Почекайте до кінця зими

17.10.2012

Запланований на грудень саміт Україна—ЄС перенесено на початок 2013 року, орієнтовно січень–лютий. Спершу джерела в українському уряді інформували, що Брюссель відтермінував традиційну зустріч лише через вибори до Верховної Ради України. Тепер же стає дедалі більш зрозуміло, що перенесення зустрічі лідерів країн Євросоюзу з Віктором Януковичем — ще один вияв ізоляції авторитарного Президента України від цивілізованої, демократичної Європи.

Про скасований саміт на вчорашній прес–конференції в Києві говорив новопризначений посол ЄС в Україні Ян Томбінський. За його словами, проведення саміту «Україна—ЄС» пов’язане з виконанням офіційним Києвом трьох вимог. «Сьогодні зарано говорити про точну дату проведення саміту. Ми маємо почекати, коли закінчаться вибори та їм буде дана оцінка, — сказав польський повпред ЄС. — З боку Європейського Союзу визначено різні елементи, які мають бути дотримані для проведення саміту. Це належне проведення виборів в Україні; це яким чином Україна вирішить те, що в ЄС називають політично вмотивованими справами щодо попередніх членів уряду, і також це продовження зусиль для реформування судової системи. Тамбінський наголосив на зв’язку між двома останніми елементами, «бо йдеться не лише про персональні справи, а й про системний підхід до вирішення таких справ».

Посол ЄС погодився, що в європейських країнах також є політики, котрі — як і Юлія Тимошенко — несуть відповідальність за свої політичні рішення, «однак у цих країнах для цього не використовується кримінальна юстиція».

Ян Томбінський заявив: «Якщо будуть позитивні сигнали від України, то в Євросоюзу буде багато політичної волі, щоб провести саміт».

А новий посол ЄС, як і більшість поляків, не прихильник запровадження санкцій проти України. «Я не полюбляю рухатись за негативним сценарієм. Санкції — хитра штука. Їх можна запровадити, але якщо вони не допоможуть Україні змінитися... А в нас є приклади, коли санкції були запроваджені, діяли роками, але при цьому ми не спостерігали жодних реальних змін, — сказав Томбінський, вочевидь маючи на увазі Білорусь. — Санкції легко запровадити, але важко скасувати».

«У ЄС, звичайно, вдаються до порівняння, яким шляхом хоче рухатись Україна — білоруським чи в напрямку до Євросоюзу. У цьому випадку необхідно виконати всі необхідні вимоги і дотримуватися тих стандартів, які існують. Відповідь знаходиться у самій країні, а не в Брюсселі», — констатував західний дипломат.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Доля Угоди про асоціацію з Євросоюзом

Посол України при ЄС Костянтин Єлісєєв заявляє, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом затримується, бо не готова до підписання технічно. «Ми завершили переговори і парафували угоду. Наразі її текст проходить процедуру перекладу офіційними мовами Євросоюзу. За оцінками наших європейських партнерів, технічно текст Угоди про асоціацію має бути готовий до підписання протягом ближчих місяців», — сказав Єлісєєв у коментарі агенції УНІАН.

Він не погоджується з твердженням, що підписання угоди перебуває під загрозою. За словами дипломата, угода має бути підписана одразу після завершення технічного доопрацювання, оскільки це в інтересах і України, і ЄС: «Угода назавжди поставить крапку у спекуляціях на тему зовнішньополітичного курсу України, які супроводжують нас протягом усіх років незалежності. Укладення Угоди про асоціацію стане історичною точкою неповернення у процесі інтеграції України в ЄС».

Самі представники ЄС неодноразово наголошували, що підписання угоди можливе у разі виконання Україною багатьох зобов’язань.