Вирубай батареї!

17.10.2012
Вирубай батареї!

Лежи, котику, — не обпечешся.

Щойно в країні достроково (бо ж наприкінці минулого тижня були навіть нічні заморозки) стартував опалювальний сезон, як його довелося призупинити. Друге «бабине літо» дозволяє енергетикам зекономити ще тиждень на теплопостачанні. Утім не всюди з цією простою, природною задачею комунальники поспішили впоратися.

Нагадаємо, що, за даними Міністерства регіонального розвитку, з 15 жовтня почали опалення житла в 11 регіонах країни (у лікарні, дитсадки, школи подали тепло ще раніше), зокрема в Києві. А в понеділок, коли термометри показували «плюс 15», тепловики не ­встигли «переключитися» на погодні зміни, тож у квартирах багатьох киян стояв «Ташкент». Власне, як каже народна приказка, «пара костей не ламає», але ж скільки ресурсів, а значить — і коштів — згоріли просто так, без потреби. Однак у багатьох будинках, які перебувають під опікою ОСББ, батареї «вимкнули» вчасно.

Учора в прес–службі «Укргазу», куди зателефонувала «УМ», нам повідомили, що надалі й ще тиждень, допоки синоптики обіцяють теплу осінь, у квартирах не буде «сауни», опалення зовсім відключати не будуть, а лише зменшать подачу тепла. «Котельні завжди самі намагаються регулювати ступінь опалення квартир», — повідомили нам в «Укргазі».

Більш розторопними виявилися львів’яни — там відключають теплопостачання вдень, але поновлюють уночі, коли холодніше. «Ми виставляємо рахунки людям за весь спожитий газ, але час, коли ми відключаємо споживачів, просто не буде включено в їхні «платіжки», — каже голова прес–служби «Львівтеплоенерго» Анна Пищула.

А в Севастополі та Ужгороді, наприклад, за рішенням місцевих властей, на період «бабиного літа» зовсім відключили теплопостачання до житлового фонду. «У приміщеннях тримається температура 18—20 градусів, тож опалювати немає ніякої потреби не лише квартири, а й навіть об’єкти соціальної сфери, зокрема школи», — коментує керівник ужгородського міського департаменту освіти Мар’ян Комарницький.

 

БОРГИ

Звідки беруться борги теплопостачальних підприємств? Як пояснив на офіційному порталі міської ради мер Черкас Сергій Одарич, тепловики купують газ за ціною, яка є вищою, ніж у тарифі, що затверджує держава. Таким чином накопичуються борги, які називаються «різниця в тарифі». Для Черкас та Вінниці, наприклад, така різниця на сьогодні перевищує 30 млн. грн. А у столиці державні та комунальні підприємства винні «Київенерго» 1,8 млрд. грн. На 1 вересня сукупний борг українських міст за газ досяг 10 млрд. грн., плюс 4 млрд. грн. за електроенергію, — пише видання «Коммєрсант–Україна».

При цьому, за словами пана Одарича, НАК «Нафтогаз» не хоче чути про те, що це борги держави. Чи можуть люди в такому випадку бути впевнені у тому, що в їхніх квартирах взимку буде тепло? Щоб вирішити це питання, 10 жовтня мери 72 українських міст звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням допомогти підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) і сплатити різницю у тарифі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Тарифи зростуть iще на 20 відсотків?

Міжнародний валютний фонд переконаний, що підвищення ціни на газ та теплопостачання для населення на 20 відсотків допоможе скоротити субсидування багатих домогосподарств та звільнити майже 0,3 відсотка ВВП для «адресної допомоги бідним та середньому класу». Про це йдеться у звіті Фонду «Газова цінова політика України: Наслідки підвищення тарифів».

Водночас вітчизняні експерти побоюються, що підвищення тарифів на житлово–комунальні послуги за нинішніх умов може призвести до протестів або ігнорування оплати цих послуг населенням. Про це заявили під час прес–конференції в інформагенції УНІАН екс–міністр ЖКГ Олексій Кучеренко та директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>