Справа за малим

05.09.2012

Учора на «Вуельті» гонщики мали останній день відпочинку, який був своєрідним рубіконом між виснажливим триденним гірським сходженням та завершальним спуртом, довжиною в п’ять етапів. У ньому, власне, й має визначитися переможець останнього з трьох «гранд турів» року.

Фінішна ділянка буде вже не такою складною, як середні етапи. На шляху до Мадрида майже рівна дорога поверне в гори тільки за день до завершення перегонів. По суті, цей підйом — останній шанс для Альберта Контадора в боротьбі за червону майку лідера. Адже на велобагатоденках відриви збільшуються або нівелюються найчастіше саме під час гірських сходжень. Щоправда, з огляду на відмінну форму очільника генеральної класифікації — Хоакіма Родрігеса із команди «Катюші», важко зрозуміти, як іспанський «Король» зможе потіснити з першого місця свого співвітчизника. Адже Родрігес упродовж усієї гонки майстерно відбиває атаки Контадора й уже кілька днів уміло утримує майже півхвилинну перевагу в загальному заліку. Звісно, по ходу дистанції може трапитися прокол чи завал, однак це вже завдання для гонщиків російської «стайні» — «довезти» свого капітана до перемоги.

«Гонка ще не завершилася. Так, 70 відсотків «Вуельти» позаду, але розриви залишаються занадто малими, тоді як попереду — ще цілий змагальний тиждень та Бола дель Мундо. Усе може статися», — з обережністю дивиться вперед Хоакім Родрігес.

Хай там як, але позавчора 16–й — напевно, найтяжчий — етап «Вуельти–2012» вкотре підтвердив, що Родрігес на цей момент сильніший за іменитого Контадора. На фініші «королівського» відрізку, після виснажливого підйому на гору, Хоакім не тільки не пропустив поперед себе головного переслідувача, а навіть зміг приплюсувати до свого гандикапу додаткові дві секунди. «За перемогою я не гнався, тому що знав — виграти сьогодні буде неможливо. Для мене найважливішим було зберегти загальну перевагу», — сказав перший номер «Катюші».

На вершині гори найвищої категорії Родрігес фінішував третім. А найшвидше 183,5 км між Хіхоном та Вальгранде–Пахаресом подолав італієць Даріо Катальдо з «Омеги». Натомість помітно відстав британець Крістофер Фруп зі «Скай Тім», який відтак остаточно випав із боротьби за подіум.

 

ТАБЛО

Багатоденка «Вуельта». 16–й етап (183,5 км). 1. Катальдо (Італія, «Омега фарма–Квік степ») — 5:18.28. 2. Де Гендт (Бельгія, «Вакансолейл») — +0.07. 3. Родрігес (Іспанія, «Катюша») — +2.39... 70. Костюк — +25.49... 76. Квачук (обидва — Україна, «Лямпре–ІСД») — +25.59...

Загальний залік: Родрігес — 63:38.24; Контадор (Іспанія, «Саксобанк–Тінькофф банк») — +0.28; Вальверде (Іспанія, «Мовістар») — +2.04... 64. Костюк — +1:27.58... 130. Квачук — +2:20.05...