На даху Львова

20.09.2012
На даху Львова

Із дахів будівель відкриваються чудові види на старовинний Львів. (автора.)

Щоб помилуватися краєвидами Львова згори, достатньо піднятися на Високий замок чи міську Ратушу. Проте лише цими загальновідомими оглядовими майданчиками місто Лева аж ніяк не обмежується. Старовинне місто з костелами та церквами має свої таємниці усюди, зокрема й на дахах.
Найцікавіше, за словами львівських руферів, яких іще називають дахолазами, — на церквах. А щоб туди потрапити, слід спочатку отримати відповідний дозвіл з єпархії, тож просто так видертися на церкву Ольги та Єлизавети, наприклад, не кожен зможе.

Кінь iз собору святого Юра «стоїть» без ноги

«Я побував там тільки тому, що допомагав другові, який досліджує кажанів, — розповідає «Україні молодій» львівський руфер Андрій Роюк. — Він мав такий дозвіл, тож ми відвідали практично всі дахи греко–католицьких церков Львова». До речі, собор Святого Юра добре видно з даху по вулиці Шептицьких, куди ми прямуємо. Долаємо горище, благеньку драбинку, і ось ми вже на даху. Погода сприяє — сонячно й безвітряно, але тим, хто боїться висоти, сюди краще не ступати. Під зігнутими у колінах ногами — старий шифер, і одразу закрадається думка про надійність взуття: раз послизнувся — і можна опинитися он на тій зеленій травичці. На даху багато дротів та антен. «Ось за цей дріт братися не можна, — попереджаєАндрій. — Він може і струмом ударити». Зрештою таки всілися і аж настрій піднявся. Одразу навпроти — краєвиди Львова. Здається, до собору Святого Юра можна рукою подати.

«Даху у звичному розумінні собор не має, — розповідає львівський експлорер. — Він побудований у стилі бароко. Відстань від склепіння до накриття — всього один метр. Побував я і на сусідній дзвіниці. Її вікна накритті спеціальними жалюзi, які захищають від вітру та дощу».

Лише руфери знають, в якому насправді стані скульптури старовинних львівських будівель. «За ними ніхто не доглядає. Он на даху собору Юра фігура коня. Знизу і не видно, але гіпсова частина ноги зовсім розвалилася, він «стоїть» тільки на металевій основі. І так практично з усіма скульптурами».

Тут був майстер

Із залізничного вокзалу добре видно шпилі церкви Ольги і Єлизавети, побудованої в стилі неоготики. На верхівці храму мій співрозмовник також побував. «На дах церкви веде риштування, за допомогою якого можна вийти на сам шпиль. Історія була така: в радянські часи змушували з церков спилювати хрести, — розповідає Андрій Роюк. — Виконувати таке завдання взявся один чоловік, видряпався по риштуваннях на дах, спиляв один хрест, а коли взявся за інший, то впав і розбився. Більше хрест ніхто не чіпав, адже підніматися туди доволі небезпечно. До низу — сорок метрів. До певного рівня риштування — металеве, а біля самої верхівки — дерев’яне. Звичайно, ніхто його не міняв уже роками, але сухий і більш–менш теплий мікроклімат зберігає дерево у хорошому стані».

Кожне склепіння церкви має свою унікальну історію. Практично на всіх з них минуле буквально записане руками різних майстрів. «Я бачив написи початку XVIII століття, — продовжує Андрій. — Каліграфічним акуратним почерком виведений підпис майстра. Війни також залишили свій відбиток у склепіннях. Є підпис солдата Вермахта з номером дивізії, де він служив. Утiм «каракуль» на кшталт «тут був Вася» також вистачає».

Сучасні ж робітники залишають уже не написи, а прозаїчнішi «сліди». «Після ремонтників на дахах можна побачити такі неприйнятні речі для храму, як недопалки чи пляшки з–під алкоголю, — продовжує мій гід. — Тож горища церков, зазвичай, живуть власним, окремим життям. Серед покинутих речей трапляються й дуже цікаві знахідки. Наприклад, старі пляшки з польським клеймом чи посуд позаминулого століття».

Є на дахах і своя, притаманна тільки їм, фауна — голуби та куниці, трапляються навіть кажани. «Куниці харчуються голубами і їхніми яйцями, і хоч я навіть не знаю, як вони туди потрапляють, але насправді куниць там багато», — каже мій співрозмовник.

Потаємні дверцята іконостасу

Варто зазначити, що таке захоплення може бути й небезпечним, адже чимало львівських дахів вкриті старою черепицею, що може просто розкришитися під ногами. Шифер менш небезпечний, але з віком вкривається мохом, який під час дощу набирає вологу, тому видряпуватися на такий дах можна лише в суху погоду.

Що вже й казати про «заборонені» об’єкти: «Мій знайомий виліз на шпиль львівської телевежі, яка заввишки 192 метри. Тривало це кілька годин, адже руки дуже втомлюються дертися догори по драбині. Хоча такі сходження дуже небезпечні, адже телевежа працює і за раз можна отримати велику дозу випромінювання. На щастя, для нього все закінчилося благополучно».

А на дах костелу Cвятого Антонія руфери взагалі піднімалися через... іконостас. У старому іконостасі є потаємні дверцята, якими можна вийти на карниз, що обрамлює весь периметр храму. По ньому дійти до органу, а вже там є спіралеподібний, вузенький (на ширину плечей) вихід на дах.

...Ми ж тим часом iз даху будинку перебираємося на сусідній, де розташований хімічний факультет Львівської політехніки. По ньому одразу видно руку вченого господаря, адже вся покрівля вкрита незрозуміло чим. Можливо, речовина, що схожа на будівельну піну, захищає накриття від вологи. До речі, саме на цій же покрівлі під час візиту до Львова Папи Івана Павла II ховалася охорона зі зброєю.

  • Чоловiк i лялька

    У дипломі про вищу освіту 40-річного Валерія Бондаренка написано: лікар ветеринарної медицини. Та з ветеринарією в нього якось не склалося. Аби заробити на життя, почав, як і багато хто, займатися торгівлею. Жив у Харкові, а 14 років тому перебрався до Полтави. Разом із дружиною Владою почав багато мандрувати світом. >>

  • Вiдчуй себе лицарем

    Бій оголошено. Воїни у важких обладунках роблять перші кроки назустріч і здаються неповороткими. Та раптом усе прискорюється — і загін із протилежного боку ристалища за кілька секунд опиняється поруч. З жорстким бряцанням мечі опускаються на щити. Вже падають на землю бійці, зовсім не жартома повалені супротивниками. >>

  • Карету подано!

    Саме зі столиці Галичини вісім років тому почалася мода на карети і «європейські» упряжі (екіпажі, запряжені двома або чотирма кіньми). Коні львівського каретного двору і в кіно знімаються, і туристів катають, і навіть беруть участь у рицарських боях. >>

  • У музеї сміються — аж за животи беруться

    Від серйозного коломийця Миколи Савчука до смішного — один крок. Нежурливої слави він зажив собі «золотими» коломийками, перелицьованими на новий діалектний лад, тонким гумором і влучною сатирою. Хоча чоловік він, як не крути, здебільшого солідний (приміром, очолює видавничо–редакційний комітет «Енциклопедії Коломийщини» — багатотомного академічного видання). Та його нестримний потяг до сміху час від часу дає про себе знати. Часто — оригінальними проектами, які стають гордістю коломийців та принадою для туристів. Один з останніх — приватна «Весела оселя», яка прихистила постійно діючий музей сміху, відеотеку з кінокомедіями, бібліотеку книжок, альбомів карикатур та українських гумористично–сатиричних часописів від середини ХІХ століття і дотепер. >>

  • «Легенди» на колесах

    Старі машини харківського клубу «Самохід» «знімалися» у серіалі «Ліквідація» та ще в сімох картинах. Вони незмінно беруть участь у парадах 9 Травня і з’являються скрізь, де є потреба продемонструвати техніку минулого століття. У кожного з цих раритетів — своя історія, нерідко пов’язана зі знаковими подіями або іменами відомих людей. На цих автівках, мотоциклах, броньовиках ніби закарбувалася мить, яка більше ніколи не повториться, але має у часі свого живого свідка. Їх у світі лишилися одиниці, тому всі поспішають побачити те, чого завтра може й не бути. >>

  • Дві палиці в колеса недугам

    Дивна пристрасть охопила Західну Європу: у міських парках, на гірських курортах, уздовж морських узбереж і просто по життю крокують люди з лижними палицями, але без лиж. Ще можна б зрозуміти, коли додаткової опори потребує старенька пані чи турист із важким рюкзаком, який дереться на гору. Але навіщо додавати собі зайвого клопоту, махаючи двома ціпками під час звичайної прогулянки?

    Насправді ці «диваки» — не втікачі з божевільні, а прихильники одного з найбільш передових видів фізичної активності: скандинавської ходьби. Цей простий і корисний вид фізкультури завойовує у світі дедалі більшу популярність, і вже мало де у Північній Європі залишилися регіони, де не було б бодай однієї траси для любителів nordic walking. Що ж це за штука така — скандинавська ходьба? >>