Кривавий «Караван»

28.09.2012
Кривавий «Караван»

Таким злочинця, якого тепер розшукує міліція, зафіксували відеокамери спостереження. Він був одягнений у куртку зеленого кольору, сірі джинси й чорну сорочку. Фото з сайту rbc.ua.

Середина робочого тижня вразила Київ та всю Україну жахливою подією: позавчора в столичному торговельно–розважальному центрі «Караван», що на Оболоні, покупець розстріляв чоти­рьох охоронців. 31–річний Володимир Бурчак, 28–річний Дмитро Марченко та 30–річний Олександр Завадський загинули на місці. 31–річний Павло Феденков iз тяжкими пораненнями потрапив у Київську міську клінічну лікарню швидкої допомоги на вулиці Братиславській, 3. Його прооперували, але лікарі все ще побоюються за стан його здоров’я. І родичі Павла, і медики від коментарів утримуються. «Ми нічого говорити не будемо, це таємна інформація», — відрізали «УМ» у приймальному відділенні «швидкої».

 

Жертвами могли стати діти

Надзвичайна подія сталася близько 15:00. Темноволосий чоловік віком до 30 років, середнього зросту й спортивної статури, зайшов на територію гіпермаркету як звичайний покупець. Вибрав буханець хліба й молоко, розплатився за них на касі. Проте охоронці, які стежать за покупцями через камери спостереження, помітили, що в магазині молодик узяв ще й флешку, батарейки і шкарпетки. Тож на виході з гіпермаркету представники охорони підійшли до нього й попросили пройти в кімнату для огляду. Там хлопець вивантажив усе вкрадене на стіл, після чого почалася емоційна бесіда. Судячи з викладеного в інтернеті відео з камери в кімнаті охорони, крадій кілька разів поривався вийти, його не відпускали. Тоді чоловік витягнув пістолет і, за інформацією з джерел у правоохоронних органах, випустив в охоронців усю обойму.

Захистити себе охоронці не могли — у них не було права на носіння ні холодної, ні вогнепальної зброї. Поруч iз кімнатою охорони — засклена дитяча кімната, де в цей момент перебували десятки малюків. Кулі застрягли в дверях. Якби вони були відчинені, наслідки могли бути ще трагічнішими. Вибігши з кімнати, де залишив по собі три трупи й одного тяжко пораненого, вбивця втік iз місця злочину в невідому напрямку.

Власник спортивно–стрі­лець­кого клубу «Реаліст» Андрій Семидідько в коментарі «УМ» зауважив: «Судячи з характеру пострілів, можна достеменно сказати, що ця людина тримала зброю в руках далеко не перший раз. Він має хорошу фізичну підготовку. Хочу відзначити, що цей приклад мав би стати гарною мотивацією владі для ухвалення, врешті–решт, закону про зброю, який мають усі цивілізовані країни. Адже що могли зробити чотири охоронці з одним пневматичним чи травматичним пістолетом на всіх? У нас немає культури поводження з вогнепальною зброєю. Обіг, правила пово­дження з нею, структуру видачі працівникам охорони і подібних структур варто врегулювати на законодавчому рівні».

Винного знають і шукають

Тікаючи, підозрюваний залишив багато слідів. Чоловіка чітко зафіксували камери відео­спостереження на території гіпермаркету, а також біля приміщення для охоронців, де відбулася стрілянина. Його добре запам’ятали співробітники дитячої кімнати. Окрім того, коли нападник викладав крадений крам на стіл, то забув свою кепку. Зараз головний убір відправлено на експертизу для аналізу ДНК волосся. Також знайдено відбитки пальців стрільця.

За фактом інциденту міліція порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу — навмисне вбивство. У столичному главку кажуть, що підозрюваному загрожує довічне ув’язнення. Активні пошуки зловмисника тривають. «Винного поки що не знайшли і не затримали. Ми вжили необхідних заходів, у розшуку злочинця задіяно всі відділи міліції. Чекаємо, коли можна буде взяти свідчення у Павла Феденкова, який наразі перебуває у стані середньої тяжкості, але ще не говорить, — розповіли «УМ» у відділі зв’язків із громадськістю Головного управління МВС у столиці. — Убивця сховав зброю і доволі спокійно вийшов. А хто звертає особливу увагу на пересічних пішоходів? Його рух зафіксовано тільки камерами супермаркету».

З огляду на оперативно–розшукові заходи, в Києві посилено патрулювання вулиць. Зокрема, у центрі столиці постійно патрулюють правоохоронці, озброєні автоматичною зброєю.

Як повідомив учора на брифінгу очільник МВС Віталій Захарченко, правоохоронці вже встановили особу підозрюваного: «Є всі підстави вважати, що саме ця людина скоїла цей злочин. Зараз ми над цим працюємо. Проводяться відповідні заходи з затримання підозрюваної особи».

Начальник Управління зв’яз­­ків iз громадськістю МВС Укра­їни Володимир Поліщук уточ­нив, що підозрюваний — киянин 1986 року народження: «У нас є і його ім’я, і його прізвище. Зараз вживають заходи з розшуку та затримання».

Згідно з висновками експертів, нападник застосував атипову зброю з дев’ятиміліметровим калібром, схожу на пістолет Макарова. З місця події було вилучено саморобний пристрій для уловлювання гільз, встановлений на пістолет, який випадково злетів зі зброї злочинця в ході боротьби.

Водночас міністр внутрішніх справ наголосив: якби на місці події були працівники міліції, то, на відміну від співробітників приватної охоронної фірми, вони б спочатку обшукали підозрюваного на наявність у нього будь–яких небезпечних речей, а вже потім вчиняли відповідні дії з виявлення викрадених предметів. «Я не виключаю, що МВС створить робочу групу з розробки певних змін до законодавства, яке врегульовує діяльність приватних охоронних структур, щоб у майбутньому мінімізувати або унеможливити подібні випадки», — додав Віталій Захарченко.

Версії: нападник був у стані афекту і може накласти на себе руки

Нині найцікавішим питанням є те, ким все–таки міг бути вправний стрілець. Одні не виключають, що це хтось із військових, в якого не склалося особисте життя (неподалік від «Каравану» розташовані військові гуртожитки). Користувачі інтернету також припускають, що це міг бути член якогось кримінального угруповання або кілер. Інші ж заперечують: мовляв, оскільки пістолет був «розхитаний», з нього багато стріляли і, напевно, використовували у навчальних цілях. Вони також не виключають, що стрілець, зрозумівши, що накоїв, може застрелитися.

Експерти встановили, що чоловік носив пістолет із «патроном у патроннику», тобто зброя в будь–яку мить була готова до ведення вогню. «Очевидно, що вбивця — це людина, яка має підготовку і стаж стрільби, однак стверджувати, що це військовий чи професіонал не можна в жодному разі. Військові самі по собі люди благородні, тож навряд чи стрілятимуть по людях, які не мають зброї, — переконаний у розмові з «УМ» директор столичного клубу зі стрільби «Десантник» Володимир Кичигін. — Думаю, він вживає наркотичні чи психотропні речовини і має підлу душу. Коли до нас приходять вчитися люди з неадекватним характером і підступними намірами, ми одразу помічаємо це і відмовляємо їм у навчанні. Але біда в тому, що зараз у Києві можна взяти чимало приватних уроків за немалі гроші й навчитися стріляти нелегально».

Психіатри ж розмірковують, що розстріл більше схожий на вчинок зневіреного громадянина в стані стресу, який потрапив у нестандартну ситуацію. І сумніваються, що хлопець мав зв’язок iз кримінальним світом. «Він діяв необережно і непродумано. Психічно хвора людина з конкретним діагнозом навряд чи діяла би так у подібній ситуації. Люди з психічними відхиленнями стріляють без визначеної мотивації і, як правило, просто в натовп. Швидше за все, він був у стані афекту і його спіткав емоційний зрив. У такому стані люди з певними типами нервової системи поводяться зовсім по–різному», — аналізує поведінку вбивці лікар–психіатр iз багаторічним стажем Іван Мирний. А от психіатр–консультант Христина Рахубовська переконана, що «в цій ситуації можна точно говорити про серйозні психічні порушення».

Гіпермаркет оголосив винагороду в розмірі 100 тисяч гривень за допомогу в затриманні злочинця. Також керівництво торгового центру пообіцяло матеріально підтримати родини загиблих. У всіх охоронців залишилися сім’ї і маленькі діти.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>