За три тижні до часу «Х»

05.10.2012

Керівництво партії «УДАР» і лідери «Об’єднаної опозиції» за три тижні до голосування домовилися про підтримку єдиних кандидатів у мажоритарних округах. Про це пише газета «Коммєрсант–Україна». За її даними, «УДАР Кличка» і «Батьківщина» ще в січні почали переговори про спільне висування кандидатів по «мажоритарці». І лише в цю середу стало відомо, що домовленість про узгоджених кандидатів нарешті досягнута, і лідери політичних сил готуються оголосити про це на початку наступного тижня.

За словами Валентина Наливайченка, який зараз представляє «УДАР», спірних округів, де кандидати від Кличка та ОО претендують на перемогу, є близько 40. «За допомогою рейтингового голосування й опитувань громадян ми визначимо, хто міг би стати єдиним кандидатом у цих округах»,— повідомив Наливайченко, додавши, що в більшості округів прохідні кандидати вже визначені й без опитувань — їхні кандидатури не викликають заперечень із боку союзників.

Те, що домовленість досягнута, підтвердили й в «Об’єднаній опозиції». «Я працюю в регіонах і був свідком того, як минулого тижня керівник донецького обласного штабу одержав від центрального штабу рекомендацію визначити шанси проходження наших кандидатів і кандидатів від «УДАРу» та внести пропозиції»,— розповів нардеп від БЮТ Іван Кириленко. Він каже, що критерії вибору прохідних кандидатів будуть визначатися керівниками штабів на місцях: «Об’єктивно, це — довіра виборців, упізнаваність і авторитет».

Утім, якщо керівники партій уже досягли домовленості, то кандидати в народні депутати на місцях поки не збираються відмовлятися від участі у виборах добровільно. У керівництві партій визнають, що питання зняття кандидатів насправді «дуже складне».