Орієнтир — 116 років. Кожному

07.12.2012

Властивість найстаріших жителів Землі — у тому, що одна людина не може носити цей титул довго. Така вже людська природа. Тож у Книзі рекордів Гіннесса ця «номінація» змінюється кілька разів на рік.

Цього вівторка у віці 116 років і 100 днів пішла з життя американка Бессі Купер, яку офіційно вважали найстарішою мешканкою Землі із січня цього року. Вона народилася 26 серпня 1896 року в Теннессі, працювала вчителькою й лише раз виходила заміж. Бесс померла в будинку для людей літнього віку в штаті Джор­джія. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», родичі Купер розповіли, що за кілька днів до смерті бабця заразилася шлунковою інфекцією.

Цікаво, що звання найстаршої людини, чий вік підтверджено документально (а це важливо), Бессі Купер здобувала від Книги Гіннесса двічі. У травні з’ясувалося, що найстарішою насправді є не вона, а бразилійка Марія Гомес Валентін, на 48 днів старша за Купер. Однак наприкінці червня Гомес померла, і Бессі Купер знову стала рекордсменкою серед довгожителів.

Тепер цей титул належить іншій американці, Діні Манфредіні зі штату Айова. Сьогодні їй 115 років і 247 днів.

Хоча, треба зауважити, йдеться про вікових рекордсменів лише за версією Гіннесса. А, скажімо, за повідомленням грузинських ЗМІ, донедавна найстаршою у світі була грузинка Антіса Хвічава — документи посвідчували її 133–річчя. Мешканка Цаленджихського району померла в жовтні.