Кар’єр копають — трiски летять

29.08.2012

Щороку на Півдні України вирують пожежі саме на тих лісомасивах, що їх посадили люди. Збиток обчислюється десятками мільйонів гривень, а покарання несе якийсь «невідомий пастух». Але, якщо задуматися, чи так винен простий сільський хлопець? Лісова пожежа на Херсонщині за кілька днів «зжерла» понад півтори тисячі гектарів лісу. Проте згарище дає підстави говорити, що є певна група людей, яка бажає приховати у вогняній стихії свої грішки (будь то незаконна вирубка лісу або нелегальний видобуток піску)...

 

Хто ще хоче пропіаритися?

Не встигла догоріти лісова пожежа на Херсонщині, як місцеві СБУшники поспішили відзвітувати про виконану роботу: нібито завдяки добре спланованій спецоперації їм вдалося затримати нелегальних видобувачів кварцового піску під Цюрупинськом. За попередньою оцінкою, торговці «безкоштовним» піском тільки за останні десять місяців заробили 18 мільйонів гривень. Здобиччю співробітників СБУ стали п’ять великотоннажних автомобілів, які завантажували три працюючi екскаватори і бульдозери. А на залізничній станції правоохоронцям вдалося «гальмонути» ще п’ять навантажених і готових до відправки вагонів із піском ... І все було б гладко та гарно, якби не одне «але»: рiч у тiм, що ніякої «спецоперації» не було, та й погоні з оперативним збором інформації теж не було. Адже про цих «нелегальних видобувачів» у СБУ вже знають років шість чи сім. Так що ж повинно було статися такого, щоб ці підприємці «раптово» стали такими крутими злодюгами?

Та нічого. Просто змінився «господар» у країни. В 2007–му правоохоронцям не вдалося «прикрити» цю фірму, тому що офіційно вона спеціалізувалася на будівництві БТПК (біотехнічних протипожежних комплексів). І їх причетність до нелегального видобутку піску — ще довести треба було. А доказів усе не було й не було. Аж сім років не було. Тільки як приїхав Азаров, докази дивним чином «знайшлися». Так що ж виходить: бандит ти чи ні, залежить тільки від того, яка влада нині «біля керма»? А ще страшніше те, що сьогодні цих «нелегалів» покарають, а завтра на їхнє місце прийдуть уже «свої люди» і будуть займатися тим самим, але вже — на законних підставах...

Ще в 2007 році, коли на території все тих же багатостраждальних Цурюпинського і Голопристанського районів вигоріло лісу на площі 3600 гектарів і збиток теж обчислювався мільйонами, газети активно цитували слова представників херсонського лісництва про те, що вже більше року в цюрупинському лісі йде масова вирубка. Та й пожежа була потрібна злодіям просто для того, щоб добре замести сліди. Вже майже десять років, як відомо, що ліс вирубують гектарами щодня, тут же обробляють і пакують у вантажівки, які відвозять його на територію Херсонського морського порту. І що ж? Віз і нині там.

Трохи історії та математики

Почнемо з математики. Вартість кварцового піску такого класу, як на Херсонщині, на ринку будматеріалів становить 3—4 гривні за кілограм. У лісах під Цюрупинськом можна брати безкоштовно і вантажити вагонами. Тепер підрахуємо вартість одного кубометра соснової деревини. Тут, залежно від якості, ціна коливатиметься в межах 700—1200 гривень. Знову ж під Цюрупинськом усе це «добро» можна брати задарма. Не складно підрахувати, що браконьєри на добу можуть мати прибуток до ста тисяч гривень.

А тепер перейдемо до історії. Олешківська піщана арена (площа — до 200 тис. га) — найбільша в Європі. У 1953—1973 роках під Цюрупинськом вели колосальну роботу з посадки штучних лісів і виноградників. На місці піщаних барханів за лічені роки виросли прекрасні сади і тінисті лісосмуги. Зараз під Херсоном ростуть сосни, білі акації, берези та інші дерева. Все це — праця людських рук.

Відчути це на собі представники влади змогли все в тому ж 2007 році, коли довелося шукати людей у різних регіонах України, щоб відновити згорілий ліс. Тоді на Херсонщині висадили саджанці дерев на площі майже 5 тисяч гектарів. Для очищення від згорілого лісу та робіт iз його відновлення Херсону надали допомогу 22 обласних управління лісового та мисливського господарства України. На відновлення згорілих у 2007 році лісів із державної казни «пішло» понад 76 мільйонів гривень.

Варто очікувати, що в нинішньому році кампанія з відновлення згорілого лісу під Цюрупинськом буде не менш масштабна та й грошей «з’їсть» не менше. І що далі? А далі — тиша і нове спекотне літо з новими пожежами. Нічого не зміниться в цій грі: ліс горітиме, як і раніше, а політики будуть піаритися тлі попелищ...