Звіринець без голови

26.09.2012
Звіринець без голови

Генерального директора «Київського зоологічного парку загальнодержавного значення» Олексія Толстоухова було звільнено з посади 21 вересня. Про це повідомив головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський: «21 вересня був останнім днем роботи Олексія Толстоухова в Київському зоопарку. В цей день він вивіз особисті речі з кабінету. Разом з Толстоуховим звільнилися заступники генерального директора з організаційно–господарських питань Євген Долженко та з економічних питань Марія Кіцька, начальник юридичного відділу Микола Марчук, начальник загального відділу Світлана Бочковська».

Цю інформацію підтвердила прес–секретар столичного зоопарку Анжеліка Комарова, але відмовилася детальніше пояснити пресі причини та обставини звільнення. «Я тільки вийшла з відпустки, тому повністю інформацію не можу надати… Чи втомленість, чи якась інша причина — не знаю цю «кухню», — прокоментувала пані Комарова. Виконує обов’язки директора зоопарку поки що заступник екс–директора Михайло Іванов.

Представник Національного екологічного центру України Олег Андрос в коментарі «УМ» припустив, що Толстоухов не витримав психологічного тиску, який чинили на нього деякі представники КМДА, зацікавлені у побудові Океанаріуму на території столичного зоопарку. «Цей директор справді намагався щось робити на користь зоопарку, але, на жаль, йому дісталися від попередників дуже погані умови: недобудовані приміщення, фінансові збитки, застарілий фонд тварин», — переконаний Андрос.

Черняхівський припустив, що на посаду генерального директора міська влада збирається призначити Євгена Кирилюка, який очолював Київський зоопарк за часів мерства Олександра Омельченка. Водночас iз відкритих джерел відомо, що у серпні 2005 року Генпрокуратура порушила кримінальні справи проти керівників Київміськдержадміністрації і Київського зоопарку, в тому числі проти його генерального директора Євгена Кирилюка. Ці звинувачення зроблені за матеріалами перевірки зоопарку, яку проводила Державна служба з боротьби з економічними злочинами МВС. У ході перевірки працівники служби встановили, що держава недоотримала прибуток у вигляді податку на землю.

Океанаріум планують побудувати на місці недобудованого павільйону для мавп. Крім того, що у павільйон уже було вкладено кілька мільйонів гривень, гроші додатково доведеться витратити на демонтаж мавпятника. Для того щоб знайти кошти на ці дорогі проекти, дирекція зоопарку планувала залучити приватного інвестора. Саме він мав побудувати Океанаріум на умовах спільного з зоопарком володіння цим майном.

Проте громадські активісти та опозиція в КМДА побоюються, що цей проект є завуальованою спробою приватизувати частину зоологічного парку. «Після того як будівлю Океанаріуму введуть в експлуатацію, вона увійде у приватну власність «Подиху природи». Таким чином кияни можуть втратити назавжди Київський зоопарк», — вважає депутат фракції «УДАР» у Київраді Олексій Давиденко.

Голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Денис Москаль у своєму блозі нагадує, що, згідно з Законом «Про природно–заповідний фонд», існуючі зоологічні парки не підлягають приватизації.

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак спробував трохи плутано пояснити журналістам, що побудова Океанаріуму на території Київського зоопарку нічим киянам не загрожує: «Це суть публічно–приватного партнерства. Ніякої передачі майна зоопарку, землі за цим не буде і в жодному разі не може бути. І щоб не думали, що на території зоопарку може бути якась приватна власність. Інвестор вкладе, скажімо, 30 млн., і це буде його власність», — сказав він.

Нагадаємо, проблеми у столичного зоопарку, який займає більше 35 гектарiв «золотої» землі в центрі Києва, розпочалися вже давно. Так, у листопаді 2007 року Київський зоопарк було виключено з Європейської асоціації зоопарків та акваріумів (ЄАЗА). Підставою для виключення стало звинувачення у жорстокому пово­дженні з тваринами (на той час директором був Олексій Толстоухов). Протягом 2008—2009 років дирекція зоопарку звільнила 57 співробітників та вилучила зі структури зоопарку, науковий підрозділ. У жовтні 2009–го, під час святкування сторіччя зоопарку, було побито його працівників, які збиралися провести акцію протесту, аби привернути увагу громадськості до справ у зоопарку. З 2007 по 2009 роки кількість усіх видів тварин, які мешкають у зоопарку Києва, зменшилася на 20—70%. У 2012 році Держфінінспекція Києва виявила фінансові порушення в діяльності Київського зоопарку на суму 4,941 млн. грн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>