ХРОНІКА

05.09.2012

Футбол

Суперник київського «Динамо» в груповому турнірі Ліги чемпіонів — «Порту» — суттєво ослабився. Провідний форвард цього клубу, 26–річний бразилець Халк, перейшов до пітерського «Зеніту», про що сповістив сайт чемпіонів Росії. За попередніми даними, цей трансфер став одним із найдорожчих в історії світового футболу — приблизно сьомим за вартістю. Ідеться про суму відступних 55 млн. євро, яка, за даними португальських ЗМІ, за певних умов може зрости до 62 млн.

За «Порту» Халк виступав із 2008 року, вигравши з командою по три чемпіонати й кубки Португалії, а також Лігу Європи.

* * *

Прояснилася ситуація з бразильським форвардом Майконом, якого «Волинь» у літку не відпускала до «Шахтаря». Майкон приєднається до «гірників» узимку, а до того часу гратиме в оренді в луганській «Зорі».

Баскетбол

Товариський матч. «Лієпая» (Латвія) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 59:72.

Паралімпійські ігри

Станом на полудень учорашнього дня українські спортсмени на Паралімпіаді в Лондоні залишалися на п’ятому загальнокомандному місці, маючи в активі 42 медалі (15–12–15). Напередодні чергове «золото» наші здобули у плаванні — на 200–метрівці комплексом постарався чотириразовий чемпіон ігор у Пекіні Максим Веракса. «Срібло» — у Яни Бережної на 100 м брасом та в Ольги Свідерської на 100 м кролем, «бронза» — в Олександра Мащенка на 100 м брасом.

У футбольному турнірі наші чоловіки почергово розгромили США — 9:0 та Велику Британію — 7:1.

Після розгляду чергових апеляцій Міжнародний паралімпійський комітет ухвалив остаточне рішення забрати золоту медаль у метальниці диска з ДЦП Марії Помазан і дати їй «срібло» (нагадаємо, найвищий результат у Марії «відсудили» через поламку електронної системи підрахунку очок, а згодом МПК вирішив видати дві золоті медалі — українці й китаянці). Однак на церемонію перенагородження позавчора ввечері Помазан не прийшла.

Шахи

Всесвітня шахова олімпіада (Стамбул). 6–й тур

Жінки. Україна — Азербайджан — 3,5:0,5 (Лагно, Жукова та Ушеніна перемогли, Музичук підписала мирну угоду), Китай — Росія — 2:2, Польща — Сербія — 3,5:0,5, Словаччина — Грузія — 1,5:2,5, Індія — Німеччина — 3:1.

Лідери: Росія, Польща — 11, Китай, Грузія, Франція, Україна — 10...

Чоловіки. Чорногорія — Україна — 1:3 (Ельянов та Моїсеєнко виграли, Іванчук та Пономарьов зіграли свої партії внічию), Росія — Вірменія — 2:2, Азербайджан — Хорватія — 3:1, Німеччина — США — 2:2, Угорщина — Польща — 3:1, Індія — Ізраїль — 2:2.

Лідери: Вірменія, Росія, Азербайджан — 11, Україна, Угорщина — 10...