Гітарний спринт

17.10.2012
Гітарний спринт

Музичний чемпіон Сергій Путятов. Фото з сайту tchkcdn.com.

Незвичний рекорд встановив донецький музикант Сергій Путятов — за 10 секунд він зіграв 330 нот. Тобто за секунду Сергій видає 33 акорди, що робить його унікальною персоною у музичному середовищі не лише України.

Цікаво, що суперником Путятова вже більше року залишається... він сам, адже на рахунку гітариста зареєстровано два рекорди: у травні 2011–го. музикант видобував з гітари 27 нот за секунду, а у вересні того ж року позначка спеціального електронного приладу показала 30 нот. Подібних рекордів жоден українець ще не встановлював, проте зупинятись на досягнутому Сергій наміру не мав.

Рік тренувань та десятки порваних струн — і восени 2012–го, а саме 15 жовтня, музикант знову начепив гітару через плече, аби перевершити самого себе. «У кожного спортсмена є свій фінт, скажімо, як у футболістів гол п’ятою, — жартує Сергій, — так і у мене є своя фішка — швидкісна гра». До Києва гітарист прибув, аби зіграти біля головного корпусу Національного авіаційного університету на тлі великого літака. Таким чином музикант порівняв швидкість своєї гри зі швидкістю залізного птаха.

Справді, вловити на слух супершвидкість Сергія надзвичайно важко, саме тому під час реєстрації рекорду використовували спеціальний прилад, який фіксує звукову доріжку і дозволяє порахувати кількість акордів. Для тестового виконання гітарист обрав власний етюд, та перед безпосереднім рекордом розігрів публіку та власні пальці невеличким концертом на півгодини. «На вулиці було 8 градусів тепла, для музиканта така погода не дуже вдала, грати на відкритому повітрі при низькій температурі ризиковано», — розповів «УМ» Сергій Путятов.

Перша проба показала 12 секунд хронометражу, проте вже з другої спроби Сергій затвердив звання найшвидшого гітариста України, вклавшись у затверджені 10 секунд. «Для мене це, перш за все, саморозвиток, — ділиться Сергій, — хочеться творити дива, заявити про себе. Я як колишній спортсмен люблю постійний розвиток та зростання, не люблю стояти на місці».

І хоч у Національному реєстрі рекордів України віртуоз зареєстрований як найшвидший гітарист України, за фактом надшвидкість Путятова є світовим досягненням. Останній зафіксований світовий здобуток у такому спринті належить Дієго де ла Везі — у 2008 році бразилець зіграв лише 24 ноти за секунду. Отже, наш співвітчизник перевершив Вегу аж на 9 нот. Сам Сергій про занесення до Книги рекордів Гіннесса лише мріє, каже, що хоч і отримав підтвердження своєї заявки, та подібне «світове визнання» йому наразі не по кишені: «золото» у Книзі рекордів Гіннесса коштує 15 тисяч євро, до того ж потрібно, аби суддя з Англії завітав до України і зафіксував рекорд, багато документів, юристи, фахівці, тобто сумарно вийде близько 20 тисяч».