Не вийшов політ

04.09.2012
Не вийшов політ

Пафф після аварії. Фото з сайту komonews.com.

Знаменитий американський письменник Річард Бах ледве не загинув в авіакатастрофі, невдало посадивши свій одномоторний літак. Минулої п’ятниці, приземляючись на порослу травою злітну смугу, літак зачепив лінії електропередачі і впав, перевернувшись на дах. На щастя, поряд із місцем катастрофи саме проїздила компанія молодих туристів із Сіетла, які звернули в бік посадкової смуги цілком випадково — заблукали, шукаючи свій наметовий табір. Саме вони й витягли письменника з пошкодженої машини.

Місцевому виданню «Сан Хуан айлендер» рятівники розповіли, що, прибігши на місце події, «побачили чоловіка років 65, який не міг вибратися з літака і буквально стікав кров’ю з рани в голові». Щоб вивільнити його з пошкодженої кабіни, довелося відгинати метал перочинним ножиком з брелока, оскільки нічого більш солідного у молодих людей не виявилося. Поки письменника доставили до лікарні, рану затуляли зіжмаканою курткою, аби хоч трохи зупинити кров.

За словами лікарів клініки «Харборв’ю», Бах, якому насправді 76 років, а не 65, як здалося його рятівникам, надійшов до них у дуже тяжкому стані. Окрім проламаного черепа, у нього зламане плече та багато забоїв. Проте життю письменника нічого не загрожує — у нього здоровий і міцний організм, тож станом на вчора уже йшов на поправку.

Ім’я Річарда Баха прогриміло на увесь світ після виходу в 1970 році повісті «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон», яка одразу стала бестселером і була перекладена трьома десятками мов. У молодості Бах був пілотом американських ВПС, і так полюбив небо, що залишився в ньому й по завершенні служби — виконував фігури вищого пілотажу вже на літаках цивільної авіації. Тож тема польоту — провідна в його творах (серед найвідоміших із них — також «Міст через вічність», «Ілюзії» тощо).

Не дивно, що й зараз Бах майже щодня здіймає в небо свій невеличкий літачок Easton Gilbert G Searey, який має власне ім’я — Пафф, адже він — найкращий друг свого пілота. Тож навіть якщо Бахові не треба нікуди летіти у справах, вони з Паффом просто кружляють над островами архіпелагу Сан Хуан, що в Тихому океані біля узбережжя штату Вашингтон. На острові Сан Хуан письменник живе вже понад 20 років.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У штаті Айова під час авіашоу на очах у тисяч глядачів розбився літак. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, літак L–39 Albatross, який летів клином з іще двома такими самими машинами, при виконанні елемента пілотажу під кутом 45 градусів із нез’ясованих наразі причин несподівано різко пішов праворуч і врізався в землю. Пілот загинув.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>