«Газуйте» до Страсбурга

30.08.2012
«Газуйте» до Страсбурга

Прихильники БЮТ пiд судом марно скандували гасла на пiдтримку Юлi. Фото Рейтер.

Дива не сталося: вчора Вищий спеціалізований суд iз розгляду цивільних і кримінальних справ визнав законним вирок Печерського райсуду столиці по «газовій» справі, яким Юлію Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі. Прогнози захисту екс–Прем’єра, що вітчизняна Феміда хоча б спрямує справу на додаткове розслідування або на новий судовий розгляд, не справдилися.

Відхилення касації Леді Ю останньою судовою інстанцією в Україні відкриває її адвокатам шлях до оскарження вироку в Європейському суді з прав людини у Страсбурзi.

Під час оголошення рішення щодо касації судова зала була заповнена вщерть: нардепи від БЮТ, дипломати, журналісти — всі виявили неабиякий інтерес. Перед будівлею суду традиційно зібралося кілька сотень прихильників лiдерки «Батьківщини».

«Колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга захисника Плахотнюка в інтересах засудженої Тимошенко, а також касаційні скарги учасників судового розгляду Власенка й Титаренка задоволенню не підлягають», — зачитав мотивувальну частину рішення суддя Олександр Єлфімов. Суд також вважає необґрунтованими скарги захисників Тимошенко про порушення права на захист, i вказав на те, що висновки судів щодо провини ЮВТ підтверджуються доказами. На думку суддів, збитки на 194 млн. дол. виникли внаслідок одноосібного підписання екс–Прем’єром директив, а не діяльності «Укртрансгазу».

Прокурор Оксана Дрогобицька не знає, коли із засудженої будуть стягнуті ці кошти: все «залежатиме від виконавчої служби та фінансових спроможностей Тимошенко».

Загалом судді зачитували рішення більше двох годин і навіть пропонували сторонам зробити перерву, але і прокурори, і адвокати відмовилися. Врешті–решт, колегія суддів ухвалила рішення залишити вирок Печерського суду та рішення Апеляційного суду в «газовій» справі Юлії Тимошенко без змін. Присутні зустріли це рішення криками «Гань­ба!»

Донька Юлії Тимошенко Євгенія заявила, що боротьбу за маму продовжить разом з іншими захисниками в Євросуді, звiдки вони з Сергiєм Власенком щойно повернулися. Позавчора під вечір Європейський суд iз прав людини завершив розгляд скарги Юлії Тимошенко щодо незаконності її затримання та політичної вмотивованості кримiнального переслiдування в Українi. Після цього судді перейшли до закритої частини розгляду. Оголошення рішення очікують протягом двох місяців.

Європейські ЗМІ прогнозують, що Феміда у Страсбурзі оголосить це рішення вже після парламентських виборів в Україні, щоб суд не звинуватили в політичному впливі.

На підході до Європейського суду з прав людини — і оскарження вироку Тимошенко у «газовій» справі. Над підготовкою відповідної заяви відучора вже працюють адвокати лідерки БЮТ. Але для винесення рішення в цій справі європейцям потрібно значно більше часу. На думку правозахисника, голови правління Української Гельсінської групи Євгена Захарова, судді зі Страсбурга оголосять свій вердикт не раніше, ніж через... два роки. На той час Юля може вiдсидiти майже половину свого семирiчного термiну.

 

ОЦІНКА ЄВРОПИ

Євросоюз розчарований у зв’язку з ухваленим рішенням щодо касації Юлії Тимошенко у «газовій справі». Про це заявив представник Єврокомісії Майкл Манн.

«Ми з жалем відзначили рішення Вищого спеціалізованого суду України. Ми глибоко розчаровані наслідками поточної ситуації, коли два важливі лідери [української] опозиції не зможуть узяти участь у майбутніх парламентських виборах, коли суд не поважає міжнародні стандарти у відношенні справедливого, прозорого процесу», — сказав пан Манн у Брюсселі. Він зазначив, що «для української влади важливо вжити конкретні заходи, аби вирішити системні проблеми судової системи, а також виборчого правосуддя, включаючи справи Тимошенко, Луценка та інших», а також не допускати повторення подібних ситуацій.

Глава ПАРЄ Жан–Клод Міньйон та співдоповідачі по Україні Майліс Репс і Марієтта де Пурбе–Лундін також висловили глибоке розчарування повторним рішенням українського суду щодо Тимошенко, повідомляє прес–служба Асамблеї Ради Європи. Вони закликають Президента Януковича втрутитися в ситуацію.