Не кількістю, а якістю

14.09.2012
Не кількістю, а якістю

Боротьба в новому чемпіонаті ПХЛ очікується така ж гостра, як і минулого сезону. (з сайту ПХЛ.)

На тлі дебюту «Донбасу» в КХЛ трохи загубився старт другого сезону в Професіональній хокейній лізі. А матч–відкриття, в якому чемпіони із Донецька не залишили шансів своїм головним конкурентам із «Сокола», відверто розчарував. Навіть стало трохи боязко за чемпіонську інтригу. «Нічого страшного не сталося. Це лише перша гра — все може статися. Вважаю, що чемпіонат буде конкурентоздатний, адже команди побачили, що необхідно підвищувати порівняно з минулим роком свій рівень і серйозно готуватися до нового сезону. Хіба що «Білий барс», який в останню мить вирішив питання своєї участі ПХЛ, — виняток щодо цього», — ділиться своїми прогнозами з «УМ» відомий у минулому хокеїст Дмитро Христич.

Старт «Барсів» у чемпіонаті не вдався. Команда, яка переїхала з одного райцентру Київщини в інший — з Броварів у Білу Церкву, програла «Компаньйону». А побачити в ділі третього фаворита поки що не можна. У першому турі пари для київського «Беркута» не знайшлося. Через фінансові проблеми «Вінницькі гайдамаки» вирішили відмовитися від участі в чемпіонаті, тому на стартову пряму вийшло лише сім команд. Хай там як, але амбіції у «Беркута» залишилися старі. «Команда хоче стати кращою в Україні. Можливо, й добре, що в минулому сезоні вони не досягли мети, злішими будуть у цьому», — каже Дмитро Христич.

Хай там як, але зменшення команд у ПХЛ — тривожний дзвіночок. Водночас президент ФХУ Анатолій Брезвін заспокоює: «Зі спортивної точки зору, я думаю, ліга нічого не втратить. Сама назва чемпіонату говорить про те, що в ньому повинні виступати професіональні клуби. На сьогодні визначенню «професіональний» відповідають сім клубів. Штучно утримувати команду тільки для збільшення кількості учасників — тупиковий хід. Керівництво «Вінницьких гайдамакiв» погодилося з такою позицією і працює над формуванням бюджету на сезон 2013/2014».

Власне не потягли «професіональну» лямку й «Харківські акули», яких у чемпіонаті замінили земляки з «Динамо». «Міліціонери» також почали з поразки, поступившись львівським «Левам», які, щоправда, домашні матчі проводять у Новояворівську, й у разі затримки зі зведенням льодової арени у місті прописки можуть відмовитися від участі в наступному чемпіонаті.

«Справді, повної впевненості в долі команд–учасниць ПХЛ немає. Навіть амбіційний «Беркут», який своєю кінцевою метою називає КХЛ, не знає, як бути з чемпіонатом України. Але, думаю, з часом команди зрозуміють, що ЧУ — це не простий турнір, на який можна збиратися за тиждень до старту і змагатися колективом, що не підійшов для іншої ліги. Перед усiма командами ПХЛ та її керівництвом стоїть одне завдання — покращувати рівень гри та підвищувати глядацький інтерес», — дивиться у майбутнє Дмитро Анатолійович.

До того ж, на думку пана Христича, український чемпіонат є тим плацдармом, звідки черпатимуть кадри для національної збірної. «Дві п’ятірки, так точно, складатимуть гравці з ПХЛ. Ще дві — формуватимуть хлопці, яких на серйознi змагання ми будемо залучати з КХЛ. Головне, щоб була конкуренція у внутрішній першості, тоді й рівень збірної буде зростати», — каже Христич, який допомагає Олександру Куликову в підготовці національної команди.

Не лякає відомого в минулому гравця НХЛ і велика кількість легіонерів в українській першості: «Клуби, запрошуючи іноземців, ігнорують нашу молодь, водночас вони піднімають рівень українського хокею. Молоді хокеїсти, які не можуть знайти собі місяця в сімці команд ПХЛ, муситимуть більше працювати. Можливо, ще рано говорити про результати роботи створених академій у Києві й Донецьку, але, думаю, що незабаром ми будемо пожинати плоди їхньої діяльності».

ТАБЛО

Професіональна хокейна ліга. Регулярний чемпіонат. «Компаньйон» — «Білий Барс» — 4:1 (3:1, 0:0, 1:0; Винокуров, 8; Слюсар, 12; Ромащенко, 12; Шаритон, 45 — Нікульніков, 15 (більш.)), «Леви» — «Динамо» — 3:1 (1:0, 2:0, 0:0; Пономарьов, 1; Гнитько, 23 (мен.); Поправка, 39 (більш.) — Желубовскіс, 16 (більш.)).