Жорстка рокіровка

26.09.2012
Жорстка рокіровка

Учора надвечір прес­служба київського «Динамо» повідомила: новим тренером команди став Олег Блохін, контракт розраховано на чотири роки. Федерація футболу з розумінням поставилася до бажання Олега Володимировича очолити рідний клуб. Згідно з домовленостями, він керуватиме національною збірною у двох найближчих матчах (12 жовтня з Молдовою, 16­го — з Чорногорією), а надалі зосередиться на роботі в «Динамо». Гравцям команди Блохіна представлять сьогодні.

 

Прощання з Сьоміним

«Нарешті відмучилися» — так фани сприйняли позавчорашнє повідомлення про відставку з посади головного тренера Юрія Сьоміна. Напевно, серед прихильників динамівського клубу немає жодної людини, яка б шкодувала за цією втратою. Експерти теж були одностайні. «Відставка Сьоміна — закономірна та своєчасна, — заявив Олександр Заваров. — У гравців не було мотивації, характеру і, що найголовніше, команда була розвалена».

Власне, це підсумки дворічної роботи російського «залізничного» спеціаліста, який допрацювався до того, що колишній флагман українського футболу опустився на третю позицію в національному чемпіонаті й дозволив собі двічі поспіль програти відповідальні поєдинки з рахунком 1:4. «Після двох розгромних поразок у мене не залишилося іншого вибору», — пояснив президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Хоча насправді програші «ПСЖ» й «Шахтарю» — лише вершина айсберга. Проблеми почалися одразу після повторного пришестя Шпалича на тренерський місток. Напевно, Суркіс­молодший, організовуючи Сьоміну «камбек» до Києва, вірив у повторення попередніх здобутків, коли кияни перервали чемпіонську гегемонію «гірників» в Україні та дійшли до півфіналу Кубка УЄФА. Однак усе вийшло навпаки. Як засвідчили підкилимні аудіозаписи, після повернення Юрія Сьоміна до Києва в команді суттєво погіршився мікроклімат. «Раніше був колектив. А зараз балаган якийсь... Ніхто нічого не слухає, взагалі його не сприймають», — так голос, схожий на Олександра Алієва, коментував ситуацію в команді.

У київській кар’єрі Сьоміна є кілька здобутків, однак усе, про що він згадує, — справи минулих днів. Утім, тренер вважає, що не заслуговував на відставку: «За великим рахунком, претензій до мене бути не може. Я приводив команду до чемпіонського титулу і тричі виводив її в груповий етап ЛЧ. Було виконано завдання і цього разу».

Після недільної поразки «Шахтареві» в Кубку України уболівальники виготовили 65­річному наставнику символічний квиток на поїзд до Москви. І Сьомін справді відбув до «білокам’яної» — тільки не поїздом, а літаком. Там і дізнався — із засобів масової інформації — про рішення Суркіса­молодшого звільнити весь тренерський штаб укупі з головним «коучем».

«Блудний» російський спеціаліст учора таки побував на базі в Кончі­Заспі, де розірвав контракт із «Динамо» та попрощався з футболістами.

Прихід Блохіна

Ігор Суркіс витратив на пошуки нового тренера всього добу. Президент не вважає, що все втрачено як у першості України, так і в Лізі чемпіонів, куди «Динамо» пробилося вперше за три роки. Олег Блохін, на думку предидента ФК, спроможний повернути «Динамо» на вершину.

Власне, на кандидатурі Блохіна у своїх версіях учора вранці сходилася більшість ЗМІ, при тому що сам наставник збірної уникав відповідей на «тренерське питання». Перший віце­президент ФФУ Анатолій Попов на брифінгу заявив, що Блохін у «Динамо» — це лише чутки та припущення. Утім, уже через годину прес­служба киян повідомила про угоду з Блохіним як факт.

Як видно, ішлося про вирішення технічних моментів щодо поєднання роботи у збірній та клубі. Зійшлися на тому, що з листопада, коли Блохіну виповниться 60, у збірної має бути новий наставник. Хто — це вже інше питання.

На перший погляд, кандидатура Олега Володимировича для «Динамо» — суперечлива. Легенда «Динамо» має дуже норовливий характер, який, напевно, довгий час і заважав йому очолити свою колишню команду. Без сумніву, Блохін — не та особа, яка дозволить комусь, навіть президентові клубу, втручатися в тренувальний процес. А, судячи з усього, президент «Динамо» звик до такого стилю роботи. Тепер доведеться працювати по­новому.

На думку Йожефа Сабо, котрий добре знає «Динамо» зсередини, команді зараз потрібна жорстка рука. А ще, як вважає більшість відомих динамівських ветеранів, «біло­синім» потрібно повернути свою гру, що базується на тотальному пресингу та флангових атаках. Мабуть, у цьому сенсі кандидатура Блохіна — оптимальна: він і вихідець із клубу, і сильна рука водночас.

Стосовно кандидатури іноземця, за яку на вболівальницьких форумах ратувала більшість динамівських фанів, то в умовах цейтноту навряд чи було реально відшукати закордонного спеца, який би погодився посеред сезону рятувати корабель, що тоне, і водночас грати за «динамівськими» правилами.

Григорій ХАТА