Бронзовий синхрон

12.09.2012
Бронзовий синхрон

Українська жіноча четвірка на чолі з лідером — Катериною Лагно. (з офіційного сайту змагань.)

Шахісти, як і спортсмени з літніх видів спорту, у 2012 році змагалися на ювілейних Іграх. Щоправда, якщо лондонська Олімпіада мала 30–й порядковий номер, то найкращі шахісти світу, які збираються кожні два роки, проводили вже 40–й форум. Місцем для зустрічі планетарного інтелекту обрали Стамбул, де організаторам вдалося зібрати рекордну кількість (165 країн) учасників.

«Це гра — все може статися»

Приємно, що, за підсумками 11–раундових баталій, українська чоловіча i жіноча збірні опинилися в призовій частині довжелезного підсумкового протоколу. Обидві наші команди фінішували третіми, хоча починали турнір, маючи дещо різні передстартові розклади. Так, наша чоловіча команда (Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Андрій Волокітін, Павло Єльянов, Олександр Мойсеєнко), яка, нагадаємо, приїхала на береги Босфору в статусі олімпійських чемпіонів, була посіяна на змаганнях під другим номером, одразу позаду росіян. Зі старту Іванчук та Ко почали підтверджувати свій високий рейтинг, лускаючи опонентів, як горіхи. Однак несподівана поразка вірменам відкинула українських гросмейстерів на третю позицію, звідки піднятися наші співвітчизники вже не змогли, адже зазнали на турнірі ще однієї поразки — від росіян.

Власне, обидві команди–кривдниці наших чоловіків, які здобули однакову кількість очок, випередили їх у підсумковому протоколі, а олімпійське «золото», враховуючи додаткові показники, дісталося вірменам на чолі з Левоном Ароняном. «Це гра. Усе може статися», — після завершення турніру прокоментував втрату чемпіонського титулу Руслан Пономарьов.

Орден — за заслуги

Водночас українські шахістки їхали до Туреччини, маючи четвертий номер посіву, проте стабільна гра усієї п’ятірки учасниць (чотири основнi «бійцi» і один резервіст), яка не програла жодного із 11 матчів, дозволила обійти більш рейтингових суперниць. Цікаво, що Катерина Лагно, Наталя Жукова, Ганна Ушеніна, Марія Музичук, Інна Яновська повторили на турнірі очковий здобуток українських чоловіків.

Підопічні Михайла Бродського втратили очки, чотири рази зігравши внічию, — з китаянками, грузинками, француженками та росіянками. За словами Наталі Жукової, саме поєдинок з північними сусідками був ключовим у боротьбі за «призи». «Найскладнішим моментом на Олімпіаді став поєдинок із росіянками, коли Катерина (Лагно) героїчно врятувала матч», — пригадала перипетії турніру Жукова.

Випадково чи ні, але в той час коли в Стамбулі наша найсильніша шахістка — четвертий номер світового рейтингу Катерина Лагно вела українських дівчат до олімпійської «бронзи», в Києві Президент країни Віктор Янукович підписав указ про нагородження своєї землячки орденом княгині Ольги II ступеня. «Думаю, що ми заслужили місце на подіумі. Звісно, ми щасливі, оскільки перед стартом Олімпіади були четвертою командою за рейтингом. Від імені усього колективу хочеться подякувати Інні Яновській, яка нещодавно, три місяці тому, народила близнят, однак змогла залишити їх і допомогла нам виграти бронзові нагороди», — сказала Лагно.

А боротьба за «золото» жіночих Ігор, як і в чоловіків, вийшла «математичною», бо переможця знову визначали за додатковими показниками. Цього разу щастя було на боці російської команди; другими в підсумку стали китаянки.

ТАБЛО

Шахова Олімпіада (Стамбул). Чоловіки. 8–й тур. Росія — Україна — 2,5:1,5 (Іванчук зіграв унічию з Крамником, Пономарьов — iз Грищуком, Мойсеєнко — з Томашевським, Волокітін поступився Карякіну). 9–й тур. Україна — Франція — 3:1 (Іванчук та Мойсеєнко виграли свої партії, Пономарьов та Єльянов зіграли внічию). 10–й тур. Азербайджан — Україна — 1,5:2,5 (Пономарьов виграв, Іванчук, Волокітін та Мойсеєнко роздiлили очки з суперниками). 11–й тур. Україна — Китай — 3:1 (Іванчук, Єльянов — перемогли, Пономарьов та Волокітін — розписали мирову).

Підсумкова таблиця: 1. Вірменія — 19. 2. Росія — 19. 3. Україна — 18.

Жінки. 8–й тур. Росія — Україна — 2:2 (Лагно зіграла внічию з Тетяною Косинцевою, Марія Музичук — з Гуніною, Ганна Ушеніна переграла Погоніну, Наталя Жукова програла Надії Косинцевій). 9–й тур. США — Україна — 1:3 (Лагно та Яновська здобули перемоги, Музичук та Ушеніна зіграли внічию). 10–й тур. Україна — Польща — 2,5:1,5 (Жукова перемогла, Лагно, Ушеніна та Яновська — нічия). 11–тур. Україна — Німеччина — 3,5:0,5 (Лагно, Жукова, Ушеніна — виграли, Музичук — нічия).

Підсумкова таблиця: 1. Росія — 19. 2. Китай — 19. 3. Україна — 18.