Крок назад

05.09.2012

Після того як Вищий спеціалізований суд України виніс ухвалу, якою вирок Юлії Тимошенко залишено в силі, не забарилася реакція з боку європейських інституцій та провідних держав світу.

Парламентська асамблея Ради Європи, зокрема, в заяві за підписами президента ПАРЄ Жана–Клода Міньйона та доповідачів по Україні Мейліс Репс та Марієтти де Курбас–Лундін висловила «глибоке розчаровання» таким ходом подій.

«Асамблея неодноразово наголошувала про свою переконаність у тому, що «газова справа» зводиться до кримінальної відповідальності за нормальний політичний процес ухвалення рішень. Враховуючи чисельні питання, які порушувалися щодо судового розгляду, ми, як і багато інших друзів України, очікували, що касаційний суд прийме апеляцію», — наголошується у документі.

Керівництво ЄС теж висловило жаль у зв’язку з тим, що ситуація в Україні стає на перешкоді участі у виборах «двом важливим лідерам опозиції» — Юрію Луценку та Юлії Тимошенко.

У спільній заяві верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце–президента Європейської комісії Кетрін Ештон і європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле відзначається, що така ситуація виникла після судів, які не відповідали міжнародним стандартам про справедливий, прозорий та незалежний правовий процес.

Розчарування рішенням Вищого спеціалізованого суду України висловили і США. Речниця Держдепартаменту Вікторія Ноуланд заявила: «Протягом усіх процесів ми висловлювали стурбованість щодо їх проведення, щодо доказової бази, поводження з особистостями. Ми говоримо не про окремі поодинокі випадки — ми говоримо про те, як у цілому правосуддя було використано в цих справах. Наші побоювання в тому, що вони є політично мотивованими і не поєднуються з українськими законами», — сказала представниця американської адміністрації.

Загалом очевидно, що сподівання української влади на те, що з часом увага до ув’язнення Юлії Тимошенко та інших представників опозиції в світі згасатиме, себе не виправдали. Для провідних європейських дер­жав її справа є не тільки ознакою недемократичності майбутніх парламентських виборів, а й того стану, в якому перебувають правова та судова системи в Україні.

Так, уповноважений Федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Льонінґ заявив: «Підтвердження вироку про позбавлення волі терміном на сім років є ще одним кроком назад. Тим самим Україна ще більше віддаляється від правової держави. Вироки проти Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів політично мотивовані та є ознакою вибіркового правосуддя», — підкреслив він.

Міністерство закордонних справ Франції також відзначило у своїй офіційній заяві, що вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права в Україні може стати перешкодою для подальшого її зближення з Європейським Союзом. У тому числі — на етапі підписання угоди про асоціацію України з ЄС. «Ми знову заявляємо про нашу заклопотаність розвитком політичної ситуації в Україні та закликаємо владу України поважати свої зобов’язання з дотримання основних прав і свобод», — сказано у повідомленні.

Крім того, з офіційними заявами з цього приводу виступили міністерство закордонних справ Канади, голова найбільшої на континенті Європейської народної партії Вільфред Мартенс. Впливовий європейський дипломат, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт відреагував на події в Україні у соціальній мережі Twitter: «Влада в Україні, здається, має намір продовжувати свій курс репресій», — написав він.

Цікаво, що сама Юлія Тимошенко з–за ґрат попросила Європу таки не вводити санкції проти України, оскільки в такому випадку постраждають люди. На її думку, міжнародне співтовариство повинне «політично і морально» ізолювати лише режим Януковича. «Як може бути країна покарана двічі? Усередині — диктатурою, а зовні — санкціями? Однак демократичний світ повинен переглянути свої відносини з диктаторами», — зазначила екс–Прем’єр.

Об’єднана опозиція ж «Батьківщина», зі свого боку, вважає, що Юлія Тимошенко в Україні не мала доступу до справедливого правосуддя, і розраховує на рішення у її справі Європейського суду з прав людини, який розпочав розгляд скарги захисту опозиційного лідера.

«У першу чергу Європейський суд iз прав людини визнає, що це було незаконне ув’язнення. Переконаний, що суд визнає, що було втручання в приватне життя, що були політичні переслідування та застосування тортур і найважливіше — що Тимошенко не мала в Україні права на справедливий суд. І тому вона буде виправдана», — наголосив, коментуючи рішення Вищого спецсуду, голова Ради ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>