Більше не ОК?

17.10.2012
Більше не ОК?

Прем’єр–міністри Салмонд (ліворуч) і Камерон після укладення історичної домовленості. Фото Рейтер.

Лондон та Единбург уклали історичний договір про референдум щодо незалежності Шотландії. «Единбурзька угода», яку підписали прем’єр–міністр Великої Британії Девід Камерон та перший міністр Шотландії Алекс Салмонд, передбачає проведення референдуму серед мешканців Шотландії восени 2014 року. На референдум буде винесено лише одне питання: «Чи бажаєте ви незалежності Шотландії від Великої Британії?» Як повідомляє Бі–Бі–Сі, Камерон і Салмонд пообіцяли поважати результати волевиявлення незалежно від того, якими вони будуть.

«Единбурзька угода» дала зелене світло найбільш важливому політичному рішенню Шотландії за кілька останніх сторіч», — заявив Алекс Салмонд на прес–конференції після підписання документа.

Ідею відокремлення наразі підтримують від 30 до 40 відсотків шотландців. На вимогу Салмонда, право голосу на референдумі буде надано громадянам із 16–річного віку. Досі громадяни віком до 18 в Об’єднаному Королівстві не голосували.

Лондон наголошує, що незалежна Шотландія ледве зводитиме кінці з кінцями, адже зараз Единбург отримує від Лондона великі дотації. Шотландці у відповідь нагадують про багаті поклади нафти й газу, що є біля їхніх берегів.

На цей час Шотландію та Англію пов’язує Акт про унію 1707 року, коли дві країни підписали угоду про створення єдиної держави — Великої Британії. Доти Шотландія була незалежним королівством, починаючи з ІХ століття. Проведення референдуму–2014 стало можливим після переконливої перемоги Шотландської національної партії на виборах минулого року. Наразі в краї поки менше половини прихильників повної незалежності від загального числа шотландців, але на користь цієї ідеї з Единбурга ведеться активна пропагандистська кампанія.

 

ПРИКЛАД

Приклад Шотландії може стати додатковим стимулом для прихильників незалежності і в інших регіонах Європи. Передусім ідеться про Каталонію, мешканці якої з ентузіазмом зустріли британо–шотландську угоду про референдум. Місцеві ЗМІ не шкодують компліментів на адресу Девіда Камерона, адже глави іспанського уряду, зокрема й чинний прем’єр–міністр країни Маріано Рахой, досі виступали категорично проти референдуму щодо самостійності Каталонії. Каталонці сподіваються провести свій референдум, як і шотландці, у 2014 році.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>