«Класична» перебудова

19.09.2012
«Класична» перебудова

Із новим тренером українські волейболістки грають у звичний, «класичний» волейбол. (з сайту www.cev.lu.)

Починати завжди складно, надто коли тобі довіряють найважливішу ділянку роботи. Після відставки з посади головного тренера жіночої волейбольної збірної 71–річного Володимира Бузаєва «синьо–жовтих» очолив Андрій Романович, за сумісництвом — наставник «Галичанки». Як відзначив у коментарі «УМ» пан Романович, нова діяльність несподіванкою для нього не стала, і взагалі збірна — це добра нагода для професійного зростання. «Із структурою та життям збірної я вже був знайомий, адже свого часу допомагав тренувати головну команду Сергію Голотову, та й із «молодіжкою» працював, — каже Сергій Васильович. — Тому над запрошенням довго не думав».

Практично одразу після призначення молодий тренер повів збірну на євровідбір і виконав завдання–мінімум — дістався до «плей–оф». У травні наступного року нашим дівчатам за путівку на фінал Євро доведеться посперечатися із француженками. Із якими, до речі, українки грали на попередньому чемпіонаті Європи, де під керівництвом Бузаєва не виграли жодного поєдинку. Власне, за підсумками того провалу ФВУ й вирішила змінити тренера збірної, який доволі специфічно підходив до побудови гри, віддаючи перевагу дівчатам із «Сіверськодончанки».

Андрій Романович велосипед не вигадував і для гри в «класичний волейбол», який він сповідує, запросив найсильніших дівчат із чемпіонського складу южненського «Хіміка» та двох провідних легіонерок — Марину Марченко та Тетяну Козлову. Ударний кулак доповнювали кілька представниць «Галичанки» та «Волині». Що цікаво, жодної волейболістки з учорашнього базового клубу збірної — «Сіверськодончанки» — не було.

Хай там як, а оновлена команда у двораундовому відборі посіла в групі другу сходинку, пропустивши вперед голландок. «Збірна Нідерландів — команда екстра–класу, яка вже давно виступає на найвищому рівні. Тоді як ми лише на порозі становлення й не можемо похвалитися зіграним колективом», — так коментував Романович другу поразку «помаранчевим» у Южному. Наші дівчата відтак двічі поступилися Нідерландам, проте решту матчів — у команд Греції та Данії — виграли й зберегли шанс на участь у Євро. На відміну від українських чоловіків, котрі четвертий раз поспіль пролетіли повз фінальну частину чемпіонату Європи. n

ТАБЛО

Євро–2013. Другий відбірковий раунд. Жінки. Група В. 2–й тур (Южне). Україна — Греція — 3:0, Голландія — Данія — 3:0; Данія — Греція — 0:3, Голландія — Україна — 3:2; Данія — Україна — 0:3, Греція — Голландія — 0:3.

Підсумкове становище: Голландія — 17, Україна — 13, Греція — 6, Данія — 0.

 

КАДРИ

Після відставки зі збірної Володимира Бузаєва «попросили» й із посади головного тренера «Сіверськодончанки», з якою досвідчений фахівець працював останні п’ять років, виграв одне «золото» та дві «бронзи» української першості.