«Або за нас, або за ПР, або викиньте бюлетень»

29.08.2012

«Опозиція йде на вибори двома колонами — це ВО «Батьківщина» і «Свобода». Такі гучні заяви робили лідери цих політичних сил нещодавно, підписуючи угоду про співпрацю та взаємне непоборювання. Крім того, у виборчому бюлетені будуть й інші носії державницької ідеології. Однак зі слів деяких спікерів БЮТ ви­пливає: аби ми, або... навіть не «ніхто», а Партія регіонів!

«Якщо вам не подобається жодна з цих партій — «Батьківщина» чи Партія регіонів, то третього не дано. Перекресліть усіх і викидайте бюлетень», — заявив колишній голова парламентської фракції БЮТ Іван Кириленко під час перебування на Донеччині, в місті Маріуполь, з агітаційним візитом.

Свою позицію 13–й номер виборчого списку «Батьківщини» пояснив так: начебто в Україні ще не народилася третя політична сила, яка зможе повною мірою займатися державницькими справами. З його слів, сказаних під час телемосту з Києвом, решта партій, окрім «Батьківщини» та ПР, — просто «красиві метелики» та «мєлюзга», які, потрапивши до парламенту, займуть вичікувальну позицію до того, хто більше заплатить.

Нещодавнє зібрання в Маріуполі відбувалося просто неба на центральній площі біля пам’ятника Леніну. Присутній на цьому заході голова місцевої «Просвіти» Анатолій Мороз розповів, що заклик Кириленка кілька сотень городян сприйняли стримано: «Це наче дежа в’ю. Ідея двопартійності кілька років тому вже витала у Верховній Раді. Але визначити «Батьківщину» і «Регіони» провідними партіями може тільки український народ, а не окремі політики. Я думаю, що двопартійна система до добра нас не доведе і розділить країну... Чим більшим буде політичний плюралізм в Україні, тим краще буде для нашого народу».