Ніхто не хотів програвати

04.10.2012
Ніхто не хотів програвати

Латиноамериканська зустріч у Турині: бразилець Вілліан і чилієць Артуро Відаль. Фото Рейтер.

Кілька тижнів тому збірна України зіграла чудовий поєдинок на «Уемблі» проти англійців, але не змогла здобути три очки, втративши перемогу на останніх хвилинах. Після тієї нічиєї у багатьох українських футболістів та уболівальників залишився гіркий присмак розчарування, відчуття невдоволення кінцевим результатом. Напевно, зі схожими емоціями повернулися з Турина й футболісти донецького «Шахтаря», які позавчора мали всі шанси переграти іменитий «Ювентус», однак забити переможний м’яч так і не змогли. Водночас здобуте гостьове очко, як відзначив керманич «гірників» Мірча Луческу, має важливе значення в стратегічній боротьбі за вихід із групи.

Підтримав наставника й бразилець Вілліан, після удару якого на останніх хвилинах м’яч влучив у поперечину: «Ювентус» — класна команда, грати з якою було важко. Тому нічия — це добре. Ми її повністю заслужили».

Хоча минулих здобутків «Старої синьйори» ніхто не скасовував, серйозними перемогами на євроарені в останні роки «б’янко— нері» похвалитися не можуть. Після корупційного скандалу 2006 року, коли у туринців відібрали два «скудетто» й викинули в серію В, команда була сконцентрована на питаннях свого відродження. Повернутися на вершину «Юве» зміг у минулому сезоні, коли під проводом Антоніо Конте виграв чергове «скудетто», не програвши в чемпіонаті жодного матчу.

Тоді, щоправда, «Ювентус» змагався в комфортному режимі — лише на одному, внутрішньому, фронті. Натомість тепер їм слід грати через три дні на четвертий. А, як зізнався асистент головного тренера Массімо Каррера, до такого ритму хлопці не звикли. Нагадаємо, Каррера говорить від імені клубу через те, що наставник «біло–чорних» Конте відбуває десятимісячну дискваліфікацію за сприяння договірним матчам, відтак не має права бути присутнім на тренерській лаві під час офіційних поєдинків.

До нового ритму звикає не тільки більшість футболістів «Старої синьйори» — нова історія розпочалася й у «Ювентус стейдіум», збудованого в 2011 році. Вівторкового вечора команда господарів зіграла там перший єврокубковий матч.

Як часто буває в таких ситуаціях, перший млинець, у даному випадку — міжнародного ґатунку, вийшов не надто якісним. Після феєричної перемоги в чемпіонаті над «Ромою» (4:1) із «Шахтарем» туринці зіграли точно не в свій футбол.

Команда Мірчи Луческу, добре вивчивши суперника, не дозволила йому показати найкращі зразки фірмової гри. Із перших хвилин «гірники» заволоділи м’ячем, раз по раз створюючи загрозу біля воріт Джанлуїджі Буффона. І якщо на шостій хвилині поєдинку найкращий бомбардир «Шахтаря» в цьому сезоні Генріх Мхітарян, замикаючи простріл, «вибачив» італійців і з близької відстані пробив повз ворота, то через чверть години з невідпорним пострілом у «дев’ятку» Алекса Тейшейри Буффон впоратися не зміг.

Тут би й розвинути успіх, однак «гірники» скинули оберти й проґавили домашню заготовку господарів. Під час виконання кутового Андреа Пірло накотив м’яч на 11–метрову позначку під удар Бонуччі, і той, наче з гармати, ввігнав шкіряного під поперечину.

Після пропущеного голу «Шахтар» немов підмінили — вже «Ювентус» більше володів м’ячем і не дозволяв гостям диктувати свої умови. Донеччани переключилися на гру «другим номером» і намагалися спіймати суперника на контратаках. Із наближенням фінального свистка тиск «Ювентуса» ставав більшим, а випади «помаранчево–чорних» — усе гострішими. Однак нічийний рахунок на табло зберігся.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2–й тур (матчі вівторка)

Група Е

«Нордшелланд» (Данія) — «Челсі» (Англія) — 0:4 (Х. Мата, 33, 82; Луїс, 79; Рамірес, 89)

«Ювентус» (Італія) — «Шахтар» (Україна) — 1:1

Голи: Бонуччі, 25 — Тейшейра, 23

«Ювентус»: Буффон, К’єлліні, Барцальї, Бонуччі, Ліхштайнер, Маркізіо, Пірло, Асамоа, Відаль (Погба, 84), Вучинич (Джовінко, 58), Матрі (Квальярелла, 65)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Гюбшман, Фернандіньйо, Вілліан, Тейшейра (Ілсіньйо, 83), Мхітарян, Л. Адріано

Попередження: Ліхтштайнер, 43, К’єлліні, 72 — Гюбшман, 76; Ілсіньйо, 90+1

Суддя: Нейхейс (Голландія)

Турин. «Ювентус стейдіум». 25 600 глядачів

Турнірне становище: «Челсі», «Шахтар» — 4, «Ювентус» — 2, «Нордшелланд» — 0.

Група F. «Валенсія» (Іспанія) — «Лілль» (Франція) — 2:0 (Жонас, 38, 75; вилучення: Дебюші, 86 («Л»)), БАТЕ (Білорусь) — «Баварія» (Німеччина) — 3:1 (Павлов, 23; Родіонов, 78; Брессан, 90+5 — Рібері, 90+1).

Турнірне становище: БАТЕ — 6, «Баварія», «Валенсія» — 3, «Лілль» — 0.

Група G. «Спартак» (М, Росія) — «Селтік» (Шотландія) — 2:3 (Еменіке, 41, 48 — Хупер, 12; Комбаров, 71 (у свої ворота); Самарас, 90; вилучення: Інсаурральде, 63 («Си»)), «Бенфіка» (Португалія) — «Барселона» (Іспанія) — 0:2 (Санчес, 6; Фабрегас, 56; вилучення: Бускетс, 88 («Ба»)).

Турнірне становище: «Барселона» — 6, «Селтік» — 4, «Бенфіка» — 1, «Спартак» — 0.

Група H. «ЧФР Клуж» (Румунія) — «Манчестер юн.» (Англія) — 1:2 (Капетанос, 14 — ван Персі, 29, 49), «Галатасарай» (Туреччина) — «Брага» (Португалія) — 0:2 (Мікаел, 27; Алан, 90+4).

Турнірне становище: «МЮ» — 6, «ЧФР Клуж, «Брага» — 3, «Галатасарай» — 0.

 

ПІСЛЯМОВА

Массімо Каррера,
асистент головного тренера «Ювентуса»:

— «Шахтар» — сильна команда. Ми її боялися на початку матчу, але через півгодини знайшли свою гру і діяли на рівних. Так що нічия цілком справедлива.

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Очко, яке ми здобули, надзвичайно важливе для нас. «Ювентус» добре грав, але ми змусили туринську команду дуже багато бігати. У кінці ми створили багато моментів, плюс суддя не призначив пенальті за фол на Вілліані. Тож я задоволений тим, як зіграла команда.

 

А ІНШІ ЯК?

БАТЕ, та не бите

Неймовірний результат після двох турів має білоруський чемпіон із Борисова. Підопічні Віктора Гончаренка виграли два стартові поєдинки й одноосібно очолили свій квартет. І це притому, що в попередніх сезонах БАТЕ не виграв жодного матчу групового етапу Суперліги!

Після першої перемоги, здобутої два тижні тому в гостях над «Ліллем», про борисовську команду заговорили як про героїв. А позавчорашню перемогу БАТЕ над мюнхенською «Баварією» в Мінську, очевидно, занесуть до розряду «очевидне — неймовірне». Адже, як сказав після гри керманич БАТЕ, перемогти гранда допомогло «правильне розташування зірок на небі».

Рахунок 3:1 справді нагадує якусь фантастику, а ще більше фантастичним виглядало невезіння мюнхенських футболістів, котрі з убивчих позицій влучали якщо не в стійку, то в поперечину. Очільник «Баварії» Юпп Хайнкес назвав найкращим гравцем матчу голкіпера білорусів Андрія Горбунова, який не раз виручав команду від голу. Український «баварець» Анатолій Тимощук участі в матчі не брав.

Інший клуб із колишнього СРСР — московський «Спартак» — програв другий матч поспіль з однаковим рахунком 2:3. У поєдинку з шотландським «Селтіком» за відсутності травмованого Андрія Диканя ворота «червоно–білих» захищав його дублер Сергій Песьяков, однак звинувачувати 23–річного голкіпера, який досі не мав ігрової практики, в пропущених голах не варто. Гра команди Унаї Емері розвалилася після того, як на 63–й хвилині за фол останньої надії вилучили аргентинського захисника «спартачів» Хуана Інсаурральде. Відтак оборона господарів перетворилася на прохідний двір, що, власне, й стало причиною поразки. Цікаво, що, як і в Барселоні два тижні тому, позавчора в «Лужниках» «Спартак» вигравав по ходу поєдинку.

Для «Манчестер юнайтед» минулий розіграш Ліги чемпіонів завершився на груповій стадії. Тоді, нагадаємо, команда Алекса Фергюсона посіла в квартеті третє місце, здобувши першу перемогу лише в третьому турі. Цього разу справи у «манкуніанців» ідуть краще. В активі «МЮ» — два, хоч і мінімальні, виграші й проміжне лідерство в групі. Здобути «вольову» звитягу над «залізничниками» Клуж–Напоки допоміг «дубль» голландця Робіна ван Персі, який, прийшовши в міжсезоння, одразу став лідером і головним бомбардиром «червоних дияволів».