«Не продай голос, бо так продаси душу»

17.10.2012
«Не продай голос, бо так продаси душу»

Вадим Скуратівський (на передньому плані) та інші чільні постаті української інтелігенції звернулися до суспільства. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Ініціативна група «1 грудня» оприлюднила своє ставлення до майбутніх парламентських виборів, закликавши народ мобілізуватися і прийти на вибори 28 жовтня; проаналізувати політичні програми претендентів і зробити осмислений вибір, який відповідатиме совісті та думці про майбутнє покоління. Про це було заявлено вчора на «круглому столі» «Беремо відповідальність на себе». До громадськості зверталися Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, Мирослав Маринович. Звернення цвіту української інтелігенції підтримала і партія «Наша Україна».

«Україна — зневірена. Ця зневіра є вже душевною хворобою, і найжорстокіша причина — у нас самих. Подолайте в собі ілюзію, що хтось зробить що–небудь замість вас. Ніхто, окрім нас, не подарує вам доброго життя і не відкриє світлого майбутнього. Позбудьмося цієї ілюзії, і разом з нею зникне і зневіра, а з’явиться воля», — йдеться у зверненні групи «1 грудня» до співвітчизників.

«Ми не закликаємо вас голосувати за якусь одну політичну силу. Голосуйте, за кого вважаєте потрібним, але прийдіть і оберіть. Головне — не продати голос, бо так продається душа», — закликав українців філософ Мирослав Попович.

«Нинішня владна адміністрація хоче скористатися демократією, щоб цю демократію усунути. В розпорядженні суспільств немає кулеметів і танків, але є право на духовний, громадський опір. А те, що протидія в разі фальсифікацій буде, можемо не сумніватися, — відзначив ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович. — Мури, які вже падали під наступом людей, неминуче впадуть знову».

Звернулися і до діючої влади: «Не покладайтеся на те, що нечесним шляхом можна здобути тимчасовий успіх, — він обернеться катастрофою, якщо людська безнадія обернеться на ненависть. За останні два роки ви майже не чули свого народу, хоч саме він мав би бути найбільшою опорою для будь–якої справи, запланованою цивілізованою владою».

До працівників ЦВК та низових виборчих дільниць:­ «Не ставайте співучасниками зла. Не виправдовуйте себе думкою, що від вас нічого не залежить. Ви не є заручниками ситуації, гвинтиками системи. Кожен антилюдський задум ставав можливим завдяки слабкодухій думці мимовільних виконавців про їхню нібито непричетність. Ви — причетні, бо обрали відповідальність. Не зігніться під злом».

Але найбільша відповідальність лежить на суспільстві. Представники «1 грудня», закликали народ повідомляти про кожен випадок зловживань чи фальсифікацій спостерігачам. «Якщо ставитися до майбутнього нігілістично, то такого ставлення влади до себе ми і будемо варті», — сказав В’ячеслав Брюховецький.

«Є певна система координат, яка не нами створена, — десять заповідей. Було в історії багато сил, які йшли проти них і зрештою скотилися в прірву. Беручи гречку чи гроші, майте на увазі, — ви голосуєте за корупцію», — сказав філософ Євген Сверстюк.