Луценка теж переведуть до лiкарнi?

04.12.2012

Екс–глава МВС Юрій Луценко вимагає забезпечити йому госпіталізацію та довгострокове лікування відповідно до наявних хвороб у Чернігівській обласній лікарні або Київській лікарні швидкої допомоги. За словами його дружини Ірини Луценко, «ні омбудсману, ні заступнику прокурора області керівництво Менської колонії не надало жодних підтверджуючих документів» про отримання її чоловіком медикаментів, рекомендованих йому лікарями МОЗ під час останнього обстеження місяць тому.

Кілька днів тому його адвокат Ігор Фомін заявив, що захист планує звернутися до Європейського суду з прав людини щодо ненадання їхньому підзахисному «ніякої медичної допомоги, навіть тієї, яку приписали лікарі». А на думку нардепа Арсенія Яценюка, Менську колонію, в якій відбуває покарання Луценко, нібито навмисно погано фінансують, щоб не купувати йому ліки. Крім того, пенітенціарії відмовили Луценку в можливості придбати медичні препарати за власний кошт. «Практично це розпочалися тортури», — каже Яценюк.

Твердження Державної пенітенціарної служби, що екс–міністр систематично отримує рекомендоване медикаментозне лікування, вимагатиме спростувати через суд його дружина, яка також має статус його захисника. Як новобраний депутат за списками «Батьківщини», пані Луценко залишає за собою право разом із іншими народними депутатами ще й інспектувати колонію для перевірки дотримання права її чоловіка на належне медичне обслуговування, короткострокові побачення тощо.

Нардеп Юрій Стець, який разом з іншими опозиціонерами відвідав колонію минулої п’ятниці, повідомив, що голова обласної пенітенціарної служби Чернігівщини Олександр Доробалюк пообіцяв найближчими днями перевести засудженого лідера «Народної самооборони» з колонії у лікарню. Але сам Луценко, за словами пана Стеця, тепер уже заявив, що поїде в лікарню лише після того, як йому поновлять право на побачення з особами, яких він сам обере. Прес–служба ДПтС натомість повідомила, що в цій «заяві Луценко вдається до шантажу керівництва колонії». Мовляв, своє право на короткострокове побачення у листопаді він вже реалізував.

Нагадаємо, що минулого четверга екс–міністра учергове доставили до Апеляційного суду столиці на заслуховування повного тексту ухвали суду щодо відмови у його скарзі на вирок. Журналістів тоді в судову залу не пустили, але з окремими нардепами Юрій Віталійович зміг поспілкуватися.