ЇХНІЙ ВИБІР

16.10.2012

Литва: переконлива перемога опозиції

У Литві правляча правоцентристська коаліція прем’єр–міністра Андрюса Кубілюса не утрималася при владі. Консерватори гучно програли парламентські вибори опозиційним лівоцентристським партіям. За попередніми даними, найбільшу підтримку здобула Партія праці, лідером якої є російський мільйонер Віктор Успаскіх, який має сумну репутацію корупціонера, пов’язаного з кримінальними структурами та російською розвідкою. «Лейбористів» підтримали 21,34% литовців. На другому місці — соціал–демократи (19%). Ліберально–демократичне угруповання Роляндаса Паксаса «Порядок і справедливість» здобуло майже 8% голосів. Ці три опозиційні партії вчора вранці оголосили про створення робочої групи для формування коаліції, повідомляє інформагенція «Делфі».

Об’єднання «Виборча акція поляків Литви» також увійде до парламенту, переступивши виборчий поріг із результатом 5,6%. З урахуванням попередніх результатів в одномандатних округах, етнічні поляки Литви можуть розраховувати приблизно на 11 мандатів (порівняно з трьома в попередньому складі парламенту). Не виключено, що через два тижні, після другого туру в мажоритарних округах, по яких обирається половина складу Сейму Литви, «Виборча акція поляків» також увійде до правлячої коаліції.

Урядова правоцентристська коаліція Андріуса Кубіліуса набрала на виборах трохи більше 10% голосів. Падіння рейтингу консерваторів та їх розгромна поразка на виборах пов’язані з політикою зменшення бюджетних витрат на тлі глибокої рецесії й економії. Кубілюс прийшов до влади 2008 року, коли світова фінансова криза поклала кінець литовському економічному буму, що базувався на дешевих кредитах, які надавали скандинавські банки. Для уникнення дефолту Кубілюс пішов на жорсткі заходи економії, зокрема скорочення пенсій і зарплат. Натомість соціал–демократи обіцяють підвищити зарплатню та підняти податки для багатих, хоч і не пояснюють, за рахунок яких надходжень. Ліві також обіцяють піти на зближення з Росією.

Паралельно з виборами литовці проводили референдум щодо будівництва АЕС. За попередніми даними, дві третини виборців висловилися проти атомної енергетики у своїй країні.

Чорногорія: корумпована влада знову перемогла

Прем’єр–міністр Чорногорії Міло Джуканович заявив про перемогу своєї партії на парламентських виборах. Правляча Демократична партія соціалістів набирає 46% голосів, тож Джуканович, який впродовж останніх 23 років почергово обіймав посади прем’єра або президента країни, і надалі залишиться при владі. ДПС є спадкоємицею утвореного 1919 року Союзу комуністів Чорногорії. Джуканович очолив її, ще перебуваючи на комсомольській роботі, й відтоді не випускає зі своїх рук віжок влади, незважаючи на численні звинувачення в контрабанді та зв’язках із кримінальними структурами. Попри це, Чорногорія, яка стала незалежною від Сербії лише 2006 року, вже є офіційним кандидатом на вступ до ЄС та НАТО.

Чорногорська опозиція — слабка й роздрібнена. На нинішніх виборах головна опозиційна сила — Демократичний фронт — здобула лише 20% голосів.

Росія: правляча партія лідирує на місцевих виборах

14 жовтня у 77 регіонах Росії відбулися місцеві вибори. Зокрема, росіяни обирали п’ятьох губернаторів, шість регіональних парламентів, а також мерів містечок і членів міських рад. Як свідчать перші результати підрахунку голосів, лідирує правляча «Єдина Росія». Кандидати від «ЄР» перемогли або впевнено йдуть до перемоги у тих п’яти регіонах, де відбувалися вибори губернаторів, а також лідирують на виборах до обласних та міських рад у кількох регіонах. Прем’єр–міністр РФ Дмитро Медвєдєв заявив, що правляча партія показала кращий результат, ніж на парламентських виборах у грудні, коли вона втратила частину депутатських мандатів. Водночас опозиція вказує на застосування адмінресурсу та небачені масштаби фальсифікацій при підрахунку голосів та надзвичайно низький інтерес громадян до цих виборів — явка, у залежності від регіону, становила від 40% до 51%.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>