Здобуття знань через емоційні переживання

08.11.2012
Здобуття знань через емоційні переживання

Ось вона — «Чорноморська скринька»!

Одне з найбільш виснажених людиною, забруднене, насичене сірководнем — на жаль, саме так нині можна охарактеризувати улюблене для всіх місце відпочинку — Чорне море. Невже смарагдові виблиски, що відтворюються у прозорій воді, та дельфіни залишаться лише на картинах мариністів? Чи все ж таки можна покращити екологію моря?

Любов або байдужість до навколишнього середовища, звісно, починається змалечку. Вихованню екологічної свідомості дітей сприяє унікальний освітній проект «Чорноморська скринька», розроблений спільно Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та компанією «Кока–Кола Україна». Це інноваційний навчальний набір, що включає інтерактивні матеріали, посібник для вчителя, плакати, буклети та ігри, пов’язані з мешканцями Чорного моря. Причому проект спрямовано не лише на знання, а й на емоційне сприйняття і переживання, без чого екологічне виховання піде нанівець. Сьогодні навчанням охоплено понад 30 тисяч учнів у Миколаївській, Одеській, Херсонській областях та Автономній Республіці Крим.

А днями партнери проекту втілили нову ідею. У «Водно–інформаційному центрі» Києва, більш відомому як Музей води, відкрито стенд про Чорне море і його мешканців.

«Ми дуже стурбовані станом Чорного моря, — сказав генеральний директор компанії «Кока–Кола Україна» Уолтер Рассел Гордон. — Адже вода — це продукт «номер один». Турбота про водні ресурси разом з популяризацією здорового способу життя є одним зi стратегічних напрямів нашої діяльності. Виховувати відповідальне ставлення до водних ресурсів треба з дитинства, і ми хочемо достукатися до дитячих сердець».

Проект «Чорноморська скринька» вже працює у Туреччині, Росії, Україні. (Його спеціально адаптовано до нашої країни). А незабаром буде розповсюджено серед школярів Румунії, Грузії і Болгарії.

Переваги «Чорноморської скриньки» чудово продемонстрував відкритий урок, який у Музеї води педагог Ірина Санковська провела для учнів 4–го класу міста Українка Обухівського району. Втім журналісти відчували себе не лише спостерігачами, а й учасниками уроку. Так і кортіло підняти руку, щоб відповісти на запитання або ж взяти участь у дослідах, які виконували школярi.

Наостанок учні вирішили, що треба негайно провести масштабні акції: зняти фільм про сьогоднішній стан Чорного моря і розповсюдити по всій країні оголошення, що йому загрожує катастрофа.