НОВИНИ ПЛЮС

06.09.2012

«Анна Кареніна». 25–та кіноспроба

У Лондоні пройшла широко розрекламована світова кінопрем’єра «Анни Кареніної», повідомляє радіо ЕРА–FM. Стрічку зняв Джо Райт — режисер, відомий екранізаціями творів Джейн Остін. Роль Анни зіграла Кіра Найтлі, Вронського — Аарон Джонсон, красень латиноамериканського типу, який починав свою акторську кар’єру зі стрічки «Ангус, стрінги і поцілунки взасос». Персонажів другого плану грають переважно представники російськомовної громади Лондона. «Колись батьки містера Райта тримали ляльковий театр — і ось тепер, як спогад, персонажі найвідомішого роману про адюльтер ХІХ століття перебувають у постійно замкнутому просторі, — іронізує журналіст ЕРА–FM. — Зникли і такі дорогі й близькі серцю Льва Толстого сцени сільського побуту. Хоч сценарист Том Стоппард намагався все–таки повернути сюжетні перипетії до традиційного прочитання роману, однак компроміс між режисерським «ляльковим театром» і знайомими всій читаючій публіці любовними перипетіями виглядає на екрані доволі дивно».

Стрічку Джо Райта привезуть на терени колишнього СРСР на початку наступного року.

Нагадаємо, що славетний роман Льва Толстого екранізували вже 24 рази, з них сім — ще в німому кіно.

Катівня як культурна спадщина

Влада німецької землі Тюрингія запропонувала внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО колишній нацистський концтабір «Бухенвальд», де нині розташовано музей. У печах «Бухенвальда», які «працювали» з 1937–го по 1945 рік, загинули понад 56 тисяч людей, а потім, по 1950–й, Радянський Союз використовував ці бараки як табір для інтернованих осіб.

З ініціативою увічнити концтабір у Списку світової культурної спадщини, як пише видання «Газета.ru», виступив на конференції регіональних міністрів культури Німеччини міністр освіти, науки та культури землі Тюрингія Крістоф Мачі. Він певен, що «Бухенвальд» є найважливішим свідченням злочинів націонал–соціалізму й історії ХХ століття.

До речі, у Списку ЮНЕСКО вже є один колишній концтабір — «Освенцім», розташований на території Польщі.

Повернуто в бібліотеку. Не минуло й 78 років

У біблотеку Чикаго повернули роман «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда, який було взято тут для читання ще в 1934 році. Книжку принесла Харлін Віжн, випадково виявивши її у своїй домашній бібліотеці. Пані Віжн побачила бібліотечний штамп і вирішила повернути роман «на місце», тим більше що чиказька книгозбірня оголосила тритижневу «амністію» на повернення «прострочених» книг. Роман Уайльда 78 років тому взяла в бібліотеці мама Харлін. Якби жінка принесла книгу не в період «амністії», їй довелося б заплатити штраф за книгу, яку так довго тримали «на руках», у розмірі 6 тисяч доларів.

Репера не пустили в Білорусь за «пекельні» погрози

Російському хіп–хоп виконавцю Ассаї та його гурту заборонено виступати в Білорусі за «антилукашенківські» пісні. Про це йдеться на офіційному сайті Ассаї. Як вважає музикант, заборона «співати і танцювати» стала реакцією білоруської влади на виступ гурту в листопаді минулого року, коли він виконав пісню «Стільки життя», де є, зокрема, такі слова: «Містере президенте, обійміть свій народ, обійміть свою вдову... і відправляйтеся в пекло». На згаданому концерті ці слова викликали бурхливі тривалі овації.

Російські ЗМІ пишуть, що в Білорусі ще з 2011 року існує «чорний список» виконавців, яким заборонено гастролювати в країні. До списку табуйованих увійшли і вихідці з цих країв — «Ляпіс Трубєцкой».