НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2012

У Казахстані — новий прем’єр–міністр

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв учора прийняв відставку прем’єр–міністра Каріма Масімова «у зв’язку з поданою заявою». Масімов очолював уряд Казахстану з січня 2007 року. Його відставка, за законом, потягне за собою відставку всього уряду. Новий глава уряду, яким учора було призначено попереднього віце–прем’єра Серика Ахметова, має у десятиденний термін внести президенту пропозицію щодо структури та складу нового уряду. Як повідомляє РІА «Новості» з посиланням на інформацію з урядових джерел Казахстану, відставлений Масімов очолить адміністрацію Назарбаєва.

В історії незалежного Казахстану 47–річний Масімов був сьомим главою уряду. До цього він у різні роки очолював Народний банк, був помічником глави держави, міністром транспорту та комунікацій, віце–прем’єр–міністром економіки та бюджетного планування.

«Тюремний скандал» у Грузії — провокація опозиції?

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі назвав поширені в ЗМІ відеоматеріали з кадрами тортур ув’язнених в грузинських в’язницях «провокацією опозиції». «Це була давно спланована змова, — заявив Саакашвілі в неділю на мітингу перед прихильниками правлячої партії «Єдиний національний рух» у Зугдіді. — Вони (опозиція. — Ред.) усі ці місяці знали, що в тюрмі катують людей, і не говорили про це. Вони думали, що з понеділка почнеться розвал системи, відставки посадових людей, заворушення в регіонах. Але їх чекає велике розчарування».

На думку незалежних оглядачів, скандал навколо катування ув’язнених у найбільшій Глданській тюрмі Грузії справді невипадково з’явився перед самими парламентськими виборами, які відбудуться 1 жовтня. Адже деякі з нещодавно оприлюднених відеозаписів тортур у тюрмі, які відзняв колишній співробітник цього виправного закладу, датовані ще минулим роком. Після того, як скандал став надбанням громадськості, у відставку подали міністр виконання покарань Грузії Хатуна Калмахелідзе та глава міністерства внутрішніх справ Бачо Ахалая.

Екс–голову МВФ не судитимуть за групове зґвалтування

Попереднє розслідування стосовно колишнього глави Міжнародного валютного фонду, французького політика Домініка Стросс–Кана, якого підозрюють у груповому зґвалтуванні, буде припинено без порушення справи або якихось інших наслідків, оскільки ключовий свідок відмовилася від своїх свідчень. Про це пише газета «Фігаро» з посиланням на неназвані джерела. Нагадаємо, минулої зими бельгійська повія Марі–Анн заявила поліції, що в грудні 2010 року її силою змусили займатися груповим сексом у Вашингтоні, і серед насильників були Стросс–Кан та його високопоставлені друзі. Сам екс–глава МВФ підозри на свою адресу відкидав, стверджуючи, що він ніколи нікого не примушував до сексу. Слідчі не знайшли підтверджень свідченням Марі–Анн, а влітку 2012 року вона відмовилася від своїх свідчень і заявила, що добровільно брала участь у «сексуальних іграх» із колишнім главою МВФ.

Помер екс–міністр оборони, який увів війська в Чечню

У Москві на 65–му році життя помер екс–міністр оборони Росії Павло Грачов. З 12 вересня він у важкому стані лежав у клінічному госпіталі ім. Вишневського. Грачов обіймав посаду міністра оборони РФ iз 1992 по 1996 рр. 19 серпня 1991 р. як командувач ВДВ СРСР виконав наказ ГКЧП про введення в Москву військ, згодом перейшов на бік Бориса Єльцина. У 1993 р. підтримував протистояння Єльцина з парламентом і за наказом президента ввів у Москву війська. У 1994 р. ввів війська в Чечню. Окрім цього ганебного епізоду, правозахисники різко критикували Грачова за корупцію в армії та зв’язок із убивством журналіста Дмитра Холодова — у цій справі екс–глава міноборони проходив як свідок. Після відставки в 1996 р. Грачов відійшов від активної політики.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>