Кривава серія у Дагестані

30.08.2012

У Дагестані в результаті теракту загинув духовний лідер мусульман республіки, шейх Саїд Афанді. Позавчора увечері жінка–смертниця увійшла в його будинок під час щоденної проповіді і привела в дію саморобний вибуховий пристрій. Окрім шейха і терористки, загинуло шестеро людей, серед яких були дружина Саїда Афанді та 12–річний хлопчик. Ще близько двадцяти осіб отримали поранення.

Керівництво Дагестану оприлюднило з цього приводу заяву, в якій Афанді називають авторитетом, що проповідував мир і злагоду. Як зазначають російські ЗМІ, він був «найшанованішим релігійним лідером Північного Кавказу». Згідно з мусульманським звичаєм, поховали шейха майже одразу після вбивства — щоб встигнути до заходу сонця.

74–річний суфійський лідер мусульман Дагестану жив та приймав віруючих в аулі Чиркей у Буйнакському районі. На місці теракту працює слідча бригада, яка вчора встановила особу смертниці — як повідомляє «Інтерфакс», це 30–річна мешканка Махачкали Амінат Курбанова. Вона була етнічною росіянкою з прізвищем Саприкіна, а іслам прийняла після заміжжя. Чоловіка Амінат убили навесні під час спецоперації, а саму її оголосили в розшук.

У зв’язку з убивством шейха вчора в Дагестані було оголошено день жалоби. 2007 року спецслужби республіки повідомили, що попередили замах на Саїда Афанді, який засуджував вахабізм. Власне, саме цю його позицію правоохоронці вважають причиною нинішнього теракту.

Торік у Дагестані було здійснено цілу серію вбивств богословів та релігійних діячів традиційного напряму ісламу.

Обстановка в республіці залишається напруженою, і не лише з огляду на теракт проти духовного лідера. Позавчора ж о 16:00 за місцевим часом 31–річний сержант–контрактник російської армії Рамзан Алієв відкрив вогонь з автомата Калашникова по колегах, які охороняли казарму, вбивши двох із них. Потім вояк увійшов до казарми й розстріляв іще п’ятьох прикордонників (трагедія сталася на заставі Беліджи Дербентського району, на кордоні з Азербайджаном). І сам загинув від вогню у відповідь. За однією з версій слідства, сержант був завербований вахабітами.

І це ще не все — напередодні, в ніч на вівторок, у дагестанському місті Дербент невідомі висадили вночі у повітря два магазини, які торгували алкогольними напоями. У цьому випадку загиблих немає, оскільки на час теракту крамниці були зачинені.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>