Татарськими яйцями — по Симоненку

29.08.2012

Один із фронтів виборчої кампанії–2012 проліг між кримськими татарами й комуністами. Нагадаємо, нещодавно, під час прес–конференції в Харкові, лідер КПУ Петро Симоненко просторікував про необхідність змінити гімн і герб України шляхом референдуму. Бо, мовляв, держава не може існувати під символом, «з яким зустрічали Гітлера під час війни і під яким вбивали безневинних людей». Раніше перший секретар Компартії заявляв, що «кримські татари в один день стали на бік Гітлера», і якби їх вчасно не депортували з території Криму за наказом Сталіна, «цей злочин [татар] обов’язково призвів би до громадянської війни».

Тож коли головний комуніст минулого тижня прибув у Сімферополь для агітації і скликав на площі Леніна мітинг своїх прихильників, близько півсотні кримськотатарських активістів зірвали це зібрання. Супротивники Симоненка скандували обурені гасла («Фашист! Фашист!»), закидали оратора на сцені яйцями, гнилими фруктами, пластиковим посудом. Помічники героїчно прикривали Петра Симоненка парасолями. Татари ж розгорнули плакати з написами «Симоненко — геть із Криму», «Петра Симоненка під суд», «Ні відродженню сталінізму в Україні!»

Зіткненню запобігли співробітники спецпідрозділу «Беркут», які відокремлювали комуністів від протестувальників. Під час сутички одного з кримських татар силовики вдарили по обличчю.

Головним у групі татар був перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Коментуючи «яєчну атаку», він заявив: «Політикам, які виправдовують злочини проти людства, таким моральним виродкам, не місце в українській політиці... Симоненко — неофашист, якому не місце в Криму».

Голова Меджлісу, колишній політв’язень Мустафа Джемілєв вимагає порушення кримінальної справи й суду над лідером КПУ. У коментарі «УМ» він сказав: «Зараз Симоненко орієнтується на шовіністично налаштовану частину електорату. На жаль, людей із такими поглядами в Україні не бракує. Частково це передвибо­рчі висловлювання. Але загалом, у головного комуніста — совкове мислення. Заява Петра Симоненка — наруга над державними символами. Згідно з українським законодавством, це злочин. Однак українські правоохоронні органи не реагують. Вони працюють лише на замовлення».

Кримські татари традиційно підтримують національно–демократичні сили, завдяки яким мають свою негласну квоту у Верховній Раді України. На цих виборах Меджліс домовився про співпрацю з «Об’єднаною опозицією», відтак Джемілєв отримав 12–ме місце у списку «Батьківщини». Вибір на користь «біло–сердешних» Мустафа–ага пояснює спільним iз ними баченням розбудови України, яке відповідає критеріям європейської демократії.