Правоцентристський рецепт

17.10.2012

Днями на прес–конференції в Полтаві народний депутат, лідер УНП і водночас другий номер у виборчому списку об’єднання патріотичних сил «Наша Україна» Юрій Костенко звернув увагу журналістів на, м’яко кажучи, невідповідність у словах і діях творців сумнозвісної «газової» угоди з Росією 2009 року, яку підписали тодішні прем’єр–міністри обох країн Юлія Тимошенко та Володимир Путін. Адже після її підписання, нагадав пан Юрій, усіх переконували в тому, що, по суті, кабальна для нашої держави ціна російського газу — 530 доларів за тисячу кубометрів — є винятково ринковою, вирахуваною з математичною точністю, власне, «єдино правильною» й ледь не взаємовигідною. Сьогодні ж Путін уже в іпостасі президента Росії пропонує «спуститися» з неї до 160 доларів в обмін на вступ України до Митного союзу в рамках СНД. «Така більш ніж суттєва різниця у вартості газу може стати платою тільки за одне: як Україна позиціонуватиме себе у світі — проросійською колонією чи незалежною європейською державою, — наголосив Юрій Костенко. — Отже, то була не економічна, а суто політична угода».

Досвідчений політик переконує: в новому українському парламенті мають бути представлені націонал–демократичні, правоцентристські сили в особі «Нашої України» — насамперед аби ефективно протистояти серйозним економічним і соціальним викликам та проблемам, пов’язаними із величезним дефіцитом бюджету, «згасанням» малого й середнього бізнесу тощо. Для поліпшення ситуації в цій царині потрібні рішення й закони, позбавлені лобістського спрямування для «своїх» підприємств чи галузей, позбавлені популістських тенденцій. Хто їх запропонує? Невже «олігархічна» Партія регіонів? Чи так звана «рейтингова» опозиція?

Говорячи про опозицію, об’єднану під брендом «Батьківщини», Юрій Костенко зазначив, що, крім обіцянок посадити всіх нинішніх можновладців і зайняти їхні місця, якихось конкретніших пропозицій, передусім економічних, стосовно виходу з кризи від її повпредів він «не чув і не бачив». Тому навряд чи варто чекати від них чогось подібного й у Верховній Раді. Об’єднана опозиція також представлена здебільшого великим бізнесом, якому байдужі проблеми малого та середнього підприємництва, — кон­статував політик. — А тепер згадаймо, як у ще складніших економічних і фінансових умовах, по суті, на межі дефолту, тобто банкрутства країни, наша держава за півтора року прем’єрства Віктора Ющенка перейшла від феодальних бартерних відносин до цивілізованого господарювання. Очолюваний ним уряд, ліквідувавши найприбутковіші «тіньові» схеми, погасив тоді грішми борги перед громадянами, які роками одержували зарплати і пенсії валянками, цукром чи горілкою. Оце і є рецепти правих, зорієнтованих на справжні європейські цінності політичних сил, які одразу забезпечують реальне економічне зростання».