Дотягнутися до Європи

05.09.2012
Дотягнутися до Європи

Атака запорізького «Мотора». Фото з сайту ГК «Мотор».

На відміну від жіночої гандбольної суперліги, де на чемпіонство, як правило, націлюється якась одна команда, у чоловіків останнім часом з’явилася «золота» інтрига. Упродовж кількох сезонів багаторічний чемпіон — «ЗТР» — не тільки підпустив до себе конкурентів, а й, зрештою, в минулому сезоні склав чемпіонські повноваження. Проте, на жаль, такий поворот аж ніяк не свідчить про зростання класу суперників. На думку Івана Матієшина, президента чинних чемпіонів із полтавського «Динамо», рівень клубного чоловічого гандболу в Україні суттєво впав. «Національний рейтинг потрібно вимірювати позитивними результатами на міжнародній арені, а їх наші гандболісти в останній час не досягали. Українські команди, зокрема й багаторічний лідер — «ЗТР», не відповідають вимогам сьогоднішнього дня», — заявляє президент полтавського клубу.

Зовсім скоро «Динамо» вперше гратиме у відбірковому раунді Ліги чемпіонів, де за єдину путівку в основну сітку доведеться боротися з командами Австрії, Македонії та Норвегії.

А в перший робочий день осені стартував новий сезон в українській суперлізі. Репетицію перед поїздкою до Скандинавії «міліціонери» проводили в Запоріжжі, спарингуючи з новачком «еліти» — «ЗНТУ–ЗАБ». Попри дебютний мандраж, який дозволив гостям відірватися в рахунку, підопічні В’ячеслава Лочмана взяли нерви в руки, продемонстрували чоловічий характер і дали бій чемпіонам. «Якщо в першому таймі хлопці, напевно, не вірили у свої сили, то після перерви в нас почав вимальовуватися командний малюнок. Ми стали впевненіше діяти в захисті і навіть змогли мінімально виграти другу половину зустрічі», — прокоментував хід поєдинку Лочман. Підсумок протистояння таки залишився за більш досвідченою командою Андрія Портного — 26:21.

Загалом усі претенденти на нагороди почали чемпіонат у гостях. Та, як і «Динамо», здобули перемоги. Бронзовий призер, «Запоріжтрансформатор», попри суттєве омолодження складу, розгромив луганців із різницею в 17 м’ячів. Земляки і суперники «ЗТР» — віце–чемпіони з «Мотора» — іншу команду з Донбасу переграли з різницею «+10». Найвагоміший внесок у перемогу над «Політехніком» зробив новобранець «мотористів»— на рахунку екс–ЗТРівця Сергія Бурки сім точних кидків.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіча суперліга. 1–й тур. «Буревісник» (Луганськ) — «ЗТР» (Запоріжжя) — 22:39 (Науменко (6) — Семенченко (7)), «Політехнік» (Донецьк) — «Мотор» (Запоріжжя) — 26:36 (Бесараб (11) — Бурка (7)), «Будівельник» (Бровари) — «Портовик» (Южне) — 15:31 (Мельник (6) — Гунько (6)), «ЗНТУ–ЗАБ» (Запоріжжя) — «Динамо» (Полтава) — 21:26 (Сулима (8) — Педан (6)).