було анульовано без пояснення причин. А його самого нібито планували арештувати на території Сполучених Штатів під час можливого візиту. Про ці шпигунські пристрасті вчора повідомив сам Ренат Кузьмін, опублікувавши на сайті Генпрокуратури свій офіційний лист до Президента США Барака Обами, надісланий на адресу Білого дому у Вашингтоні ще тиждень тому — 3 грудня. У листі пан Кузьмін розповідає, що від арешту його врятував... Микола Мельниченко! Той самий екс–майор УДО, який нібито записував на диктофон розмови у кабінеті Кучми і який нещодавно повернувся зі США до України. Фігурант однієї зі справ щодо розголошення державної таємниці, Мельниченко в Києві встиг не лише звільнитися з–під варти під заставу, а й минулих вихідних одружитися на скандальній телеведучій Наталії Розинській. Відносно безтурботне життя в Україні вочевидь стало можливим для Миколи завдяки співпраці з Кузьміним, діяльність якого на посаді він не забуває регулярно нахвалювати.

 

«У цьому листі я хочу привернути Вашу увагу до гострої проб­леми, яка ускладнює відносини між Україною та США. Група американських лобістів тривалий час перешкоджає проведенню допитів свідків у справі про вбивство члена українського парламенту Євгена Щербаня. Йдеться про Павла Лазаренка, Петра Кириченка і Миколу Мельниченка, які на даний час проживають у США і публічно заявили про свою згоду дати свідчення у справі», — йдеться у листі Рената Кузьміна до головного мешканця Білого дому.

При цьому першого заступника Генпрокурора обурює відмовчування Департаменту юстиції США. Мовляв, ГПУ близько тридцяти разів зверталася до цієї установи «з проханням посприяти в організації допитів згаданих свідків», але усі її звернення просто проігноровано.

Амбіційний перший заступник Генпрокурора інформує американського президента (попередньо привітавши його з перемогою на виборах) про те, як в листопаді 1996 року в аеропорту Донецька розстріляли депутата Євгена Щербаня із дружиною. За його словами, прокуратура близько підійшла до замовників вбивства. Мовляв, свідки у цій резонансній справі, що проживають в Україні, дали свідчення Генпрокуратурі про те, що ще у 2005 році вони відповідно до встановленої в США процедури надали американській владі документи про вбивство Щербаня. Але отримати від американських колег копії цих документів на Різницькій досі не змогли. «Внаслідок цього в Україні формується враження, що деякі американські чиновники приховують інформацію, яка б допомогла встановити замовників убивства Щербаня», — констатує пан Кузьмін. Мало цього, він наголошує, що «Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Щербаня»!

«Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генпрокуратурі у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренку в рамках цієї справи. Про цей план слідчим ГПУ повідомив колишній співробітник охорони Президента Кучми Микола Мельниченко, який нещодавно повернувся в Україну зі США, — пише Обамі Кузьмін. — Одним з елементів цього плану є дискредитація не лише слідчої групи Генпрокуратури, а й мене як її керівника. Ініціатори плану припускали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями».

За словами першого заступника Генпрокурора, саме Мельниченко мав підтвердити, нібито пан Кузьмін, перебуваючи у США, примушував його давати свідчення у справі про вбивство слідчим ГПУ. Тим самим «ініціатори плану мали намір змусити українську владу припинити розслідування не лише справи про вбивство Щербаня, а й інших злочинів, у яких обвинувачується Юлія Тимошенко».

Але Мельниченко попередив Кузьміна після повернення в Україну під час одного з допитів. І назвав прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього плану. «З його слів, це були представники лобістської фірми «Вілей Рейн», яких найняв чоловік Юлії Тимошенко, Олександр, для створення її позитивного іміджу в США і дискредитації українських слідчих, — стверджує Ренат Кузьмін. — Також серед згаданих осіб був колишній сенатор Джим Слеттері, який лобіює інтереси Тимошенко в Конгресі й Держдепартаменті США, використовуючи особисті стосунки з керівником Держ­департаменту, — пані Хілларі Клінтон».

Саме цим особам та низці інших автор листа закидає лобіювання прийняття Сенатом США резолюції № 466 у вересні 2012 року. Нагадаємо, що тоді Сенат США закликав українську владу звільнити лідерку БЮТ, а Держ­департаменту США рекомендували видати заборону на видачу віз особам, причетним до її ув’язнення. Бува не через це вже за кілька тижнів після ухвалення резолюції Ренату Кузьміну відмовили в американській візі? Тож його бажання виступити перед американськими конгресменами з доповіддю у справі про вбивство Щербаня так і не здійснилося.

Утім Ренат Кузьмін переконаний, що окремі американські чиновники «вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня і фактичної ролі Юлії Тимошенко у різноманітних злочинах».