Обама програв перший раунд

05.10.2012
Обама програв перший раунд

Мітт Ромні (ліворуч) і Барак Обама після дебатів. Фото Рейтер.

Передвиборча кампанія у США вступила у вирішальну стадію. Позавчора пізно ввечері за місцевим часом, коли в Європі вже настав ранок четверга, у Ден­вері (штат Колорадо) відбувся перший із трьох запланованих турів теледебатів між чинним президентом–демократом Бараком Обамою та його суперником — республіканцем Міттом Ромні. Головними темами словесного поєдинку суперників стали економіка, питання економічного розвитку, фінансової політики та сумнозвісної реформи охорони здоров’я. Мітт Ромні доволі різко критикував адміністрацію демократа Обами за надто високий дефіцит бюджету та безробіття. Президент захищав свої досягнення і звинуватив опонента у планах запровадити величезні скорочення податків для заможних та витрачати гроші на непотрібні військові проекти. Загалом 65–річний Ромні виглядав більш переконливим і навіть харизматичнішим за свого 51–річного опонента. Обама за чотири роки президентства, схоже, розгубив свою красномовність і харизму, завдяки якій у 2008–му й виграв вибори. І замість говорити простою й зрозумілою для народу мовою, пустився в складні економічні підрахунки та філософствування.

Тому, за підсумками першого туру дебатів, американські політичні оглядачі одностайно віддали перемогу кандидатові від Республіканської партії. Як і звичайні громадяни — соціологічні опитування свідчать, що, на думку більшості (від 55% до 67%) американців, Ромні тримався краще.

Дискусія між претендентами на президентський пост тривала півтори години, впродовж яких Ромні кілька раз закинув чинному президентові, що посилення державного регулювання завдало економіці США суттєвих збитків. Кандидат від республіканців переконаний, що у випадку переобрання Обами країні загрожує хронічне безробіття та погіршення становища середнього класу.

Чинний президент, у свою чергу, нагадав, що за час його перебування у Білому домі країні вдалося здолати наслідки найгострішої кризи з часів великої депресії. І звинуватив республіканця у прагненні створити пільгові умови для багатих за рахунок середнього класу. Ромні на це відповів, що планів підвищення податків він не виношує, а демократи «перекручують факти».

День теледвобою збігся з 20–ю річницею весілля Барака та Мішель Обам (перша леді, як і дружина опозиційного кандидата, була в залі й дуже переживала за чоловіка). З цієї нагоди Мітт Ромні привітав суперника і поспівчував, що йому доводиться марнувати цей романтичний вечір у його компанії.

Попри беззаперечне лідерство республіканця під час першого раунду дебатів, далекосяжні висновки з цього робити ще рано. Адже в наступних двох раундах Обама легко може відігратися. Наступного разу суперники зустрінуться в прямому ефірі 16 жовтня у Нью–Йорку. Йтиметься про внутрішню і зовнішню політику, а запитання кандидатам, окрім модератора, зможуть ставити й телеглядачі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>