ЦИТАТИ ТИЖНЯ

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Передвиборчий сміх крізь сльози

Передвиборчий сміх крізь сльози

Колись німецький письменник Генріх Белль казав: «Почуття гумору завжди передбачає наявність мінімального оптимізму й печалі одночасно». Українцям, які жартують щодо нинішніх реалій у державі, без оптимізму — ніяк. Адже печалі від споглядання політичного «розкладу» вистачає достобіса. Ось люди й сміються, щоб не плакати.

Політична сатира, жарти, карикатури, анекдоти про сильних світу цього були завжди й в усьому світі. Жартували українці над політиками і в радянські часи, не гребують політичним гумором і зараз. Тільки колись політичні жарти «травили» на кухнях, а тепер — ще й в інтернеті.

Особливо активізуються дотепники під час виборів — коли «густина» політичних тем у суспільстві зашкалює. Фахівці у сфері політтехнологій, реклами й медіа кажуть: політичний гумор — це громовідвід для суспільства, захисна реакція від маразмів політичного життя. Часто це стає відчайдушним криком душі, виразником громадянської позиції, а іноді політичні жарти межують із ненавистю до влади. А вона в нас, як доводить практика, жартів не розуміє — сатириків часто переслідує і карає. «Ковалі» ж політичної сатири не здаються: мовляв, не за горами часи, коли інтернет, де здебільшого плодиться і множиться політичний гумор, визначатиме результат виборів.

Про вОВКа помовка

Про вОВКа помовка

Учора надвечір Київський апеляційний адміністративний суд почав розглядати позов Всеукраїнського об’єднання «Свобода» щодо по­станови Центрвиборчкому №604 про утворення окружних виборчих комісій із виборів народних депутатів України. Нагадаємо, відповідно до цієї ухвали ЦВК, базованої на дуже дивному жеребкуванні, що визначило склад усіх ОВК, до жодного окружкому по всій Україні не було включено представників «Свободи» та партії «УДАР Віталія Кличка». Абсолютну більшість в ОВК отримали карликові, підставні, партії, які вочевидь просто продають свої квоти партіям влади.

Це — один із перших потужних дзвінків щодо масових фальсифікацій, які готуються на виборах–2012. Адже результат, зафіксований дільничними комісіями, може бути яким завгодно. А голосування в межах певних адміністративних одиниць підсумовує ОВК. І якщо ДВК формуються на більш–менш прозорих, демократичних засадах, то окружкоми стають «вотчиною» влади, яка вже зараз мінімізує вплив опозиції на ці виборчі комісії середнього рівня. А значить — зможе намалювати будь–які цифри народного волевиявлення в принципових округах. ВО «Свобода» вимагає визнати зазначену постанову ЦВК нечинною.

Всі статті рубрики