«Не нові обличчя, а новий курс»

29.08.2012
«Не нові обличчя, а новий курс»

Віктор Ющенко на зустрічі з пресою під час візиту в Івано–Франківськ. Фото прес–служби «НУ».

Позавчора Віктор Ющенко вирушив у свою першу агітаційну поїздку в рамках парламентської виборчої кампанії–2012. Для презентації «Союзу патріотичних сил «Наша Україна» його лідер обрав базовий регіон — Західний. У понеділок Президент 2005—2010 років проводив зустрічі з громадськістю в Івано–Франківську, вчора — в Тернополі. В.Ю. лишився задоволений таким початком та позитивним сприйняттям його позиції галичанами.

 

Тернопіль

На День міста в Тернополі третій Президент говорив зовсім не про святкові й радісні речі. Прес–конференція стартувала відразу в режимі «запитання–відповідь». Уже на старті Віктор Ющенко піддав гострій критиці тенденції нинішньої виборчої кампанії до Верховної Ради. «Її планка надто занижена, не про те говориться, не про те ведуться дебати, — сказав він. — Змагаються наче дві політичні секти без українського коріння, які ніколи не страждали за демократію і не робили нічого, щоб вона була. Наповнення цих змагань — суцільна демагогія на тему дня сьогоднішнього без бачення того, як житиме країна після 28 жовтня. І я ще раз переконуюсь, що не помилився, коли назвав свого часу БЮТ і Партію регіонів двома чоботами з однієї пари».

Віктор Андрійович підкреслив, що дискусії опонентів невиправдано ведуться не навколо політичного курсу, а лише навколо економічного блоку, тим часом як він — лише наслідок і напряму залежить від ідеології. «Нам насамперед потрібні не нові обличчя, а новий курс. Бо якщо лише поміняємо Януковича, а не змінимо політичний курс, то нічого не зміниться, — вважає лідер «Нашої України». — Тому 28 жовтня важливо «за що», а не «за кого» голосуватиме народ».

На запитання, чому політичними партнерами «НУ» на цих виборах стали саме Українська народна партія та Конгрес українських націоналістів, Ющенко відповів, що вороги України зараз б’ють насамперед по всьому національному і демократичному, тому протистояти їм можна лише об’єднанням національно–демократичних сил.

Конкретними статистичними даними екс–Президент «розбив» улюблений слоган «регіоналів» про «подолану руїну і досягнуту стабільність». Так, за президентства Віктора Ющенка темпи зростання середнього розміру місячних пенсій становили 100% щороку, а не 10—12%, як в останні два роки. А прожитковий мінімум із 2004–го по 2010 рік зріс у 2,5 раза (на 50% щорічно). Тим часом за Віктора Януковича таке зростання становило лише 10% за рік.

Зазначмо при цьому, що у своїх агітаційних роликах на ТБ Партія регіонів уже потроху відходить від оспівування здобутків власної влади, натомість починає звично протиставляти своє правління «помаранчевій стагнації».

Івано–Франківськ

Напередодні в Івано–Франківську на вечірній зустрічі екс–Президента з інтелігенцією зал Народного дому на 500 місць був заповнений — люди стояли ще й у проходах. Обійшлося без провокацій. На «вічне» запитання про ставлення до Тимошенко і її кримінального переслідування Віктор Ющенко сказав: «Суд, безумовно, був політичний, і він породив більше запитань, аніж відповідей... Газові угоди (укладені Тимошенко з Росією, які стали предметом розбирання в суді. — Авт.) — безперечно, кримінальні».

Лідер «Нашої України» вважає, що «відповідь на звільнення Тимошенко може дати лише демократія». «Тимошенко сиділа при Кучмі, сидить при Януковичу. При Ющенку Тимошенко двічі була Прем’єр–міністром... Робіть висновки самі, хто її зрадив. Не в Ющенку проблема. Велика проблема у зрадниках і «тушках», яких Тимошенко привела до влади. Кочубеї її зрадили», — заявив екс–Президент.

Він наголошує, що основною метою виборів до Верховної Ради вважає «обрання не політичних лідерів, а політичних цінностей». «Наша Україна» — це шанс осмислити, що ми обираємо. Дайте українцям право вибору, і не кажіть про технічне відбирання голосів. Проект «Нашої України» — один з оригінальних політичних проектів, який забезпечує політичний вибір. «Наша Україна» завжди привносила демократію у владу, великі приклади національного відродження. Це сила, що сповідує європейські цінності», — сказав Віктор Ющенко в інтерв’ю тижневику «Галичина», відповідаючи на запитання щодо «технологічної» місії «НУ» на цих виборах.

«Я хочу зміни влади. Я хочу перемін, але я не хочу війни. Сирійський, туніський варіанти мене як демократа принижують. Однак квиток на війну основними політичними гравцями вже куплено. Я не є прихильником кризового розвитку подій», — розповів лідер «Нашої України».