Операція «Наступник»

21.09.2012
Операція «Наступник»

Президент ФЛАУ Валерій Борзов каже, що проти нього використовують чорний піар. (УНІАН.)

«Ми хочемо змін» — такий лейтмотив скандальної історії, що заварилася навколо Федерації легкої атлетики України. Провідні атлети звинуватили перших осіб ФЛАУ у фінансових зловживаннях, створенні неналежних умов для підготовки до Олімпіади та закликали їх поступитися дорогою молодим енергійним менеджерам. «УМ» уже повідомляла, що опозиція підтримує молодого й амбітного кандидата — 38–річного банкіра, бізнесмена, майстра спорту з мотоциклетного спорту, професійного марафонця Андрія Оністрата.
Аби відповісти на звинувачення на свою адресу, керівники ФЛАУ позавчора зібрали прес–конференцію. Однак на зустріч із пресою прийшли й представники ворогуючої сторони. Буденна «пресуха» стала зовсім не пересічною, перетворилася на гарячі дебати керівництва Федерації та опальних спортсменів, яких підтримали тренери. Розмова, щоправда, більшою мірою нагадувала спілкування глухого з німим, однак її зміст дав чітко зрозуміти — є задавнений конфлікт, який, як фурункул, визрів і вирвався назовні.

«Не вішайте усіх собак на Федерацію!»

«Дехто з вас назвав мене крадієм. За 20 років існування Федерації державні кошти ніколи не перераховувалися на її рахунки. Всі заходи проводяться згідно з наказами Мінмолодьспорту, а матеріально відповідальний — штатний тренер, який перебуває на контракті з держслужбою», — президент ФЛАУ Валерій Борзов пояснив опонентам свою непричетність до фінансових махінацій, про які тиждень тому прозвітував керівник Держслужби молоді та спорту Равіль Сафіуллін за підсумками розслідувань спецкомісії.

За словами Валерія Пилиповича, проблеми з неналежними умовами підготовки атлетів перед Лондонською Олімпіадою були обумовлені системними проблемами: зачуханістю тренувальних баз, невчасним перерахунком державних коштів та існуючою нормативною базою, яка не в змозі забезпечити вимоги атлетів. «Моя б воля, я перший пішов разом зі спортсменами та тренерами страйкувати з приводу житлових та тренувальних умов. Але чи почують нас ті, хто має почути? На все потрібні гроші, а наша держава не може собі дозволити такі витрати на величезний легкоатлетичний механізм. Тож вішати на Федерацію цю собаку не зов­сім правильно», — захищався багаторічний очільник легкоатлетичного господарства.

Між Федерацією, яка, до слова, в серпні втратила статус національної (через закінчення терміну ліцензії), та Мінмолодьспортом існувала «система відповідальності та взаємодії», однак, схоже, баланс втрачено. В описаному скандалі пан Сафіуллін став на бік спортсменів і після фінансової перевірки рекомендував ФЛАУ відсторонити від роботи віце–президентів, держтренера Валерія Александрова та головного тренера Олександра Апайчева.

Перший віце–президент ФЛАУ Александров не зовсім розуміє, в чому його особиста та Федерації загалом провина, адже «Держспорт довів, що звинувачення — неправдиві». «Я не крав жодної копійки. І ніколи такого не було. То за що нас звільняти?» — обурюється пан Александров. — Хтось намагається звинуватити нас у розрусі легкої атлетики, але це неправда. За п’ять олімпіад легкоатлети здобули 18 медалей — більше, ніж у будь–якому іншому виді; виграли 250 нагород чемпіонатів світу та Європи, не пропустили жодної планетарної першості, не завалили систему підготовки».

Хоча, варто відзначити, що ревізійна комісія таки виявила фінансові порушення в роботі одного з тренерів. Як розповів заступник голови Держслужби молоді та спорту Сергій Глущенко, людина, що опікувалася зборами у Кисловодську, представляла підроблені звітні документи, а розрахунок проводила з посередником, телефон якого загубила.

«Ім’я у спорті — це ще не все»

На думку Валерія Александрова, спортсменів, які заварили всю цю кашу, просто використали. «Вас підставили. Той, хто захотів змінити Борзова (а я впевнений, що Оністрат — теж виконавець, і є ляльководи серйозніші), дуже грамотно розігрує цю комбінацію. Але чому з чорним піаром? Навіщо вивалювати гору бруду на тих людей, які робили свою роботу?» — запитував підопічних 64–річний держтренер.

Солідарність зі своїм заступником виказав і пан Борзов: «Навіщо нас очорнювати? Спробуй потім відмийся. Ну слава Богу, що підтвердили, що я не крав державні гроші. А нам ще з Бубкою працювати до 2022 року (для планованої зимової Олімпіади в Буковелі. — Авт.), агітувати за Україну. А ви мені такий піарчик влаштували. Дякую, хлопці й дівчата».

Натомість спортсмени ще раз нагадали Валерію Пилиповичу, що мають проблеми як із тренувальними базами, так і з екіпіровкою, інвентарем, виплатою матеріальної допомоги, обіцяної ще перед Олімпіадою. А головне, чого вимагають атлети, серед яких активною позицією вирізняються Максим Мазурик, Денис Юрченко, Наталя Добринська, Єлизавета Бризгіна, — це людського до себе ставлення. «Валерій Пилипович, цитуючи Висоцького, казав, що не любить, коли йому плюють у душу. Нам теж це набридло. Ми хочемо змін на краще, щоб легка атлетика в Україні розвивалася, а спортсмени займалися лише підготовкою до змагань, а не вирішенням організаційних питань», — спокійно виголосила думку своїх колег капітан збірної, олімпійська чемпіонка Пекіна Добринська.

Натомість триразова олімпійська чемпіонка Ольга Бризгіна, яка нині працює тренером у Луганській області, емоцій не шкодувала. На її думку, ситуація близька до вибуху й потребує невідкладного втручання. За словами Ольги Аркадіївни, таких жахливих умов, у яких готувалися олімпійці до Лондона, ще ніколи не було. «За 16 років вашої роботи, Валерію Пилиповичу, нічого не змінилося. Усе іржаве й убоге. А ви кажете, що Федерація до цього не має стосунку. І справді — якщо в нас президент навіть не вітається з олімпійськими чемпіонами, — не шкодувала «набоїв» гаряча Бризгіна–старша. — Подивіться на президентів інших федерацій. Ім’я в спорті — це ще не все. Потрібно бути відкритим, дивитися в очі спортсменам, запитувати, як ви там на зборах, що їсте, чи все в порядку. А ви абсолютно не контактуєте зі спортсменами та тренерами». Після цієї промови в залі вкотре вибухнули оплески численної армії прибічників кадрових змін у ФЛАУ.

«Завжди колись настає час іти. І ми з Александровим збираємося це зробити, але тоді, коли буде такий наступник, котрий зможе продовжити нашу роботу», — пояснив керманич Федерації. Як уточнив віце–президент ФЛАУ, вони з Борзовим вирішили, що в наступні чотири роки доведуть до ладу незавершені проекти тренувальних баз, підготують гідну зміну президентові з кола легкоатлетів, а не «грошових мішків», вже після цього підуть на заслужений відпочинок.

Однак напередодні звітно–виборчої конференції ФЛАУ, яка відбудеться 8 листопада, частина легкоатлетів, що представляє старше покоління збірної, не хоче вірити обіцянкам нинішнього керівництва. «Ми не можемо чекати ще десять років. Нас сьогодні хвилюють проблеми легкої атлетики, і ми хочемо, аби наш вид спорту став популярним, щоб до нього прийшли спонсори», — пояснила причини підтримки кандидата від бізнесу багатоборка Наталя Добринська.