Як і щороку восени, столиця Баварії на два тижні стала пивною столицею всього світу. 22 вересня в Мюнхені відкрився знаменитий «Октоберфест», який триватиме до 7 жовтня. Навіть не маючи мапи міста й не знаючи жодного слова німецькою мовою, цими днями гостям Мюнхена напрочуд легко знайти Терезієнвізе (Луг Терези), на якому відбувається найвідоміший у світі пивний фестиваль. Досить лише роззирнутися навколо й рушити за групами веселих чоловіків у традиційних шкіряних штанях до коліна та жінок у національних баварських сукнях — дірндлях. Свято, здається, починається ще на станції метро «Терезієнвізе». З «підземки» юрба щасливих і захмелілих (чи то «від учорашнього», чи то вже від самого очікування сьогоднішнього) людей буквально виносить вас до площі з величезними шатрами, над якою витає дух смажених на грилі ковбасок і свинячих ніг, свіжих брецлів — солоних кренделів — та, звісно, пива. Найсвіжішого й найсмачнішого, адже варять його спеціально для «Октоберфесту». І право на це мають лише шість мюнхенських броварень, які дотримуються місцевого закону про чистоту пива, ухваленого ще 1487 року. «Октоберфестівське» пиво трохи міцніше, ніж те, що зазвичай подають у німецьких кнайпах.
Народився нині найбільший на планеті пивний фестиваль 1810 року з народних гулянь на честь весілля кронпринца Людвіга (майбутнього короля Баварії) та принцеси Терези Саксонської–Хільдбургхаузької. Два століття тому названий на честь нареченої луг був іще за містом. Відтоді Мюнхен значно розрісся й «проковтнув» Терезієнвізе, але місце проведення фестивалю залишилося незмінним. Цього року «Октоберфест» проходить у 179–й раз — під час воєн та епідемій холери його не проводили.
Відкриває фестиваль обер–бургомістр Мюнхена, вбиваючи в діжку зі свіжозвареним пивом спеціальний кран. Цього року Крістіанові Уде вдалося зробити це з двох ударів, що є дуже непоганим показником. Саме чинному мерові належить рекорд: 2006 року він «відкоркував» діжку з одного удару. А найгірше впорався з цим завданням 1950 року Томас Віммер, який гатив по барилу аж 19 разів.
Щоб напевне знайти собі місце у фестивальному шатрі, варто потурбуватися й забронювати столик заздалегідь. Особливо якщо хочете потрапити в павільйон сім’ї Шоттенхаммель — один із найстаріших на «Октоберфесті». Задоволення не з дешевих, але тим, у кого в кишенях порожньо, на фестивалі взагалі робити нічого — стандартний літровий кухоль пива, мас, із року в рік дорожчає. Ще, здавалося б, зовсім недавно за нього доводилося викласти трохи менше семи євро — а на нинішньому «Октоберфесті» мас коштує вже 9.50. Хоча насправді багато постійних відвідувачів свята цієї різниці майже не відчули, адже копійки на Терезиному Лугу не рахують — більшість пивоманів дає за кухоль банкноту в 10 євро, а решти заклопотані офіціантки не приносять. За два тижні на «Октоберфесті» декому з дівчат вдається заробити більше, ніж за півроку роботи в ресторані, проте й попрацювати доводиться в поті чола. Перед початком фестивалю офіціантки проходять спеціальні курси, щоб навчитися за раз розносити по 10—12, а то й 16 важких літрових кухлів.
Торік відвідувачі «Октоберфесту» випили понад 7,5 мільйона літрів пива. І організатори не сумніваються: цього року досягнення буде не меншим.