Свято з підвищеною відповідальністю

21.09.2012
Свято з підвищеною відповідальністю

Донецький бразилець Дуглас Коста показав данцям майстер–клас. (Рейтер.)

На класі здобув свою першу перемогу в новому єврокубковому сезоні донецький «Шахтар». «Гірники» не вигравали на «Донбас–арені» в Лізі чемпіонів ще з весни 2011 року, але позавчора досить переконливо довели свою перевагу в класі над данським «Нордшелландом» — дебютантом ЛЧ із найскромнішим бюджетом порівняно з рештою учасників Суперліги.

«Нордшелланд» став 125–м клубом, який виступив у групових турнірах Ліги чемпіонів. Тренер дебютантів Каспер Г’юмланд переглянув напередодні старту відеозаписи аж 15 матчів «Шахтаря». І «тем­на конячка» в першому таймі дала справжній бій донецьким фаворитам. Близько 20 хвилин на полі точилася приблизно рівна боротьба. «Дикі тигри» в блакитних футболках показали себе зовсім не боязкою, дуже дисциплінованою й мобільною командою, яка вміє тримати м’яч і переходити з оборони в атаку. Певно, якби на місці данців був вищий за класом колектив, господарям довелося б несолодко. Але спроби атак «Нордшелланда» розбивалися біля штрафного майданчика «Шахти»: бити по воротах Андрія П’ятова гості не могли. За підсумковою статистикою, вони майже вдвічі перевершили донеччан у тривалості контролю м’яча — 62% проти 38%, однак лише тричі за весь матч ударили по воротах. Тоді як «гірники» лише в «рамку» Єспера Хансена поцілили 12 разів. Із них два удари виявилися результативними. При цьому в другому таймі, коли данці відчутно «підсіли», господарі мусили забивати ще як мінімум стільки ж. Хай там як, подарунок до сьогоднішнього 46–го дня народження Ріната Ахметова вдався нівроку.

«Дуже добрі відчуття, коли забиваєш два голи просто в першому матчі, — сказав автор дубля Генріх Мхітарян, який позавчора діяв під форвардами, але, маючи карт–бланш, часто опинявся на вістрі атаки. — Найголовніше — ми виграли. Постараємося перемогти й у наступних іграх».

Відчувалося, що донеччани, попри одностайність букмекерів, хвилювалися за результат — певно, над командою тяжів негативний підсумок минулого провального сезону в Лізі чемпіонів, коли «Шахтар» недооцінив кіпріотів, поступився «Зеніту» й «Порту».

Тепер же до матчу з «Ювентусом» 2 жовтня «кроти» підходять у статусі лідерів значно складнішої, ніж торік, групи. Адже «Юве» і «Челсі» напередодні розписали зручну для «гірників» нічию.

А ІНШІ ЯК?

Змусила похвилюватися своїх уболівальників «Барселона» — московський «Спартак» несподівано спромігся закрити Ліонеля Мессі на цілих півтора тайми, не даючи йому проникати з м’ячем до воріт українця Андрія Диканя й тим більше бити. На табло «Камп Ноу» горіли сенсаційні цифри 1:2, однак найкращий футболіст світу таки вирвався з–під опіки «червоно–білих» і завершив дві фірмові комбінації каталонців — із технічними обігруваннями та ювелірними пасами з лівого флангу — точними ударами з близької відстані. Причому переможний м’яч малюк Лео забив головою. Молодий тренер «Барси» Тіто Вілланова зітхнув із полегшенням: його дебют у єврокубках став нервовим, але переможним.

«Баварія» натомість виграла у «Валенсії» без особливих проблем (володіння м’ячем у відсотках — 74:26), а наш Анатолій Тимощук уже звично стежив за перебігом матчу з лави запасних.

Щодо третього українського легіонера в груповому турнірі ЛЧ, то Олександр Яковенко у вівторок у матчі «Мілан» — «Андерлехт» вийшов на заміну у складі гостей на 89–й хвилині. До речі, після тієї нульової нічиєї власник «міланістів» Сильвіо Берлусконі спересердя сказав, що продасть клуб, якщо хтось захоче його купити.

«Історичною» назвав першу перемогу БАТЕ в групових турнірах Ліги чемпіонів плеймейкер білоруського клубу Олександр Глеб, який пограв у «Штуттгарті», «Барселоні» й лондонському «Арсеналі». Борисовці спромоглися виграти 3:1, при тому що статистика ударів була на користь «Лілля» 24:6 — узагалі і 15:5 — у площину воріт.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Результати середи

Група Е

«Челсі» (Англія) — «Ювентус» (Італія) — 2:2 (Оскар, 30, 33 — Відаль, 38; Квальярелла, 80)

«Шахтар» (Україна) — «Нордшелланд» (Данія) — 2:0

Голи: Мхітарян, 44, 76

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньйо, Л. Адріано (Девич, 75), Вілліан (Д. Коста, 81), Мхітарян, Рац, Срна, Ракицький, Ілсіньйо (А. Тейшейра, 70)

«Нордшелланд»: Є. Хансен, Окоре, Аду, Стокхольм, Мтіліга, Бекманн, Джон (Лаудруп, 80), Крістенсен (Крістіансен, 62), Паркхерст, Лоренцен (Норстранн, 72), Руньє

Попередження: Л. Адріано, 36; Срна, 67 — Крістенсен, 42; Лоренцен, 59; Джон, 78; Мтіліга, 82

Суддя — Павел Гіль (Польща)

Донецьк, «Донбас–арена», 45 713 глядачів

* * *

Група F. «Лілль» (Франція) — БАТЕ (Білорусь) — 1:3 (Шеджу, 60 — Володько, 6; Родіонов, 20; Олехнович, 43), «Баварія» (Німеччина) — «Валенсія» (Іспанія) — 2:1 (Швайнштайгер, 38; Кроос, 78 — Вальдес, 90+1; нереалізоване пенальті: Манджукич, 90+4 («Б»); вилучення: Рамі, 90+3 («В»)).

Група G. «Барселона» (Іспанія) — «Спартак» (М, Росія) — 3:2 (Тельйо, 14; Мессі, 72, 80 — Дані Алвес, 29 (у свої ворота); Ромуло, 59), «Селтік» (Шотландія) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:0.

Група H. «Манчетсер юн.» (Англія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:0 (Керрік, 7), «Брага» — «ЧФР Клуж» (Румунія) — 0:2 (Бастос, 19, 34)