«Сенді» убиває

31.10.2012
«Сенді» убиває

Грізна «Сенді» насувається на Нью–Йорк. Фото Рейтер.

Ураган із ніжним іменем «Сенді» після руйнівного маршу островами Карибського басейну позавчора ввечері атакував східні узбережжя США та Канади. Тропічний шторм, який американські журналісти охрестили «Франкенштормом», поєднавши з іменем фантастичного монстра Франкенштейна, приніс сильні зливи, буревії та повені. Як федеральна, так і місцева влада вжила всіх можливих заходів безпеки — президент США Барак Обама оголосив надзвичайний стан у кількох штатах Східного узбережжя, було оголошено евакуацію понад мільйона мешканців прибережних районів.

Попри це, жертв уникнути не вдалося. Станом на вчора по обіді стихія забрала життя щонайменше 17 осіб у Сполучених Штатах і Канаді. Більшість із них загинула у США — Нью–Йорку, Нью–Джерсі, Пенсильванії та Західній Вірджинії. У Нью–Йорку, завжди переповнені вулиці якого в очікуванні негоди знелюдніли, через зливи затопило тунелі семи з 26 ліній метро.

У нью–йоркському районі Квінс у ніч із понеділка на вівторок виникла пожежа, яка поглинула 50 будинків. Елітний район Манхеттен виявився знеструмленим, а загалом на Східному узбережжі без електроенергії залишилося шість мільйонів людей. За оцінками експертів, ураган може завдати шкоди 50 мільйонам мешканців сходу Північної Америки.

За неофіційними повідомленнями, на одній з електростанцій Нью–Йорка внаслідок підтоплення стався вибух, і 19 робітників опинилися заблокованими в її приміщенні, чекаючи на рятувальників. На найстарішій американській атомній електростанції «Ойстер–Крік» у штаті Нью–Джерсі учора було оголошено тривогу через підвищення рівня води, повідомили в Комісії з ядерного регулювання США.

За інформацією берегової охорони США, за 150 кілометрів на захід від узбережжя Північної Кароліни затонув вітрильник «Баунті», який опинився на шляху урагану Сенді. Це точна копія легендарного вітрильника XVIII століття, яку використовували у зйомках кінострічок «Заколот на «Баунті» 1962 року та кіноепопеї «Пірати Карибського моря». Чотирнадцятьох моряків «Баунті» підняли з борту постраждалого корабля гелікоптери американської берегової охорони. Одну жінку з команди змило за борт — її тіло було знайдене в морі. Також пропав безвісти капітан, пошуки якого вчора вдень іще тривали.

У багатьох містах Східного узбережжя зупинився громадський транспорт, було закрито аеропорти, станом на вчора скасовано вже понад 20 тисяч авіарейсів. Пожежні й рятівні бригади працюють цілодобово, забезпечуючи надання необхідної допомоги. Глава транспортного управління Нью–Йорка Джозеф Льота назвав ураган «Сенді» найгіршою катастрофою в історії транспортної системи міста. Окрім метро, для якого це найбільша проблема за всі 108 років його існування, та шести автобусних парків, місцеві ЗМІ повідомляють про затоплення багатьох підземних парковок і дорожніх тунелів. Вода також залила комплекс «Граунд зеро», зведений на місці зруйнованих веж Всесвітнього торгового центру. Як запевняють свідки, вулицями міста плавають акули, яких ураган приніс разом із морськими водами.

Торги на Нью–Йоркській фондовій біржі й біржі Nasdaq було зупинено і вчора — це вперше за останні сто років головна фондова біржа США не працювала два дні через погодні умови. Штаб–квартиру Організації Об’єднаних Націй у Нью–Йорку також закрили. Учора мав бути закритий і Пентагон, що є безпрецедентним випадком у новітній історії США. Кандидати у президенти Барак Обама та Мітт Ромні за тиждень до виборів були змушені скасувати заплановані зустрічі з виборцями.

Хоча найбільша увага надалі прикута до ситуації у Нью–Йорку, «Сенді» принесла екстремальну погоду і в інші штати. На заході штату Меріленд випало 70 см, а в горах Західної Вірджинії — майже метр снігу. Багато де перекрито дороги. Як попередньо підрахували американські аналітики, збитки економіки США від урагану становитимуть щонайменше 20 мільярдів доларів. За даними дослідницької компанії Kinetic Analysis Corp, 7–8 мільярдів доларів піде на страхові виплати, а решта 12–13 мільярдів знадобиться для відновлення інфраструктури, зокрема ремонту нью–йоркського метро та тунелів.

Як повідомляє Національний центр спостереження за ураганом, учора «Сенді» перемістилася у штат Пенсильванія і рухалася до найбільшого міста Канади — Монреаля, перед тим завдавши великої шкоди Торонто.

 

ДОВІДКА «УМ»

Урагани формуються як циклони у внутрішньотропічному поясі над Світовим океаном, коли температура води перевищує +26 за Цельсієм. Тепле і вологе повітря, що вступає в контакт із морем, починає підніматися і, досягнувши великих висот, конденсується, виділяючи тепло. Воно змушує підніматися і конденсуватися нові маси гарячого повітря, виникає ланцюгова реакція. Потоки повітря починають обертатися: у Північній півкулі — проти годинникової стрілки, у Південній півкулі — в протилежному напрямку. Коли швидкість вітру сягає 130 км/год., він стає ураганом.

Якщо вітер, що супроводжує тропічний шторм, дме зі швидкістю понад 62 км/год., такому шторму присвоюють ім’я. Раніше урагани отримували назви безсистемно і випадково. Інколи їх називали іменем святого, в день якого сталося лихо (наприклад, руйнівний ураган 1825 року «Санта–Анна» сформувався в день святої Анни). Інколи — за назвою місцевості, яка найбільше постраждала від стихії (як тайфун «Ісеноумі», що у вересні 1959 року пронісся над Японією, забравши 5 тисяч життів).

Під час Другої світової війни метеорологи військово–повітряних та військово–морських сил США вели спостереження за тайфунами у північно–західній частині Тихого океану і, щоб уникнути плутанини, називали їх іменами своїх дружин або подруг. Після війни національна метеослужба США склала алфавітний список жіночих імен для присвоєння їх тропічним штормам, тайфунам тощо. Імена мали бути короткими й легко запам’ятовуватися. У 1979 році Всесвітня метеорологічна організація спільно з національною метеослужбою США розширила цей список, внісши до нього й чоловічі імена. У випадку, якщо ураган особливо руйнівний, ім’я, присвоєне йому, викреслюється з переліку і замінюється іншим. Так, ім’я Катріна назавжди викреслено зі списку метеорологів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>