А вона все ж таки крутиться

16.10.2012
А вона все ж таки крутиться

У Харківському планетарії тепер можна на власні очі пересвідчитися у тому, що Земля таки обертається навколо своєї осі. Копію маятника знаменитого французького фізика Жана Фуко, який ще у 1851 році довів цю незаперечну істину, виготовив і подарував астрономічному закладу начальник інструментального виробництва заводу «Комунар» Валентин Пальчик. І хоча для України цей прилад — не новинка (аналоги вже є у двох вітчизняних вузах), саме тут його відтепер зможе побачити кожен бажаючий. До речі, така традиція давно прижилася у паризькому Пантеоні, де знаходиться найвідоміший прилад Фуко.

На перший погляд, астрономічний раритет здається взірцем простоти, оскільки має вигляд невигадливого шестиметрового тросу з 28–кілограмою краплею, що повисла над порівняно невеликим колом. Достатньо хитнути цей пристрій, набратися трохи терпіння — і експеримент завершено. Але, попри все, геніальна простота думки Жана Фуко свого часу довела одразу кілька законів фізики. Факт обертання Землі навколо своєї осі, що тривалий час вважався лише гіпотезою, просто став найвідомішим iз них. «Ідеться ще й про добові зміни небесних явищ, — каже директор Харківського планетарію Галина Желєзняк, — тобто рух зірок, рух Сонця. Це ж не Сонце ходить навколо Землі, а Земля обертається навколо Сонця».

Із появою раритетного приладу в планетарії з’явилися і нові ідеї. Тут невдовзі відкриють цілий відділ, присвячений розвитку сучасної науки. Окрім документів і фотографій, там планують виставити копії інших астрономічних приладів, що були створені у минулих століттях. Усе це можна буде не лише побачити, а й випробувати на ділі. Тобто відчути себе трішечки фізиком–винахідником.