Повіяв вогонь із Холодного Яру

29.08.2012
Повіяв вогонь із Холодного Яру

Кандидат у депутати Тарас Компаніченко зі смолоскипом. Фото автора.

Учора, на свято Першої Пречистої, у Холодному Яру біля хутора Буда спалахнув вогняний факел. Заклик «І повіє огонь новий з Холодного Яру» почали втілювати в життя кандидати в народні депутати від «Української платформи «Собор». Оригінальну акцію провели біля церкви святого праведного Петра Калнишевського неподалік тисячолітнього дуба Максима Залізняка.

«Щасливий бачити в Холодному Яру наших друзів із Галиччини, це важливо, що ми разом. Бо злочинна влада оголосила війну українському народу своїм «мовним» законом, спрямувавши своє вістря в самісіньке серце української нації. Ми приймаємо цей виклик і йдемо на боротьбу», — сказав у своєму виступі письменник Василь Шкляр, автор знаменитого роману «Чорний ворон» про боротьбу холодноярців у часи громадянської війни. Тепер Шкляр балотується до ВР в одному з мажоритарних округів Львівщини.

«Українські патріоти повинні їхати у Холодний Яр, щоб тут дістати ту твердість духу, яка була в гайдамаків та козаків. Це допоможе нам подолати орду на чолі з Януковичем, котра захопила владу в нашій країні», — заявив народний депутат від «НУНС» Тарас Стецьків. В акції брали участь також депутати Павло Жебрівський, Віктор Матчук, екс–міністр закордонних справ Володимир Огризко, перші номери списку «Собору» брати Капранови, музикант Тарас Компаніченко та ін.

Після молебню та освячення символічної зброї смолоскип було доставлено на Богданову гору в Чигирин. Там кожен охочий міг запалити від нього власний факел. «Приймайте його і знайте, кому треба підпалити п’яти», — сказав видавець Дмитро Капранов. Із Замкової гори холодноярський вогонь помандрує далі по Україні.