Боротьба на капоті

09.10.2012

Чим ближче день виборів — тим вищий градус боротьби, яка дедалі частіше набуває вигляду кулачних боїв. Зокрема — за участю самих кандидатів.

Яскравий приклад — 120–й округ на Львівщині, де від «Об’єднаної опозиції» балотується Тетяна Чорновіл. Не так давно її у Львові облили зеленою фарбою, а минулої суботи Тетяна встряла у бійку біля села Мшана Городоцького району.

Кандидатка зі своїм помічником Петром Ярошем намагалася зупинити три автівки, з яких селянам роздавали фальшиві агітки, написані нібито від імені Чорновіл (нібито вона хоче стати нардепом, але не має грошей, тож просить своїх прихильників переказувати на її підтримку не менш як 500 грн. на таку–то адресу). Як розповідає Тетяна Чорновіл, таких фальшивок проти неї надрукували аж 100 тисяч, і вона хотіла затримати «чорних агітаторів» із доказами порушення виборчого закону, з’ясувати, хто замовив провокацію, а виконавців — здати в міліцію.

«Я себе картаю, що не наздогнала тоді зловмисника з фарбою. Бачу, що історія повторюється, і намагаюсь будь–якою ціною зупинити цих зловмисників, тому моментально приймаю рiшення заскочити в середню машину з їхньої колони і триматися там бодай за щось, — написала згодом активна киянка в блозі на сайті «Українська правда». — Але я не розрахувала свої сили. Мене витягнули і викинули в кювет... Мій помічник впав на капот білої машини, я це помітила, швидко вилізла з канави і заскочила між двох пасажирів на заднє сидіння... Тоді й почалася справжня агресія: мене били, душили. Добре, що мене захищала тіснота простору, тому що, знаєте, гарно вдарити, коли немає місця для розгону руки, — доволі важко». Поранення руки Чорновіл отримала після того, як її вдруге викинули з чужої машини, вона вчепилася за капот, а машина рушила… «Нас було двоє проти дванадцяти. Трохи побита, трохи порізана, трохи їздила на капоті, а так все ОК!» — пише Тетяна.

Коли на місце події прибула міліція, російськомовні зловмисники вже поїхали. А затримали натомість інших, які проїжджали повз, це були львів’яни. Журналістка підозрює, що їх спеціально послали на місце події, аби вони «прийняли удар на себе» розповіли, що просто підрядилися роздавати листівки за 50 грн. гонорару.

Як і у випадку з облиттям Тетяни Чорновіл зеленою фарбою, тепер її опоненти кажуть, що журналістка сама могла «підстроїти» таку оказію — для підняття власного рейтингу. Обидва ексцеси сталися без свідків. Про напад розповідає лише одна сторона, якій вигідно створити образ жертви.

«Доволі дивно: виборча напруга зараз висока всюди, але чомусь тільки в Городоцькому окрузі постійно вдаються до хуліганських і протиправних дій — і тільки проти Тетяни Чорновіл. Виходячи із тенденцій, можна припускати, що вона займається самопіаром, — каже політтехнолог Юрій Романенко. — Такі ситуації загалом віддзеркалюють рівень наших кандидатів, які опускаються до дрібних і скандальних операцій, а запропонувати вже хворому від цього божевілля електорату конкретні ідеї та кроки неспроможні. Якби політична еліта, в тому числі й Чорновіл, пішла на реальний контакт із виборцями, почала вирішувати їхні проблеми, то скочуватися до рівня дешевих скандалів у неї не було б часу».

Утім інший політолог — Антін Борковський — стає на захист опозиціонерки, проти якої працює влада: «У тому районі зараз серйозна ситуація, Чорновіл бореться з дуже непростими людьми. Факт побиття міг мати місце».

«Зараз за ознаками злочину порушено кримінальну справу відповідно до частини 2 статті 296 «Хуліганство», — розповіла керівник відділу зв’язків iз громадськістю Головного управління МВС у Львівській області Світлана Добровольська. — Триває слідство, встановлюються особи, які причетні до злочину, чекаємо результати медекспертизи, аби встановити характер тілесних ушкоджень. Також ми шукаємо, де було виготовлено фальшиві листівки».