Осінь.Час Ч

05.09.2012
Осінь.Час Ч

Олександра Коваль.

З 12 до 16 вересня відбудеться ХІХ «Форум видавців у Львові». Президент Форуму розповіла «УМ» про підготовчу кухню найбільшого в Україні книжкового ярмарку.

 

Львівські ріелтори кажуть, що завдяки Форумові вони зможуть відбити втрати від Євро. Серйозно, усі квартири вже здані, зараз знайти квартиру у центрі Львова чи близько від центра просто нереально. Я думала, навпаки — після Євро з’явилося більше нової нерухомості, але чи то людей на Форумі побільшало, не знаю... Нам уже пропонували проводити ярмарок на стадіоні, але я поки морально не готова. Мені це завжди нагадує варшавський «Стадіон Десятиліття», де можна купити все, що хочеш — від шкарпеток до танків. На початку 1990–х у Львові така торгівля була на стадіоні «Україна», і мені, чесно кажучи не хотілося б... Хоча навіть директор Польського інституту Ярослав Годун каже: «Ви подумайте, це може бути хорошим виходом». Бо стадіон красивий, він накритий, єдиний мінус — до нього під’їжджати погано. Тому я напевне почекаю, поки у Львові побудують виставковий центр. Мені обіцяли, що це буде до зимової Олімпіади в Карпатах.

У середу ми проводимо «круглий стіл» на тему «Книга і вибори: Про особливості проведення Форуму видавців у передвиборний період». Усі політичні сили декларують, як вони підтримують культуру, освіту, як вони підтримують українську книгу, але якщо почитати їхні програми, то там немає нічого подібного. І ми вирішили запросити лідерів партій або відповідальних осіб, щоб вони сказали, що вони планують робити з цими книгами, з цією освітою, наукою, а потім ми будемо слідкувати за виконанням їхніх обіцянок. Ну і, звичайно, ми пропонуватимемо нашим прихильникам, бібліотекарям, читачам голосувати за ті політичні сили, які запропонують якісь реальні кроки для наповнення бібліотек, для того, щоб освіта ставала якісною, і так далі. Я абсолютно переконана, що всі кандидати в депутати самі багато читають, є високоосвіченими людьми, тому що інакше вони б не могли займати таких позицій у суспільстві. Але депутат для того і йде в парламент, щоб підтягати за собою решту суспільства, а не дивитися, як десь там унизу повзають неосвічені і некультурні люди.

Наш телевізійний проморолик стилізований під вибори: ніби людина приходить на виборчу дільницю, бере бюлетень, а там самі письменники, і вона вибирає їх усіх. В кінці гасло: обирай літературу. Ми робили цей ролик досить давно, коли Матіос і Шкляр ще не балотувалися до Верховної Ради, тепер на телеканалах нам сказали, що письменників–кандидатів треба затерти. Потім камера наїжджає на стос книжок, в якому видно і книжку братів Капранових, які теж є кандидатами у депутати. Сказали цей кадр вирізати взагалі, ми вирізали. Потім телевізійники порекомендували зняти герб України з «виборчого списку». Словом, тепер наш ролик схожий на калічку — там затерто, там вирізано, герба немає. Згідно з новим Законом про вибори, будь–яка публікація в період виборів є агітацією, і тепер ми сидимо і думаємо, чи включення цих письменників у програму і опублікування на сайті — теж є агітацією? Будемо просити допомоги в юристів.

Навіть якщо письменники подадуть кілька хороших законопроектів, і навіть якщо переконають більшість депутатів, що їх треба ухвалити, ці закони можна спустити «на гальмах», не виконувати — і нікому за це нічого не буде. Як ту ж постанову про святкування річниці Бруно Шульца. Це не закон, але теж чинний документ, обов’язковий до виконання. Створено оргкомітет, який жодного разу не збирався, заплановані неймовірні акції з просування творчості Шульца у вузах Донецька і Сімферополя, і — нічого. Так що в мене ілюзій з приводу письменників–депутатів немає, я вважаю, що ми, люди, зацікавлені в розвитку людського потенціалу, підвищення культурно–освітнього рівня українців, повинні помагати самі собі. Просто не бачу іншого виходу. Мені здається, що в селі набагато легше переконати сільраду виділити кошти на закупку книжок для сільської бібліотеки, ніж добитися цього в Міністерстві культури. Набагато легше створити дієвий батьківський комітет, який буде контролювати, чого тих дітей навчають у школі. Але ми самі знаємо, що у нас це не відбувається — всі ми занадто ліниві й благодушні. Надіємось, що прийде депутат Марійка Матіос, подивиться своїми проникливими очима, скаже так гарно, як вона уміє говорити, і раптом всі отямляться.

На Форумі видавців немає ніякого «творчого аутсорсингу», переважно всі програмні ідеї формуються всередині нашого колективу. У нас є програмний директор Гриць Семенчук, і програма — це є його ініціатива і його виконання. Звичайно, не обходиться без консультацій з людьми, які розуміються на певних напрямах літератури, жанрах тощо. У нас є давні консультанти: з літератури скандинавських країн — Лев Грицюк, iз балканської літератури — Алла Татаренко, з польської — Остап Сливинський. Координатором цьогорічного фестивалю Бруно Шульца є дуже відомий дослідник Шульца Андрій Павлишин, фестиваль Сковороди ми віддали Олені Рибці. Ідея фестивалю Шульца виникла два роки тому, коли ми зустрілися на каві з директором Польського інституту Ярославом Годуном, директором Інституту книжки Гжегожем Гауденом і кураторкою фестивалю Шульца в Дрогобичі Вірою Меньок. Фестиваль Шульца в Дрогобичі відбувається з 2004–го року, він має досвід і хорошу репутацію, але полякам, які фінансують його проведення, все–таки хотілося більшого розголосу. Бо у Дрогобич не доїжджають усі ті, хто цікавиться Шульцем чи міг би ним цікавитися, ну і їм здалося, що при нагоді Львівського форуму ця тема прозвучить краще, і пані Віра Меньок погодилася перенести терміни свого фестивалю з червня на вересень, тому фактично відбуваються два фестивалі Шульца підряд, але в нас зовсім інша програма — про Шульца говоритимуть Юрій Андрухович, Адам Загаєвський, Віктор Єрофеєв. І я тішуся, що з нагоди 120–ї річниці з дня народження Шульца вдалося просунути деякі речі, які напевне б ніколи не відбулися: Фонд Ріната Ахметова профінансував постановку в Дрогобицькому театрі за мотивами Шульца та допоміг у створенні віртуальної експозиції втрачених фресок Бруно Шульца в краєзнавчому музеї в Дрогобичі, де зараз експонується те, що залишилося. А музей цей розмiщено в дуже красивому приміщенні, яке Шульц описав у своїх творах під назвою Вілла Б’янка. Звичайно, у Дрогобичі потрібно відкрити музей Шульца — у місті є багато ентузіастів, які могли би це робити безкоштовно, або за дуже малі гроші. Потрібно викупити будинок, у якому жив письменник і художник. Люди, що там живуть, згодні продати, і це навіть не такі великі гроші — близько двох мільйонів гривень. Цей музей в Дрогобичі став би місцем паломництва, бо Шульц — абсолютно культова постать, і має масу прихильників у всьому світі. Постійний потік відвідувачів трохи оживив би це сонне місто.

Ця хороша традиція — книжки, що заповідаються на бестселери, видають спеціально до Форуму і на Форумі відбувається їхня презентація — склалася давно. «Фоліо», наприклад, цього року видає дві цікаві книжки — це ніби парний роман — Андрія Куркова і Юрія Винничука, в яких дія відбувається у Львові, персонажем романа Куркова є Винничук, а персонажем роману Винничука є Курков. Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький сказав, що нічого кращого не читав за останні 20 років. Я так заінтригована, що не можу дочекатися.

Багато видавців скаржаться, що видавничий бізнес підупав — зменшуються продажі, закриваються книгарні. В середині літа говорили, що впродовж 2011—2012 років закривалося в середньому по дві книгарні в тиждень, переважно в малих містах. Враховуючи, що їх усього близько 500, закриття 100—150 — це дуже великий удар.

Я дуже позитивно ставлюся до появи «Книжкового арсеналу». Ви знаєте, як важко бути самотніми — нема на кого оглянутися! І не тільки мешканці Львова заслуговують мати хороший ярмарок, Київ нічим не гірший. Якщо ми можемо їм чимось допомогти, ми з радістю будемо це робити. Я не знаю таких видавців, які вибирали б між Форумом видавців і «Книжковим арсеналом», і вибрали не нас. До Форуму видавців відбувається дві виставки — одна вже закінчилася, одна ще буде, і це мене дуже смішить, якби не було так сумно: такі дрібні виставки руйнують ринок. Можна написати — відбувається дводенний книжковий базар, щоб ніхто не мав ілюзій. Цей формат також має право на існування, і він присутній у різних країнах. А «Книжковий Арсенал» зробив дуже хорошу заявку на якісний ярмарок. Звичайно, в них є природне сприяння у вигляді їхнього приміщення, там можна робити фантастичні речі. «Арсенал» усе–таки має трохи інший вектор — на більш гламурні видання, дорогі, артистичні, мистецькі і часто не зовсім українські. Напевно, це і правильно з погляду перспективи, але ми залишимось при своїй орієнтації — на першому місці українська література, популяризація наших авторів і нашої мови.

 

10 цікавих фактів про Форум видавців–2012

 

1 Відкриття Форуму відбудеться 12 вересня в церкві Пресвятої Євхаристії (колишній Домініканський костел).

2 Швед Лейф Ульссон приїздить у Львів із музично–поетичною постановкою на тексти свого земляка, минулорічного нобелівського лауреата, поета Томаса Транстрьоммера.

3 Видання книги лауреата Букерівської премії, британця П’єра ДіБіСі, який у ролі почесного гостя Форуму візьме участь у дискусії «Як боротися зі зневіреністю в епоху світового декадансу? Погляд на другу половину ХХ століття з різних боків Берлінського муру», переросло в мультимедійний проект. Переклад роману «Світло згасло в Країні Див» «обріс» музичною частиною і художньою, а фінансувався він за допомогою добровільних пожертв — спільнокошту.

4 Найбільш очікувані прем’єри Форуму: Оксана Забужко «З мапи книг і людей», Євгенія Кононенко «Російський сюжет», Ліна Костенко «Триста поезій», Валерій Шевчук «Птахи з невидимого острова», Тарас Возняк «Бруно Шульц».

5 У галереї «Дзиґа» вперше з Фейсбуку в offline вийдуть герої коміксу київського перекладача і редактора Олександра Стукала Сава і Собака. А письменники Олександр Ірванець, Лариса Денисенко, Андрій Курков і Лада Лузіна на «круглому столі» «Facebook — що і як там роблять письменники» розкажуть про свій віртуальний досвід.

6 Письменниця, автор сценаріїв до мультфільмів «Капітошка» і «Як Петрик П’яточкін слоників рахував» Наталя Гузєєва, що нині мешкає в Німеччині, проведе майстер–клас «Як писати сценарії для мультфільмів».

7 Головною темою ХІХ Форуму видавців є «Подорожі і література», тож організатори запровадили фотоконкурс «Фото +цитата». Письменники та блогери повинні надіслати фото тих місць, де побували у подорожах, які їх надихнули на художній твір або на яскравий статус у Facebook. А також цитату — фрагмент твору або твір, на який їх надихнула ця подорож. Лариса Денисенко, Антон Санченко, Марина Соколян, Павло Коробчук уже збирають «лайки».

8 Слова в ці дні підсилюватимуть музикою «Сестри: Тельнюк», «Перкалаба», ZAPASKA&BeBoBul, ГИЧ–оркестр, Проект NIGREDO, Діля та Орест Криса, гурт LES STENS (Івано–Франківськ).

9 У рамках фестивалю «Від Сковороди до Сковороди» архієпископ харківський і полтавський Ігор Ісиченко прочитає лекцію, а глядачі побачать ритуал мандрівних філософів XVIII століття — переламування хліба з братом–філософом: перформенси «Торбознавство імені Сковороди» та «Сніданок босяків».

10 У складі російського літературного десанту будуть Лінор Горалік, Захар Прилєпін, Віктор Шендерович, Віктор Єрофєєв, Олексій Цвєтков та інші.

 

ОКРЕМА ДУМКА

 

Мені кажуть, що у зв’язку з поширенням електронних книжок в Україні зменшується попит на паперові. Це питання ніхто предметно не досліджував, але якщо це справді так, тоді Україна стає унікальною країною: у багатьох країнах електронна книжка розширює ринок, бо її читають зовсім інша аудиторія. І всі почуваються чудово.