Міліція проти народу

06.11.2012
Міліція проти народу

Міліцейська «черепаха» прорвалася до ОВК. (УНІАН.)

У місті Первомайськ Миколаївської області на 132–му виборчому окрузі протистояння між програвшим «регіоналом» і представником опозиції переросло в народний бунт. Людське кільце, навколо міськвиконкому, прорвали за допомогою бійців «Беркута» та сльозогінного газу. Та й то не з першої спроби: автобус із міліцією, що намагався вивезти протоколи з виборчих дільниць, селяни заблокували п’ятьма вантажівками «КамАЗ»! У підсумку — двоє осiб у важкому стані опинилися в реанімації, більше ста отримали тілесні ушкодження, а міліція заперечує застосування сили і порушила кримінальну справу.

Місія «Беркута»: захопити протоколи

Свою поразку на виборах не визнавав заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Віталій Травянко. Ще 30 жовтня ЦВК визнав переможцем виборів його опонента — представника об’єднаної опозиції Аркадія Корнацького з перевагою в більш ніж чотири тисячі голосів. У підсумку, під стінами ОВК було розбито наметове містечко, в якому розташувалося понад 300 осіб iз різних таборів. Вночі на місце подій прибули бійці «Беркута» і розігнали людей.

Утім вивезти протоколи бійцям «Беркута» та представникам виконавчої служби не вдалося. Нардепу Геннадію Москалю, генералу міліції у відставці, вдалося пробитися до автобуса міліції (перед цим заблокованому вантажівками прихильників Корнацького) і користуючись депутатською недоторканністю, він повернув сумку з виборчою документацією до ОВК. Але згодом «Беркут» знову пішов на штурм кількома колонами, пробившись крізь людей, бійці буквально по битому склу вломилися до зали окружкому, де вони у принципі за законом! Захопивши протоколи удруге, вони таки вивезли їх до Миколаєва. Навздогін автобусу люди влучно кидали каміння.

Присутній при розгоні наметового містечка екс–заступник глави МВС Геннадій Москаль заявив, що «розбили двері, кидали в членів виборчих комісій стільці, щоб винести пакет iз протоколами голосування. На вулиці били людей». Але заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк заявив, що «Беркут» нікого не захоплював і не бив. За його словами, правоохоронці виконували рішення суду про доставку протоколів до обласного центру.

Учора ж стало відомо, що міліцією порушено кримінальну справу за фактом групового порушення громадського порядку та блокування транспортних комунікацій у бунтівному райцентрі. Суд заборонив будь–які масові акції в Первомайську, тому що вони заважають роботі чиновників. У підсумку, люди просто перемістилися в інший район міста. А будівля міськради Первомайська, де розташований скандальний окружком, тепер відгороджена металевим парканом. Від можливого захоплення людьми його охороняє загін міліціонерів у бронежилетах.

Від суду до ЦВК

Коли ж протоколи ще у ніч із п’ятниці на суботу були доставлені до Миколаєва, то вже під час нічного засідання Окружного адміністративного суду були зачитані зовсім інші дані волевиявлення! Опозиція одразу заявила, що працівники міліції і судові виконавці підмінили оригінали виборчих протоколів під час їх транспортування до суду на фальшивки. Протоколи дільничних комісій неодноразово перевозили в різних авто: з Первомайська до Києва і назад, потім iз Миколаєва у Первомайськ, звідти знову до Києва. Протягом декількох днів до них мали доступ десятки сторонніх осіб. Наскільки можна після всього цього довіряти результатам таких виборів — запитання риторичне.

Як наслідок усіх цих перипетій, переможцем виборів iз перевагою у 232 голоси менша частина ОВК (десь за межами приміщення по дорозі на Київ) визнала «регіонала» Віталія Травянка. Адже ще під час п’ятничного штурму, в супроводі «регіоналів» кудись зник голова ОВК №132 Василь Микитюк, який вже у суботу, після суду, привіз до ЦВК підсумковий протокол про результати в окрузі.

Штаб Корнацького стверджує, що голова окружкому тим самим порушив усі можливі норми законодавства. До речі, у будівлі ЦВК йому стало погано і протокол намагалися здати інші члени ОВК, які приїхали до Києва з Микитюком. ЦВК хоча прийняла для подальшого опрацювання протокол ОВК № 132 (Первомайськ) про результати голосування, але лише для подальшого опрацювання. «Факт прийняття протоколу ще не означає його легітимізацію», — зазначив голова ЦВК Володимир Шаповал. Після чого дав доручення перевірити всі протоколи цього окружкому «до коми».

«Перед нами найяс­кравіший приклад зухвалості та переконаності в тому, що ніякого покарання за їхні вчинки не буде — сказала заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна. — Вся країна спостерігала, міжнародні спостерігачі, виборці. Протягом багатьох годин ми стали свідками, що на сайті ЦВК після введення всіх протоколів переможцем був Аркадій Корнацький, ­причому він мав перевагу 4 299 голосів. Потім протягом дуже короткого часу в систему вносяться зміни, і дуже дивним чином вносяться дані, на користь Віталія Травянка починають капати голоси від конкретних двох кандидатів–донорів».

Відтак рішення — за ЦВК, адже учора Миколаївський окружний адмінсуд відхилив позов опозиційного кандидата Корнацького до ОВК №132.