Пишайтеся новою Сумщиною, а то!..

16.10.2012

Творчі роботи на тему «Я пишаюся новою Сумщиною» активно виконували сумські школярі минулого тижня. Як першим повідомив сумський сайт «Панорама», старшокласники писали твори–роздуми на задану тему, а учні п’ятих–восьмих класів — детальний переказ. Останнє завдання рекомендували доповнити оцінкою діяльності влади Сумської області, проілюструвавши цю оцінку самостійно дібраними прикладами.

Що за текст пропонувався для переказу? Місцеві інтернет–видання цитують уривки матеріалу, запропонованого сьомому класу. «Важливою подією для Сумської області в останні роки стала поява нової Стратегії соціально–економічного розвитку «Нова Сумщина–2015»... На сьогодні зроблено перші кроки реалізації програми «Нова Сумщина–2015» у різних галузях: промисловому виробництві, житлово–комунальному господарстві, агропромисловому комплексі, соціально–гуманітарній сфері... З метою популяризації здорового способу життя в рамках реалізації розвитку футболу на Сумщині до 2015 року «Футбольна Сумщина» створено дві обласні дитячо–юнацькі спортивні школи, зокрема «Футбольний центр Барса»...

Нагадаємо: у сьомому класі навчаються діти дванадцяти–тринадцяти років. Наскільки свідомо змогли вони відтворити запропонований текст, — залишимо без коментарів. Бо ж до цікавої теми долучилися ще молодші учні — третьо–четвертокласники, які займалися аудіюванням.

Що ж за творчість захопила школярів? Причому на неї, повідомляють учителі, виділено два уроки поза навчальним планом!

Як розповіла «УМ» керівник одного з навчальних закладів міста, йшлося про конкурс творчих робіт. На засіданні методичного об’єднання представникам шкіл було запропоновано організувати учнів для участі в ньому. Та освітяни, як то часто буває, «переусєрдствували». Тож замість однієї–двох робіт, які, очевидно, були потрібні від кожної школи, видали «на–гора» сотні. Більше того, кажуть, були випадки, що в разі, якщо хтось не хотів брати «участі у конкурсі», дитині погрожували незадовільними оцінками за цілком програмні предмети. І чи радило це методичне об’єднання, чи ні, — історія замовчує, та у деяких школах дітям пропонували написати, які хороші справи робить саме голова обласної адміністрації Юрій Чмирь.

Навряд чи про такі ініціативи знає сам Юрій Павлович, але факт є. А на тлі виборчих подій таке, власне, зомбування дітей виглядає вельми непривабливо.