Про вОВКа помовка

31.08.2012

Учора надвечір Київський апеляційний адміністративний суд почав розглядати позов Всеукраїнського об’єднання «Свобода» щодо по­станови Центрвиборчкому №604 про утворення окружних виборчих комісій із виборів народних депутатів України. Нагадаємо, відповідно до цієї ухвали ЦВК, базованої на дуже дивному жеребкуванні, що визначило склад усіх ОВК, до жодного окружкому по всій Україні не було включено представників «Свободи» та партії «УДАР Віталія Кличка». Абсолютну більшість в ОВК отримали карликові, підставні, партії, які вочевидь просто продають свої квоти партіям влади.

Це — один із перших потужних дзвінків щодо масових фальсифікацій, які готуються на виборах–2012. Адже результат, зафіксований дільничними комісіями, може бути яким завгодно. А голосування в межах певних адміністративних одиниць підсумовує ОВК. І якщо ДВК формуються на більш–менш прозорих, демократичних засадах, то окружкоми стають «вотчиною» влади, яка вже зараз мінімізує вплив опозиції на ці виборчі комісії середнього рівня. А значить — зможе намалювати будь–які цифри народного волевиявлення в принципових округах. ВО «Свобода» вимагає визнати зазначену постанову ЦВК нечинною.

 

«Ми розуміємо, що наш позов відхилять»

Юрій Сиротюк, прес–секретар партії та кандидат у депутати від «Свободи», учора повідомив «УМ»: «Ми розуміємо, що наш позов відхилять. Це випливає з усього ставлення влади до цих виборів. Але чим швидше ми пройдемо з позовами та апеляціями всі судові інстанції в Україні, тим швидше ми дістанемося Європейського суду з прав людини, на постановах якого й базується наша касація».

Глибина проблеми така, що Київський апеляційний адмінсуд не мав би відмовляти позивачам за якимись дрібними або формальними ознаками — ця тема потребує детального розгляду й задоволення. Що вже казати, якщо, за словами Сиротюка, в чинному законі про вибори народних депутатів розписано механізм жеребкування щодо формування кадрового складу однієї окружної виборчої комісії, а Центр­виборчком, маючи провладну більшість, застосував вказаний сценарій на всі комісії одним махом, за єдиним лекалом.

Керівник юридичної служби ВО «Свобода» Олег Махніцький, який учора позивався в суді, зазначає: «На кожному етапі ви­борчого процесу ми спостерігаємо застосування з боку влади маніпулятивних технологій задля фальсифікацій результатів майбутнього голосування... Тепер ми стали свідками того, як під час жеребкування окружні виборчі комісії було сформовано фактично без участі провідних опозиційних партій. Натомість партії, що не спромоглися висунути свої виборчі списки і зареєстрували одного–двох кандидатів–«мажоритарників» у одномандатних округах, враз виявилися «здатними» запропонувати свої кандидатури в усі окружні виборчі комісії на всій території України! Причому в списках кандидатів до ОВК від цих партій купа «мертвих душ» — кандидатури включали навіть без їхньої згоди, що є прямим порушенням законодавства...

Більшість партій, представниками яких заповнено всі без винятку окружкоми, висунули по одному–два кандидати в депутати по мажоритарних округах. Так, нікому не відомі партії «Молодь до влади», «Братство» та «Єдина родина», які висунули лише по одному (!) кандидату в депутати в одномандатних округах, при цьому отримали право надати аж по 225 своїх людей до окружних виборчих комісій. Партія «Руська єдність» пропонує п’ятьох кандидатів–«мажоритарників», проте подала кандидатури й завдяки дивному жеребу отримала квоту в 225 ОВК. Аналогічно долучилася до всіх окружних комісій партія «Громадянська солідарність», яка висунула чотирьох кандидатів, партія «Русь єдина» із трьома кандидатами, «Союз анархістів України» — із двома».

«Очевидно, що такі партії заповнили майже всі вакансії у всіх 225 окружних комісіях не з метою здійснення контролю за виборчим процесом в інтересах висунутих ними кандидатів (оскільки у відповідних округах їхні кандидати не балотуються), а задля фальсифікації виборів, — каже юрист «Свободи». — Варто зазначити, що політичні партії, які висунули кандидатів за партійними списками, зобов’язані були внести грошову заставу в розмірі близько 2,5 млн. грн., тоді як за одного «мажоритарника» вноситься застава в розмірі менше 14 тис. грн. Таким положенням Закон поставив у нерівні умови всіх учасників виборчого процесу, чим порушено один із основних його принципів».

«УДАР» про все знав?

Нагадаємо, що в усі 225 ОВК, відповідно до норм нового, «найдемократичнішого», як казала влада та «об’єднана опозиція», закону про вибори «автоматом» потрапили представники існуючих у Верховній Раді партійних фракцій. А решту вакансій розіграли жеребкуванням, тягнучи конверти з барабана. Склалося враження, що в цьому розподілі взяли участь і значно вагоміші проекти.

За словами Сиротюка, позов «Свободи» готові підтримати «УДАР», також подібні наміри лунали з боку «Нашої України», БЮТ та деяких інших справді реальних учасників виборів.

З іншого боку, «УМ» стало відомо, що невдоволення «кличківців» може бути лише показним. Адже закон створює можливість купівлі місць в окружкомах: певна партія, що має достатні кошти, може заплатити «щасливчикам жеребкування» достатні гроші й отримати місця в ОВК за їхніми квотами. Так от у приватних розмовах дехто з «УДАРників» нібито зізнавався, що їм було заздалегідь відомо про такі результати жеребкування, і вони провели в окружкоми своїх представників «під прикриттям». Якщо так — це ще раз змушує замислитися про співпрацю «УДАРу» із владою.

Натомість «Свобода», маючи амбіцію подолати 5–відсотковий бар’єр, наразі лишається взагалі відрізаною від окружкомів. «Ця технологія з підконтрольними виборчими комісіями була апробована на останніх місцевих виборах, — розповідає Юрій Махніцький, представник ВО «Свобода» у ЦВК. — Так, на Київщині результат, отриманий «Свободою» і зафіксований у протоколах iз дільниць із «мокрими печатками», наприклад, у Білій Церкві, склав понад 6000 голосів, а в підсумковому протоколі в територіальній виборчій комісії (аналог нинішнім ОВК) навпроти позначки «Свободи» уже стояло тільки «1700». І таких випадків була маса. У кінцевому результаті у «Свободи» вкрали половину мандатів в обласній раді. Цілком вірогідно, що подібну технологію застосують на парламентських виборах». Можна додати: і не лише проти «Свободи».

Ще один «гвіздок»

Учора паралельно з судом — із 16:00 — на засіданні ЦВК мали розглянути проект постанови «Про роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу ОВК та ДВК...» з істотними змінами, запропонованими креатурою Партії регіонів — членом Центрвиборчокому Олександром Шелестовим. Після набуття цією постановою чинності з окружкомів зможуть виключити всіх представників опозиційних сил та унеможливлять доукомплектовування складу ОВК. Просто через те, що в інструкціях не буде норми про обов’язкове заповнення звільнених місць у комісіях іншими представниками певних партій. «У нас є дані, що «Регіони» — на підставі не складання членами комісій присяги — виключатимуть із них усіх «чужих» і не братимуть взамін нових. Головне — просто щоб зберігався мінімально можливий склад членів ОВК — 12. Це ще один гвіздок до теми фальсифікації виборів в ОВК», — говорять у коментарях «УМ» юристи з опозиції.

 

ВИПАДОК

Окружна виборча комісія №209 округу на Чернігівщині не може бути зареєстрована, оскільки її голова, представник партії Наталії Королевської «Україна — Вперед!» загубив паспорт напідпитку. А секретар комісії, який є представником «Союзу анархістів», «послав» ОВК, оскільки не знає ні про Ніжин, ні про свою участь у виборчому процесі.

Загалом до складу ОВК–209 включено переважно осіб, які мають київську або кримську прописку й ліву антиукраїнську спрямованість, інформують «свободівці». Напевно, саме тому 7 із 18 новопризначених членів ОВК на перше засідання комісії не з’явилися взагалі.