Виїзна гра без права на в’їзд

31.10.2012
Виїзна гра без права на в’їзд

Епізод матчу Німеччина — Україна. Фото з сайту ФРУ.

Як уже повідомляла «УМ», минулих вихідних регбійна збірна України програла в Берліні команді Німеччини в рамках дивізіону 1В Кубка європейських націй — 28:46. В. о. головного тренера Олег Залізний назвав головною причиною невдачі кадрові проб­леми, через які українці грали далеко не в оптимальному складі. Двох гравців, які виступають у Росії, не відпустили їхні клуби, оскільки наразі проводять вирішальні матчі чемпіонату. А ще двоє регбістів не змогли допомогти нашій збірній у Німеччині, оскільки... не отримали шенгенські візи в посольстві ФРН.

«Завжди ці питання ми вирішували у візових центрах, а цього разу нам відмовили. Вважаю, що отримання віз спортсменами має бути простою формальністю — ми ж не на роботу влаштовуватися їдемо. Натомість отримання дозволу на в’їзд до Європи, зокрема підхід посольства Німеччини, занадто бюрократизований. Та й ставлення до нас зверхнє», — зазначив Олег Залізний у коментарі «УМ».

Окрім негостинного прийому працівників консульських органів, далеко не чемною виявилася поведінка на полі й регбістів збірної Німеччини, які, за словами тренера нашої команди, діяли дуже грубо. А румунський арбітр цієї грубості не помічав. «Я думаю, і гравці, і керівництво нашої збірної дуже добре запам’ятають цю гру в Берліні. І ми докладемо усіх зусиль, щоб «комфортно» зустріти німецьку команду в матчі–відповіді», — заявив капітан «синьо–жовтих» Микола Кирсанов. Він констатує: «Німеччина була сильнішою від нас тільки за рахунком, а в інших компонентах гри ми нічим не поступалися господарям».

Загалом, за словами Олега Залізного, в Німеччині з різних причин не зіграли шестеро наших збірників, які в першому турі здобули перемогу у Швеції. «Рівень чемпіонату України такий, що ми маємо лише 18 сильних регбістів, тоді як «других номерів», котрі в потрібну мить могли б їх замінити, — катма. В нас просто немає рівноцінної заміни гравцям «основи», — каже наставник.

Власне, це й не дивно. Адже якщо в Європі регбі — другий за відвідуваністю вид спорту, то в Україні вболівальники, а насамперед — меценати й спонсори в останні роки практично повністю відвернулися від гри в овальний м’яч. Національна збірна з регбі–15 у минулому сезоні вилетіла з дивізіону ІА Кубка європейських націй і тепер змушена захищати свої позиції в нижчій лізі. Дворічний ігровий цикл лише починається.

«Хоча керівництво нам такого завдання й не ставить, але ми будемо боротися за перемогу в дивізіоні. У спорті немає іншого місця, окрім першого», — розповів Залізний «УМ» про турнірну стратегію.

Наступний матч у рамках КЄН «синьо–жовті» зіграють 17 листопада в Дніпропетровську з чехами (вони свій стартовий двобій у секстеті програли команді Польщі). «Поле, де заплановано проведення матчу, має підігрів, тож навіть невеличкий мороз нам не страшний», — відзначив керманич українців.